Prezentare spectaculoasă a celor de la Wild Bucovina în fața sutelor de elevi de la Liceul „Ion Luca” din Vatra Dornei

Cu ocazia programului educațional Săptămâna Verde, cea de-a 92-a dezbatere organizată de profesorul Mihai Cioată i-a adus la Vatra Dornei, în fața unui public numeros, pe promotorii vieții sălbatice din Bucovina, Marius Orhean și frații Emil și Stelian Bodnari, membri fondatori ai Asociației Wild Bucovina. Vineri dimineață, pe 24 martie, Casa de Cultură a orașului a devenit neîncăpătoare, sute de elevi de la Liceul Teoretic „Ion Luca”, însoțiți de profesorii de clasă, luând parte la o prezentare spectaculoasă a naturii și biodiversității din întreaga Bucovină.

Pasiunea și entuziasmul pentru fauna sălbatică din acest colț de țară a celor doi invitați sosiți la Vatra Dornei, concretizate într-un proiect de suflet, sub egida Wild Bucovina, i-a ținut conectați pe liceenii dorneni, preț de aproape două ore, la ceea ce are mai frumos de oferit natura din Bucovina, de la frumusețea munților și a pădurilor, până la fauna diversificată și peisajele prezentate fără încetare de sălbăticia acestor locuri de poveste.

Publicul prezent la Casa de Cultură a interacționat aproape fără oprire cu fondatorii Asociației Wild Bucovina, iar elevii, cât și profesorii, au contribuit cu zeci de întrebări și curiozități legate de Bucovina și viața sălbatică întâlnită aproape la fiecare pas în pădurile bucovinene. Prin răspunsurile oferite, prin fotografiile și înregistrările video prezentate, Marius Orhean și Emil Bodnari au trezit curiozitatea tinerilor de a explora natura aflată la numai câțiva pași distanță de forfota urbană.

„Noi am trăit înainte alături de bunicii noștri, munții și dealurile erau populate de aceștia. Aveam de la cine să învățăm. A avut, la vremea noastră, cine să ne implanteze această dragoste față de munte. Cred că și noi trebuie să facem lucrul acesta la rândul nostru pentru tinerii care trăiesc în acest mediu urban. La rândul lor, poate că unii dintre ei vor fi viitori conservatori ai naturii, care vor promova ceea ce noi facem astăzi. Natura este o influență pozitivă pentru oameni. Sunt foarte multe persoane în zonele urbane și nu numai care nu au fost niciodată pe munte, nu au fost într-o pădure. Este vorba despre frumusețea naturii, despre partea sănătoasă a naturii. Este ceva care merită promovat și la care oamenii ar trebui să se gândească”, ne-a mărturisit Marius Orhean.

Întrebat de ce merită ca noi, oamenii, să facem pasul dinspre urban către natură, Emil Bodnari ne-a declarat faptul că uneori „în viață este nevoie să revenim la vatra de la care am plecat. În ziua de astăzi tinerii sunt mereu atrași de tehnologie, societatea de azi nu îți mai permite să ai și un moment de respiro. Ieșind în natură poți să găsești acea liniște pe care o aveau bunicii și părinții noștri, iar lucrul acesta îți poate oferi, psihic în primul rând, o liniște pe care nu o mai găsești în altă parte”.

Profesorul Mihai Cioată, alături de profesorii de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, care au ținut ca elevii dorneni să nu rateze această dezbatere și această întâlnire cu promotorii vieții sălbatice din Bucovina, i-a adus astfel pe membrii Asociației Wild Bucovina pentru a doua oară la Vatra Dornei, prima întâlnire a dornenilor cu „Bucovina sălbatică” având loc în decembrie 2017.

„Băieții de la Wild Bucovina, Marius Orhean și Emil Bodnari, au făcut ceea ce știu ei mai bine, i-au fascinat pe liceeni cu bogăția faunei din munții Bucovinei, contaminându-i cu pasiunea lor pentru natură, atrăgând totodată atenția că este de datoria noastră să protejăm această planetă maiestuoasă, dar fragilă. Interesul pentru natură trebuie să crească în continuare. Nu avem niciun merit pentru fabuloasa natură ce ni s-a dăruit, însă avem datoria să o îngrijim și să o protejăm. Mii de mulțumiri și lui Stelian Bodnari și Violeta Codorean, precum și colegilor profesori care au ținut ca elevii să nu rateze această dezbatere, Iacob Stela, Gabriela Heidel, Corina Cristina Atofanei, Tibi Cheia, Marinca Mihaiela, Bianca Șuiu, Loredana Lungoci, Adriana Todașcă Ivan, Suzana Sestac, Cristi Vasiluț, Viorica Rezus, Marius Marinuc și Doru Cojoc”, a spus profesorul Mihai Cioată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *