Ministrul Turismului, ședință de lucru la Vatra Dornei: „Am aflat problemele existente la nivel de turism și IMM-uri”

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a fost prezent sâmbătă, 11 decembrie, la Vatra Dornei, unde a luat parte la prima ședință de lucru în această calitate, alături de numeroși agenți economici din zona de munte a județului Suceava. Întâlnirea a fost găzduită la Sala Oglinzilor, în incinta Primăriei Municipiului Vatra Dornei, la ședința de lucru fiind prezent atât primarul orașului, cât și deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.

În introducerea ședinței de lucru, ministrul Cadariu a punctat importanța înființării și funcționării acestui minister pe termen lung și a prezentat o serie de măsuri aflate în diverse stadii de lucru, precum lansarea OUG cu privire la voucherele de vacanță sau reluarea Planului Național de Investiții în Turism, destinat UAT-urilor, dar și oportunitatea de finanțare, prin PNRR, a OMD-urilor regionale.

Printre altele, ministrul Turismului a vorbit și despre reorganizarea autorității din subordine care se ocupă de specializarea forței de muncă în domeniul turistic, dar și implementarea unui program de finanțare a IMM-urilor, în special a celor din domeniul balnear, pentru modernizarea a peste 30 de stațiuni balneoclimaterice, fiind vorba de o finanțare de cel mult 200.000 de euro.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are în vedere și continuarea implementării programelor de finanțare HoReCa, M1, M2 și Start-Up Nation, ministrul menționând că plățile vor fi făcute începând cu data de 14 decembrie, solicitând și includerea diferenței în Proiectul Bugetului de Stat pentru anul următor, pentru ca restul sumelor să poată fi transferate solicitanților în prima parte a anului 2022.

„A fost organizată prima întâlnire zonală cu reprezentanții domeniului turismului, dar și cu cei din domeniul IMM-urilor, pentru a afla problemele cu care se confruntă și pe care le putem prelua în activitatea viitoare a ministerului. Cu toate că ministerul se află la început de drum, consider că astfel de consultări trebuie să aibă loc cât mai urgent. Urmează ca în următoarele două luni, conform programului pe care mi l-am propus, să am astfel de întâlniri peste tot în țară. Mi s-a părut corect și onest să încep acest parcurs cu județul care m-a trimis în Guvernul României”, a declarat ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, la finalul ședinței de lucru de la Vatra Dornei.

Prezent la ședința de lucru de la Vatra Dornei, directorul general al Dorna Turism SA, Andy Vezeteu, a luat cuvântul și a subliniat nevoia prestatorilor de a primi sprijin în contextul creșterilor substanțiale a tarifelor pentru utilități, suspendarea impozitului specific pe întreaga perioadă a stării de alertă, reglementarea sistemului drepturilor de autor și reintroducerea vacanței de iarnă, în contextul în care și vacanța de sărbători a fost cu mult redusă. Cuvântul a fost luat și de reprezentanți ai autorităților locale din zona de munte a județului, dar și de administratori de pensiuni, asociații IMM și reprezentanți ai ORC Suceava și Consiliul Județean Suceava.

„Am luat cuvântul în calitate de vicepreședinte al Organizației Patronale a Turismului Balnear din România și am vorbit despre ceea ce reprezintă OPTBR la nivel național și internațional, despre turismul balnear ca o componentă importantă în industrie, dar și despre potențialul deosebit pe care România îl are prin prisma resurselor terapeutice. I-am transmis ministrului oportunitatea pe care o are de a dezvolta sectorul balneo, mai ales că acest lucru s-a realizat doar prin eforturilor depuse de mediul de afaceri privat”, ne-a declarat Alexandra Vezeteu, reprezentant al Dorna Turism SA.

Alexandra Vezeteu a subliniat și principalul obiectiv al centrelor balnear de tratament, acela de a îmbunătăți starea de sănătate a populației. Reprezentantul Dorna Turism SA a prezentat și nevoia de implementare a unor programe de investiții dedicate operatorilor din stațiunile balneare, a unei strategii de marketing dedicat acestor stațiuni la nivel național și internațional, dar și consolidarea unui sistem educațional specific, pentru dezvoltarea profesională a resurselor umane.

„Ministrul a menționat includerea unor puncte distincte în ceea ce privește dezvoltarea stațiunilor balneare în programul de guvernare și s-a arătat interesat de propunerile primite, fapt pentru care ne-a solicitat participarea la Consiliile Consultative, ce vor fi organizate în fiecare a doua zi de marți a fiecărei luni”, a mai adăugat reprezentantul Dorna Turism SA, Alexandra Vezeteu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *