Dezvoltarea turismului rural în România: selecția satelor pentru competiția mondială „Best Tourism Villages”

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a anunțat deschiderea selecției naționale a satelor turistice care doresc să obțină titlul de „Best Tourism Villages”. Această inițiativă se desfășoară înainte de cea de-a treia ediție a competiției internaționale a Organizației Mondiale a Turismului (OMT), care identifică anual exemple remarcabile de destinații rurale din întreaga lume.

România va putea propune maximum opt sate turistice către OMT, după evaluarea candidaturilor depuse. Pentru a fi eligibil, satul trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile, precum și stilul de viață al comunității.

Procesul de evaluare va ține cont de următoarele criterii: resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini).

Destinațiile rurale care vor participa în competiția mondială vor avea șansa de a fi desemnate „Best Tourism Villages”, la fel ca satul Rășinari, care a obținut această distincție anul trecut, sau de a fi incluse în Programul Upgrade. Acesta va oferi sprijin din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate în urma evaluării.

Satele recunoscute ca „Best Tourism Villages”, precum și cele selectate pentru Programul Upgrade, vor deveni membri ai unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici. Rețeaua include experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinațiile rurale incluse în rețea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT, în recomandări și la evenimente pentru dezvoltarea turismului.

„Invit românii și în special reprezentanții autorităților locale să îți facă satul cunoscut! Anul trecut, o lume întreagă a aflat de Rășinari, frumosul lăcaș al județului Sibiu. Anul acesta, MAT va alege 8 sate pe care le va propune către Organizația Mondială a Turismului pentru a concura la titlul de cel mai bun sat turistic la nivel global. Este o adevărată onoare să redescoperim satul românesc ca sursă pentru dezvoltarea durabilă, de a promova atât tradițiile, dar și de a valorifica oportunitățile naturale în scop turistic”, a declarat Constantin Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *