Luminița Atudorei, o tânără antreprenoare și proprietară de vilă din localitatea Dorna Arini, a fost prima localnică care a decis să primească în casa ei ucraineni refugiați. A impresionat-o tragedia pe care o țară întreagă o trăiește dincolo de graniță, la aproximativ 130 de kilometri de Vatra Dornei.
A plâns când a văzut la televizor imagini cu oameni care soseau în vămile din România, cu copii și animale în brațe, epuizate, înfometate și speriate. Tocmai de aceea s-a alăturat de când a aflat de război pe un grup de sprijin online și și-a manifestat bunăvoința de a primi în locuință familii care aveau nevoie de un acoperiș deasupra capului. Și mai mult de atât, căci Luminița și-a deschis pentru musafir nu doar ușa, ci și inima de bucovineancă ospitalieră. A răspuns unui apel lansat de ISU Siret prin care s-a angajat să primească familii de refugiați ucraineni.
A primit în casă trei mame cu cinci fetițe, venite din Kiev, după ce casele lor au fost bombardate. Fără să se mai uite la ce au clădit timp de o viață, femeile au fost recunoscătoare Divinității că au scăpat cu viață. „Obiectele se fac la loc, viața e una singură!”, s-au încurajat singure.
Bărbații încă tineri nu au putut pleca din calea războiului, au rămas în țară să lupte. Femeile au folosit România ca zonă de tranzit, cu intenția de a ajunge în Polonia, la rude. Pe parcursul celor trei zile cât au stat la Dorna Arini, musafirii au fost integrați în familia extinsă, răsfățate cu delicatese bucovinene, încurajate permanent.
„Toate erau foarte, foarte speriate, derutate și obosite. În schimb, sperau că o să-și revadă soții și aveau speranță că o să fie cât de cât bine. S-au rugat permanent și au plâns. Își doresc pace și liniște. Dar cel mai mult, să fie din nou alături de soți și fetițele să aibă tată”, a povestit Luminița.
Dorneanca a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a fi o gazdă exemplară. A încercat să le inoculeze din optimismul ei nativ, iar la plecare le-a pus de toate pentru drumul către Polonia. Femeile au refuzat îmbrăcăminte pentru că nu aveau unde pune.
Luminița ajută deopotrivă atât persoane aflate în situații vulnerabile din România, crede în puterea exemplului și are convingerea că dacă fiecare om ar face o faptă bună, atât cât are posibilitatea, în timp am locui într-o lume mai bună, greu încercată în această perioadă.
În ultimele două săptămâni, în România au intrat peste 250.000 de refugiați ucraineni, majoritatea folosind țara noastră ca zonă de tranzit. Potrivit unui anunț făcut luni, 7 martie, de Poliția de Frontieră, în România au rămas circa 70.000 de ucraineni.
Lasă un răspuns