Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a reprezentat România la Festivalul „Tarsus Cleopatra” din Turcia

Între 3 și 6 noiembrie 2022, Primăria Municipalității Metropolitane Mersin, din Turcia, a organizat Festivalul Internațional de Folclor „Tarsus Cleopatra”. La festival au fost prezente 23 de grupuri folclorice din 18 țări din Europa și Asia, România fiind reprezentată de dansatorii Ansamblului „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei. Festivalul de folclor a fost parte integrantă a unor ample evenimente desfășurate sub simbolul central al Cleopatrei, cea mai puternică femeie din Antichitate, având ca tematică istoria, cultura tradițională și natura.

Tarsus (Tars), astăzi un municipiu cu peste 180.000 de locuitori, este atestat istoric încă din perioada Antichității (de aproximativ 6.000 de ani), vestit pentru că aici s-au întâlnit regina Egiptului, Cleopatra, și generalul roman Antoniu, dar este și orașul unde s-a născut și a trăit Sfântul Pavel.

Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular de mare amploare, care a avut ca punct de pornire Poarta Cleopatrei, monument antic, aflat la una dintre intrările în oraș. De-a lungul celui mai important bulevard al orașului, spectatorii prezenți în număr foarte mare i-au întâmpinat cu aplauze puternice pe tinerii artiști dorneni, fiind încântați de frumusețea costumelor populare specifice Țării Dornelor, dar și de sonoritățile cântecelor din această zonă a României.

Spectacolul prezentat pe scena festivalului de către Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, coordonat de profesorii Dorin Pardău și Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor din Vatra Dornei, a cuprins suite de jocuri populare din Țara Dornelor și Bucovina, iar solistul Daniel Țăran a interpretat la caval și fluier cântece păstorești și de joc. Evoluția scenică a elevilor dorneni a fost îndelung aplaudată de publicul foarte numeros, fiind apreciată de organizatorii festivalului și de primarul municipalității metropolitane Mersin, domnul Vahap Secer, cu ocazia întâlnirii coordonatorilor grupurilor prezente.

Prin prezența la acest festival de amploare, elevii dorneni au fost adevărați ambasadori ai culturii populare din România, dar au avut și oportunitatea de a cunoaște și a schimba idei despre modul în care este păstrat și transmis folclorul altor popoare cu participanți din Georgia, Țările Baltice, Azerbaijan, Iran, Uzbekistan sau din țări mai apropiate de România, precum Slovacia și Serbia.

Foarte importante pentru adolescenții dorneni au fost și vizitele la vestigiile romane din zona Mersin, dar și în drumul spre festival, la obiective aflate în patrimoniul cultural mondial UNESCO: Palatul Topkapî, Catedrala Sfânta Sofia, Moscheea Albastră din Istanbul și fascinanta zonă a Cappadociei.

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a participat la festival la recomandarea CIOFF România, cu sprijinul primăriei și al Consiliului Local Vatra Dornei, al Ministerului Educației și IȘJ Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *