FOTO. Lovitură grea pentru mafia lemnului: 178 de metri cubi de lemn confiscați la Vatra Dornei și Câmpulung

În numai două zile, polițiștii suceveni au confiscat 178 de metri cubi de material lemnos cu proveniență ilegală și au aplicat amenzi în valoare de 56.000 de lei, în urma unor controale desfășurate la patru operatori economici de profil din zona municipiului Vatra Dornei și a orașului Câmpulung Moldovenesc. Acțiunea desfășurată de polițiști în cadrul Planului „Scutul Pădurii” a avut la bază avizele emise în aplicația SUMAL, dar și fotografiile atașate transporturilor de material lemnos și informațiile obținute în urma cercetării fenomenului de tăiere ilegală a pădurilor din Bucovina.

La mijlocul acestei săptămâni, în baza datelor și informațiilor deținute în cadrul Planului Comun de Acțiune „Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul IPJ Suceava și lucrătorii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava s-au deplasat în zonele cu probleme, iar în urma ilegalităților constatate au aplicat zece amenzi în valoare de 56.000 de lei și au confiscat 178 de metri cubi de material lemnos.

Controale la operatorii economici din zona Vatra Dornei

Pe 5 și 6 aprilie 2023, în baza datelor și informațiilor deținute în cadrul Planului Comun de Acțiune „Scutul Pădurii”, polițiștii suceveni, alături de Garda Forestieră Suceava, s-au deplasat in bazinul forestier Vatra Dornei, în vederea verificării legalității prin care trei operatori economici de profil au expediat și primit materialul lemnos aferent mai multor avize de însoțire electronice, emise din depozitele societății, dar și din fondul forestier.

Cu ocazia verificărilor efectuate la cei trei operatori economici de profil, privind un număr total de șase avize electronice și din analiza datelor înregistrate în aplicația SUMAL 2.0, s-a stabilit faptul că cei trei operatori economici au primit in depozitele societăților cantitatea totală de 73,26 metri cubi de lemn rotund de rășinoase fără proveniență legală.

S-a constatat faptul că nu s-a respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat pentru unele avizele de însoțire electronice raportate în aplicația SUMAL 2.0. În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a celor trei operatori economici, aplicându-se șase sancțiuni în valoare de 26.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității totale de 73,26 metri cubi de lemn în valoare totală de 18.144 de lei.

Controale la operatorii economici din zona Câmpulung Moldovenesc

Pe 5 aprilie 2023, în baza datelor și informațiilor deținute în cadrul Planului „Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul IPJ Suceava, alături de Garda Forestieră Suceava, s-au deplasat pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, în vederea verificării legalității prin care un operator economic de profil a emis din fondul forestier către punctul de lucru al societății mai multe avize de însoțire.

Cu ocazia verificărilor efectuate la acest operator economic de profil și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică SUMAL 2.0 s-a stabilit faptul că acest operator economic a expediat cantitatea totală de 66,77 metri cubi de material lemnos fără proveniență legală, din fondul forestier către depozitul societății. În urma efectuării balanței dintre stocurile faptice inventariate la data de 5 aprilie 2023 și stocurile scriptice raportate în aplicația SUMAL 2.0 s-a constatat faptul că operatorul economic deținea în plus cantitatea de 26,76 metri cubi de material lemnos și în minus cantitatea de 11,80 metri cubi de material lemnos.

În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a operatorului economic, aplicându-se un număr de patru sancțiuni în valoare de 30.000 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității totale de 105,34 metri cubi de material lemnos, din care 6,49 metri cubi de cherestea de rășinoase, în valoare totală de 27.603 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *