Gala Premiilor Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, ediția 2022

Prezență constantă în organizarea și desfășurarea manifestărilor culturale din arealul dornean, dar și din alte zone, ASATD și-a propus, încă de la înființarea din anul 2001, să organizeze, o dată la doi ani, o Gală a Premiilor prin care să fie evidențiați cei mai activi și mai valoroși dintre membrii săi și pe reprezentanții unor entități culturale cu care colaborează.

La fiecare ediție a fost oferit un premiu de onoare unei personalități marcante din domeniul culturii, prezentă cu diferite prilejuri și la Vatra Dornei. Ne-au onorat, începând cu prima ediție, IPS Bartolomeu Anania, IPS Teodosie, academicianul Constantin Ciopraga, academicianul Nichita Adăniloaie, profesorul universitar Ion Popescu Sireteanu, cercetătorul și istoricul literar Nicolae Cârlan, scriitoarea și jurnalista Doina Cernica sau documentaristul Alis Niculică.

La sfârșitul lui septembrie, la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei a avut loc cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor, la care au participat membrii asociației, membri ai Filialei „Arboroasa” a Asociației „Pro Basarabia și Bucovina”, ai Filialei Vatra Dornei a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, dar și reprezentanți ai cenaclurilor cu care colaborăm.

Preotul Mihai Valică a deschis manifestarea și a anunțat un moment muzical susținut de Grupul Vocal Instrumental „Unison” de la Școala Gimnazială Nr. 4, instruit și dirijat de profesoara Alina Tiniuc. Elevii clasei a II-a A, împreună cu doi colegi instrumentiști, cu toții frumoși și talentați, ne-au impresionat cu un grupaj de cântece atent selectate și foarte bine interpretate. A urmat un moment In Memoriam dedicat scriitorului Gheorghe C. Patza, fost membru fondator, președinte și vicepreședinte al asociației, trecut de curând la cele veșnice. O succintă prezentare a activității desfășurate în cei 21 de ani de la înființare a realizat secretara acesteia, Paraschiva Abutnăriței.

În cadrul festivității de premiere au fost distinși următorii:

– Artistul plastic Radu Bercea – Premiul de Onoare
– Inginerul Vasile Avădănei, cercetător în cadrul CEMONT Vatra Dornei – Premiul „Vasile Deac”
– Poeta Violeta Câmpan – Premiul „Ion Luca”
– Prozatoarea Elena Alina Andruhovici – Premiul „Platon Pardău”
– Pictorița Rodica Bușcu – Premiul „Gavril Cacina”
– Pictorul Andrei Bălău – Premiul special
– Inginerul Laurian Ungurian, Agenția Națională a Zonei de Munte – Premiul special

Premiile au fost susținute de către ASATD, Filiala Vatra Dornei a SCLRB, West Oximoron SRL și preotul Mihai Valică. În prezentările celor premiați, vorbitorii au evidențiat realizările literare și științifice ale acestora, premiile obținute, contribuția la îmbogățirea patrimoniului spiritual al zonei și promovarea Țării Dornelor în întreaga Românie. La rândul lor, scriitorii, pictorii și oamenii de știință au subliniat rolul școlii, al foștilor profesori în propria formare, pasiunea pentru profesie, atmosfera de bună colaborare în cadrul asociației, atașamentul față de valorile naționale și ale comunității.

Primarul municipiului, Ilie Boncheș, a oferit premiaților albumul „Vatra Dornei de altădată în imagini”, realizat de Cornel Rusan, i-a felicitat și i-a asigurat că administrația locală se va mobiliza în continuare pentru a sprijini activitatea culturală și pentru a crea condiții mai bune de viață.

În semn de prețuire pentru sprijinul acordat în pregătirea și desfășurarea Galei Premiilor au fost acordate diplome de excelență primarului Ilie Boncheș, inspectorului cultural Violeta Codorean, director al Casei de Cultură, și profesoarei Alina Tiniuc. Pentru buna colaborare cu ASATD și promovarea scriitorilor și artiștilor dorneni în județ, în țară și înafara granițelor au fost oferite diplome de excelență și altor personalități, precum Al. Ovidiu Vintilă, redactor șef al revistei Bucovina Literară, președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni; Elena Mândru, președinte al Societății Scriitorilor fără Frontiere; Mihai Știrbu, redactor șef al revistei Moldova Literară; Ioan Mugurel Sasu, președinte executiv al Cenaclului Nectarie din Vama, redactor șef al revistei Surâsul Bucovinei; Nicolae Marcel Flocea, președinte al Cenaclului Țara de Sus din Câmpulung; Constantin Tiron, director fondator al revistei Însemnări Bucovinene; Luminița Reveica Țăran, redactor șef al revistei Însemnări Bucovinene.

Diplome au fost oferite și scriitorilor și jurnaliștilor Vasile Bâcu și Nicolae Șapcă, președinte, respectiv vicepreședinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română „Mihai Eminescu” din Cernăuți.

Considerăm că a fost o activitate reușită, ne vom strădui ca asemenea momente să continue în viitor ca semn al prețuirii pentru cei care dăruiesc timp și pasiune pentru valori pe care le împărtășesc semenilor, contribuind astfel la îmbogățirea vieții spirituale a comunității în care trăiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *