Cămașa tradițională românească a fost sărbătorită cu ocazia unei noi ediții a Zilei Universale a Iei, la Vatra Dornei

Este un fapt recunoscut că printre mărcile noastre identitare, costumul popular se bucură de o largă apreciere, fiind o dovadă a gustului artistic și a priceperii celor care îl confecționează, o mândrie pentru purtători. Dintre piesele vestimentare ce îl compun se detașează cămașa tradițională femeiască, mai nou folosindu-se termenul de ie, bogat ornamentată, păstrând în modelele brodate, țesute sau cusute, semne și simboluri ancestrale ce ilustrează o anume concepție despre lume și viață. Asociația La Blouse Roumaine i-a dedicat, nu întâmplător, o zi când se deschid porțile soarelui, inițiativa fiind preluată în toate țările unde se află comunități de români.

Dornenii se bucură de o frumoasă sărbătoare dedicată Zilei Universale a Iei, încă din anul 2014, organizată de Primăria Municipiului Vatra Dornei, prin Casa de Cultură „Platon Pardău”, în parteneriat cu Orion Media. Ediția de anul acesta a fost așteptată cu nerăbdare și atent pregătită de organizatori. Numeroșii participanți, cei mai mulți purtând ii tradiționale, au putut urmări un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului”, dar și de un invitat special care reprezintă tot ce a adus muzicii populare și costumului popular mai frumos și mai autentic, Sofia Vicoveanca.

Marea Doamnă a cântecului popular a încântat publicul cu un repertoriu ales, cu intervenții pline de umor, creând o atmosferă cu totul specială. Mulțumirea publicului s-a exprimat prin aplauze și prin cuvântul primarului Ilie Boncheș. Începând cu ediția a doua, sărbătoarea a fost însuflețită și de crearea Grupului Șezătoarea, care activează în cadrul Muzeului Etnografic. Inițiativa reunirii într-un grup organizat a doamnelor care schimbau impresii despre realizarea unei cămăși tradiționale se datorează meșterului popular Nicoleta Irimescu, imediat aderând la grup mai multe persoane care și-au propus să descopere și să confecționeze cămăși după modele tradiționale, mai ales din zona etnografică a Țării Dornelor. În acești ani, doamnele au creat adevărate bijuterii cu care au fost prezente la expoziții în cadrul muzeului, la festivaluri din zonă sau în spațiul virtual.

S-au organizat schimburi de experiență cu alte grupuri. Foarte multe persoane au apelat la experiența doamnelor din grup pentru a învăța să croiască, să coase modele și să și finalizeze propriile ii. O parte din creațiile grupului au putut fi admirate în cadrul târgului din parc, unde a avut loc sărbătoarea, de această dată expunând Minorica Șulschi, Domnica Netea, Lorica Bota, Paraschiva Abutnăriței, Genoveva Seftiuc, Brighita Baciu, Ruxandra Ardeleanu și Glicheria Lakatoș.

Un juriu de cunoscători a selectat, cu dificultate, pe cei care aveau costume autentice, fiind premiate cu diplome și obiecte tradiționale câte trei persoane sau cupluri, după criteriile: cea mai autentică și frumoasă ie, cea mai autentică și frumoasă cămașă tradițională bărbătească, cel mai frumos costum popular feminin, cel mai frumos costum popular masculin, cel mai tânăr purtător de costum popular și cea mai frumoasă familie tradițională.

Toți doritorii au fost protagoniștii unei ședințe foto realizate de o echipă de tineri fotografi. Consider că toți participanții purtători de costum tradițional sunt premiați pentru bucuria de a păstra această valoare a Bucovinei, a românilor, și de se regăsi în atmosfera unei sărbători care cinstește tot ceea ce este autentic românesc. Sunt convinsă că această frumoasă poveste va continua la Vatra Dornei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.