Aproape 200 de metri cubi de material lemnos au fost confiscați de polițiști după o serie de acțiuni și controale

În ultimele zile, activitățile organizate în cadrul Acțiunii Scutul Pădurii au dus la confiscarea a aproape 200 de metri cubi de material lemnos în urma unor controale la unități economice și la identificarea unor transporturi ilegale de lemn.

🔸 La data de 17 februarie 2023, în cadrul Acțiunii Scutul Pădurii, polițiștii Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei au planificat și executat un control pe linia evidențierii și debitării materialului lemnos la punctul de lucru al unei societăți comerciale de pe raza localității Iedu, comuna Cârlibaba, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava. În urma comparării stocurilor scriptice cu cele faptice inventariate în depozitul societății s-a constat o diferență totală de 47,36 metri cubi de material lemnos în plus față de evidențele din SUMAL 2.0, respectiv 11,35 metri cubi de lemn rotund de rășinoase lucru și 36,01 metri cubi de resturi de lemn rotund de rășinoase și lemn de foc, pentru care proprietarul nu a putut prezenta documente justificative de proveniență.

În conformitate cu prevederile Legii 171/2010 s-a dispus sancționarea contravențională pentru deținerea în depozitul societății de material lemnos fără proveniență legală. De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 47,36 metri cubi de material lemnos existent în plus față de evidențe, în valoare de 6.909 de lei.

🔸 La data de 17 februarie 2023, ora 16:50, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Mălini, pe raza DJ 209 A Pâraie, din satul Pâraie, comuna Mălini, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au depistat, parcat în curtea unei societăți comerciale din comuna Mălini, un bărbat de 60 ani, din comuna Mălini, care deținea încărcat în remorca tractorului agricol material lemnos fără documente de proveniență sau aviz de însoțire. S-a procedat la cubajul materialului lemnos constatându-se că în vehicul se afla cantitatea de 6,75 metri cubi de lemn rotund de rășinoase în valoare de 1.707 lei.

Cantitatea de lemn a fost confiscată și dată în custodia Ocolului Silvic Mălini. Șoferul a fost sancționat contravențional, conform Legii 171/2010 pentru transportul cantității de material lemnos fără documente de proveniență cu avertisment.

🔸 La data de 15 februarie 2023, în baza datelor și informațiilor deținute în cadrul Planului Comun de Acțiune „Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul IPJ Suceava, Serviciul de Ordine Publică, Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control la un depozit aparținând unei unități economice de pe raza localității Moldovița.

La fața locului nu a fost identificat materialul lemnos, conform stocurilor raportate în SUMAL 2.0, echipa de control constatând faptul că operatorul economic nu deține în depozitul temporar de pe raza localității Moldovița cantitatea totală de 99,63 metri cubi de material lemnos, cantitate ce a fost expediată fără avize de însoțire a materialului lemnos.

În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a unității economice, aplicându-se o sancțiune în valoare de 15.000 lei, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității totale de 99,63 metri cubi de material lemnos în valoare totală de 23.610 lei.

🔸 La data de 16 februarie 2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava, Serviciul de Ordine Publică, Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au acționat pe linia respectării prevederilor legale privind transportul, achiziția, debitarea și comercializarea materialelor lemnoase pe raza județului Suceava. S-a efectuat un control la punctul de lucru al unei societăți din localitatea Vicovu de Sus. În urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate de către specialiștii silvici, echipa de control a constatat faptul că societatea deține în depozitul din localitatea Vicovu de Sus cantitatea de 27,58 metri cubi de buștean de gater de rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat pentru unele avizele de însoțire electronice raportate în aplicația SUMAL 2.0. S-a dispus sancționarea contravențională a societății, aplicându-se două sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 27,58 metri cubi de buștean de gater de rășinoase în valoare de 6.977 de lei.

🔸 La data de 16 februarie 2023, ora 17:15, pe centura ocolitoare a municipiului Suceava, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea de rășinoase. Conducătorul auto din localitatea Pleșa a declarat faptul că nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos. În continuare s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos valabil în data de 16 februarie 2023, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Mihoveni din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 3,60 metri cubi de cherestea de rășinoase.

În cauză, s-a dispus sancționarea contravențională a șoferului, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 3,60 metri cubi de cherestea de rășinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Pătrăuți.

🔸 La data de 16 februarie 2023, ora 17:30, pe centura ocolitoare a municipiului Suceava, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv lemn de foc de foioase. Conducătorul auto din localitatea Mănăstirea Humorului a declarat faptul că nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos. S-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos valabil în data de 16 februarie 2023, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Mihoveni din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 3,53 metri cubi de lemn de foc de foioase.

În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a șoferului, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 3,53 metri cubi de lemn de foc de foioase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Pătrăuți.

🔸 La data de 16 februarie 2023, ora 18:15, pe centura ocolitoare a municipiului Suceava, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv lemn de foc de fag. Conducătorul auto din localitatea Valea Moldovei a declarat faptul că nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos. S-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos valabil în data de 16 februarie 2023, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Cantonului Silvic Mihoveni din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 3,59 metri cubi de lemn de foc de fag.

În cauză s-a dispus sancționarea contravențională a șoferului, conform Legii 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantității de 3,59 metri cubi de lemn de foc de fag care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Pătrăuți.

Polițiștii atrag atenția asupra respectării legislației în domeniul silvic, acțiuni și controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfășurate și în perioada următoare în vederea identificării și tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *