FOTO/VIDEO. Artista Iolanda Bădăluță, prezentă la Vatra Dornei cu expoziția de pictură „Și povestea lor cine o spune?”

Artista suceveancă Iolanda Bădăluță a fost prezentă vineri după-amiază, pe 28 aprilie 2023, în premieră la Vatra Dornei, acolo unde a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Și povestea lor cine o spune?”. Evenimentul, parte a Anului Cultural Ciprian Porumbescu, a fost găzduit de Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei. Salonul Alb al instituției și-a primit vizitatorii și iubitorii de artă încă de la ora 16:00, vernisajul expoziției fiind deschis cu o prezentare a Violetei Codorean.

În fața unui public numeros, la Vatra Dornei s-a aflat, alături de artista Iolanda Bădăluță, și Delia Ioana Leizeriuc, consilier al Direcției Județene pentru Cultură (DJC Suceava) și critic de artă, care a luat cuvântul și a prezentat activitatea de lungă durată a artistei sucevence.

„Ca și renumiții expresioniști, și artista Iolanda Bădăluță ia parte direct la suferințele umane, la violență, la sărăcie și mânie. Ea are tendința să vadă într-o artă limitată la armonie și frumos efectul unei lipse de onestitate, pe acești pretendenți îi consideră ca fiind ipocriți și lipsiți de sinceritate. Pictorița vrea să privească în față greutățile existenței și să își exprime mila față de sărmani, invalizi și copiii umbră. Ea nu ține deloc cont de aceste exigențe convenționale. Ea se atașează cu simpatie, cu milă de aspirațiile, de visurile acestor ființe tinere. A ținut să surprindă stângăcia mișcărilor lor, stânjeneala acelor corpuri în plină metamorfoză. În arta sa se pune mai mult accentul pe expresia subiectivă”, a menționat Delia Ioana Leizeriuc, în cadrul vernisajului expoziției de pictură.

Pictorul dornean David Croitor, prezent în sală la vernisajul expoziției de vineri, a mulțumit organizatorilor, dar și artistei pentru prezența în Țara Dornelor, și a vorbit în fața spectatorilor despre picturile realizate de Iolanda Bădăluță și expuse la Salonul Alb din Vatra Dornei.

„Iolanda Bădăluță este un pictor cu o claritate și o măiestrie rar întâlnită, cu linii clare și bine conturate în fiecare imagine grăitoare! Copiii sunt cei care simt, înainte de toate, starea de frică, agitație, tristețe, panică, abandon, dar și de bucurie! Toate poveștile prezentate pe simeze sunt trecute prin filtrul sufletului artististei, impregnându-le cu propria sensibilitate. Manifestul Iolandei se face auzit”, a spus Rodica Buscu, artist plastic, psiholog și vicepreședinte al ASATD.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost tinerii de la Vatra Dornei Tineret (VDT), ei povestind celor prezenți experiența lor de la Siret, de la debutul războiului din Ucraina. Timp de mai multe săptămâni, VDT și Crucea Roșie Vatra Dornei au oferit ajutor numeroșilor refugiați, în special copiilor.

Pe de altă parte, artista, a cărei expoziție poate fi vizitată de dorneni până pe 10 mai 2023, a mulțumit, în primul rând, spectatorilor pentru că au ales să își petreacă ziua la Casa de Cultură din Vatra Dornei, și a făcut o prezentare sumară a operelor expuse în cadrul vernisajului de pictură.

„Vă mulțumesc din suflet că ați venit la acest vernisaj. Ați simțit atât de bine această expoziție de pictură și ați vorbit atât de frumos încât mă bucur nespus să mă aflu astăzi în Țara Dornelor, în mijlocul dumneavoastră. Este vorba despre o expoziție pașnică, cu toate că lucrările poate că nu spun asta la o primă vedere. Însă aceștia sunt, de fapt, eroii, copiii! De cele mai multe ori suntem obișnuiți să vedem doar ce este frumos, nu și ceea ce poate că ne întristează și ne pune pe gânduri. Arta este ca o credință, ne oferă repere atât în societate, cât și în viața de zi cu zi”, a transmis artista.

Prin întrebarea din titlu se vrea a se rosti un adevăr al realității, artista percepând traumele și experiențele pline de răni fizice, cât și sufletești, ale copiilor ca fiind efectele unei lumi în care individualismul, indiferența și cruzimea au ajuns deja virtuți și repere morale. Tușele vibrante surprind intensitatea emoțiilor trăite de copii, emoții impregnate în detaliu pe pânză. Iolanda Bădăluță se înscrie în rândul tinerilor artiști pentru care arta reprezintă un mod de viață, fie că se refugiază în pictură, fie în meșteșugul artelor decorative, iar viziunea sa artistică este mereu îndreptată către uman, către emoția văzută în toate formele ei posibile: bucurie, tristețe, speranță sau dragoste.

Pe final, Violeta Codorean, director al Casei de Cultură „Platon Pardău”, a concloziont: „Dincolo de realitatea tulburătoare regăsită în această expoziție, personal, cred că există și un mesaj optimist, luminos. De ce? Pentru că nu regăsesc în niciun tablou agresivitate. Da, durere, tragism, dar nu agresivitate și închidere de orizont. Tocmai pentru că este vorba despre copii, iar copiii aduc lumină în cele mai întunecate locuri, situații, conflicte. Ei sunt ai viitorului. Ei vor crește și vor salva această lume, tocmai pentru că unii dintre ei au trecut prin cele mai urate coșmaruri”.

Vernisajul, dar și expoziția de pictură de la Vatra Dornei, a fost organizat de Primăria Municipiului și Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, cu sprijinul Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor (ASATD) și Visit Vatra Dornei, în colaborare cu Ministerul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *