VIDEO. Igloo Bibliografic în Parcul Municipal din Vatra Dornei, dedicat dornenilor iubitori de carte

Un Igloo Bibliografic a fost montat zilele acestea în Parcul Municipal din Vatra Dornei, în următoarea perioadă fiind deschis pentru toți cei care doresc să își petreacă timpul liber, în natură, cu o carte în mână. Proiectul NoMAD Library este un concept de bibliotecă mobilă pornit de către Asociația Exploratorilor Pușcații din Arad, întâmpinat cu brațele deschise de comunitatea locală, dar și de către iubitorii de carte din Țara Dornelor. Ideea montării acestui Igloo Bibliografic a fost susținută de Primăria Municipiului Vatra Dornei, primarul Ilie Boncheș fiind cel chiar cel care a propus locul în care proiectul cultural să se desfășoare, în capătul Aleii Scriitorilor, lângă statuia lui Mihai Eminescu.

Proiectul constă în amenajarea a zece biblioteci de tip Igloo, diferențiindu-se între ele prin tematică și culoare. Bibliotecile Mobile au fost amplasate inițial în Parcul Copiilor din Arad pentru două săptămâni, începând cu 1 iunie. La finalul perioadei de două săptămâni, în care s-a prezentat și promovat proiectul, dar și a strângerilor de fonduri și donațiilor de cărți, toate Bibliotecile Mobile au fost reamplasate în diferite locații turistice din țara noastră.

Bibliotecile Mobile au ca scop promovarea cititului în natură și a dezvoltării cognitive. Prin intermediul acestui proiect se dorește crearea de oportunități publicului larg, iubitorilor de natură și tinerilor, oferindu-le motivația de a citi și de a-și petrece timpul liber în natură, activități care ajută la dezvoltarea personală a fiecărei persoane în parte.

„Idea înființării acestui ONG a apărut în anul 2012, în timp ce ne aflam în tura din Munții Făgăraș, împreună cu câțiva prieteni, printre care se numărau și membrii fondatori. Ne-a venit ideea înființării unui grup care avea ca țintă explorarea naturii și expedițiile montane. La acea dată nu a fost posibilă înființarea legală a acestui grup, iar cum toate lucrurile bune necesită timp, după șapte ani ideea noastră nu a murit, iar în anul 2019, în timp ce ne aclimatizam în tabăra de bază din Munții Himalaya, împreună cu unul dintre fondatorii asociației, Daniel Ianchiș, ne-am gândit la nevoia împărtășirii experiențelor noastre cu prietenii și cunoscuții și astfel a luat naștere grupul și Asociația Pușcații”, mărturisește unul dintre membrii fondatori prin intermediul unui comunicat de presă.

Igloo Bibliografic permanent, în Parcul Municipal din Vatra Dornei

La nivelul municipiului nostru, comunitatea iubitorilor de carte, împreună cu Clubul de Lectură al Liceului Teoretic „Ion Luca”, își propune demararea unei campanii de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui Igloo Bibliografic. Acesta ar urma să fie amplasat permanent în Parcul Municipal, iar proiectul să fie dus mai departe, la nivel local, atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece.

„Împreună cu tinerii cititori ai Clubului de Lectură „Ion Luca” vom demara strângerea sumei necesare achiziționării unui Igloo Bibliografic destinat lecturii și cărților. Scopul principal va fi acela de a face cărțile să circule, de a le face accesibile și celor care nu și le permit, dar și de a crea un spațiu de citit atunci când nu este frig afară. Și în Țara Dornelor va fi disponibilă Biblioteca Mobilă a proiectului NoMAD Library. Aceasta va fi amplasată în zona Tinovul Mare din Poiana Stampei, rămânând în comună până la finalul lunii octombrie. În Igloo se vor găsi cărți despre marile personalități ale României și ale Lumii. Țin să îi felicit pe inițiatorii proiectului, urându-le totodată ca cele zece Biblioteci Mobile să ajungă în cât mai multe zone turistice din țară”, a mărturisit profesorul Mihai Cioată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *