Armonii pe simeze la Vatra Dornei: expoziție de pictură la Salonul Alb a artistului Dănuț Aconstantinesei

Decembrie este o lună de poveste, după cum spunea Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură „Platon Pardău”, la deschiderea unei interesante expoziții de pictură la Salonul Alb, autor fiind artistul plastic Dănuț Aconstantinesei din Botoșani. În calitate de gazdă, directoarea instituției a reamintit programul cultural bogat care se derulează pe tot parcursul lunii și l-a prezentat pe artist.

„Pictorul iubește zona noastră, fiica Alexandra, psihoterapeut și cu preocupări în domeniul modei, s-a mutat la noi. Este economist de profesie, dar pasiunea pentru artă și talentul l-au determinat să urmeze și facultatea de arte, domeniu în care are și un master. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la nivel național și peste graniță, deține mai multe premii”, a spus vorbitoarea, care a remarcat și acuratețea portretului unui bărbat într-un costum popular din zonă.

Curatorul expoziției, pictorița Rodica Bușcu, a remarcat, la rândul său:

„Suntem la un moment de debut în cunoașterea unui artist original, ale cărui lucrări transmit emoție, căldură, pasiune, sentimente care ne cheamă. Titlul expoziției „Figurativ versus abstract” sugerează surprinderea unor aspecte de viață pe care nu le conștientizăm, ca oameni obișnuiți. Artistul reușește să redea gânduri, reprezentări care determină o realitate, el duce gândurile și sentimentele la un nivel superior. Creatorul scrie cu culoare pe pânză starea mentală și sufletească a gândurilor sale”.

Și pictorița Bușcu remarcă portretul bătrânului în costum național, portretele fiicelor artistului, alte lucrări mai complexe, tablouri de natură, și îl apreciază pe autor drept un „creator profund”. Artistul mărturisește că revine la Vatra Dornei după zece ani, se declară impresionat de ce se întâmplă aici, mulțumește tuturor instituțiilor și persoanelor care l-au sprijinit în organizarea expoziției, precum primăria, Casa de Cultură, pictorița Rodica Bușcu, membrii ASATD și Centrul de Informare Turistică.

Explică titlul expoziției, tehnicile folosite, nominalizează pe marii artiști care l-au inspirat în reinterpretarea unor teme, în căutarea de tehnici personale de exprimare, folosind tablouri reprezentative ca exemplu. Poetul Gruia Ungurian dedică artistului câteva epigrame, realizate ad hoc. Fiica Alexandra mărturisește că a înțeles din titlul expoziției că „abstract” este ceea ce vrem să exprimăm, dar nu reușim, pictorul o face prin culoare.

Un alt participant se declară impresionat de frumusețea portretelor fiicelor. Considerăm că prin prezența pictorului la Vatra Dornei, cercul prietenilor artiști s-a lărgit, artistul fiind înscris și în ASATD, că această expoziție, care va fi deschisă pe tot parcursul lunii, este un dar pentru iubitorii de artă, în pragul sărbătorilor, pe care le așteptăm cu speranța că ne vor aduce liniște și lumină în suflete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *