La finalul săptămânii trecute, comuna Ciocănești a fost gazdă a tradiționalului Festival Național al Ouălor Încondeiate, inclus de altfel și în programul Paștele în Bucovina. Cea de-a XVIII-a ediție, organizată de Primăria și Consiliul Local Ciocănești, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, a adus în comuna-muzeu peste 130 de încondeietori din toată țara, care au prezentat unui public numeros modurile în care se realizează cele mai frumoase ouă încondeiate.
Evenimentul organizat într-un mod impresionant și profesionist a propus o mulțime de activități pentru toate vârstele și gusturile. Încondeietorii de ouă din Bazinul Dornelor și nu numai au participat, de altfel, la diverse concursuri și au prezentat vizitatorilor tehnici și stiluri diferite de încondeiere a ouălor. Festivalul a inclus și o serie de evenimente culturale, cum ar fi lansări de carte, un simpozion și o tabără internațională de pictură. Pe lângă acestea, Târgul Meșterilor Populari a atras atenția vizitatorilor cu produse autentice, hand-made, create de către artiști și meșteri populari talentați.
Un alt moment important a fost reprezentat de concursul interjudețean de încondeiat ouă, la care au participat peste 90 de elevi din județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Covasna, Galați și Neamț. Aceștia au prezentat ouă încondeiate impresionante și și-au demonstrat abilitățile artistice.
Gospodinele din Ciocănești au participat la un concurs al coșurilor pascale, unde și-au prezentat abilitățile în crearea de coșuri tradiționale specifice Paștelui. Aceste coșuri sunt importante pentru familiile din zonă, care le pregătesc pentru a le duce la sfințit în noaptea de Înviere, și includ ouă roșii, pască, cozonac și alte preparate tradiționale.
„Această a XVIII-a ediție se desfășoară sub semnul credinței și tema concursurilor de la școală a fost credința. În același timp, ținem cont că suntem în anul dedicat lui Ciprian Porumbescu și în același timp, festivalul se desfășoară într-un context în care suntem preocupați de accesarea a cât mai multor fonduri europene. Festivalul Ouălor Încondeiate reprezintă în fiecare an începutul calendarului cultural anual. Anul trecut am discutat în cadrul simpozionului despre patrimoniul popular și n-am discutat degeaba în sensul că aceste discuții s-au concretizat în final prin obținerea finanțării pentru proiectul restaurării a opt case din Ciocănești, case mai vechi de 100 de ani. Nu am obținut doar finanțarea, am finalizat și proiectarea și sper ca până la Paște să semnez și contractul de execuție, iar după Paște să înceapă efectiv treaba”, a declarat Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un concert de muzică folk, susținut de Andrei Păunescu, Magda Pușcaș și Vanghele Gogu, în timp ce duminică manifestările au continuat cu un vernisaj al taberei internaționale de pictură organizată de Primăria Ciocănești, ziua fiind încheiată de un spectacol folcloric în cadrul căreia au urcat pe scena Casei de Cultură artiști consacrați precum Pamfil Roată, Dan Doboș, Ancuța Corlățan și Cristian Fodor.
„Sunteți la a XVIII-a ediție, o vârstă atât de frumoasă, a majoratului, dar sunt convins, participând la mai multe ediții, că majoratul a fost atins de foarte demult și astăzi vorbim de o tradiție aici, la dumneavoastră și vă felicit încă o dată pentru ceea ce faceți. Am venit să mă încarc de frumos, de bunătate și de credință, lucruri cu care voi pleca și anul acesta. Felicitări pentru ceea ce faceți, mulțumesc anticipat pentru ceea ce primesc astăzi aici, și să vă dea Dumnezeu Sărbători cu mult bine”, a declarat Cristian Șologon, subprefect al județului.
Ciocăneștiul este cunoscut pentru păstrarea tradițiilor și conservarea patrimoniului său cultural. Oul cusut și ciorba ciocăneșteană sunt două dintre cele mai cunoscute elemente ale gastronomiei locale, care reprezintă un adevărat deliciu culinar.
Lasă un răspuns