Deputatul PNL Angelica Fădor a anunțat că platforma RO e-Factura a devenit pe deplin operațională pentru relația dintre companii și autoritățile publice. ANAF a digitalizat peste 50 de formulare, veniturile colectate au fost cu aproape 20% mai mari ca în 2020, cu aproape 15% mai mari ca în 2019.
„Sistemul este operațional pentru relația dintre companii și autoritățile publice, iar în scurt timp va fi disponibil și pentru operațiunile comerciale exclusiv private. Ministerul Finanțelor pune la dispoziție sistemul de facturare electronică ce permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor. Este un salt uriaș pentru transparentizarea achizițiilor publice. Platforma permite 100% monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real”, afirmă deputatul PNL.
Transparentizarea cheltuirii banilor publici și digitalizarea interacțiunii dintre mediul privat și stat sunt obiective asumate ale PNL, iar implementarea sistemului este dovada că aceste obiective sunt îndeplinite. În această săptămână, președintele a promulgat legea care interzice statului să mai ceară de la persoanele fizice și juridice copii după acte emise tot de instituții de stat. Inițiativa obligă autoritățile să își dezvolte bazele de date și să pună în comun documentele pe care le eliberează, pentru a nu i se mai solicita nimănui la ghișeu o copie după buletin sau alte documente oficiale.
„ANAF a făcut pași importanți spre digitalizare, lucru care a îmbunătățit colectarea veniturilor la buget. Am reușit să digitalizăm în acest an 51 de formulare și declarații și sunt perspective să finalizăm încă 61 astfel de documente în prima parte a anului 2022. La începutul anului 2021 a devenit operațional și sistemul de popriri, dar și conectarea caselor de marcat electronice, proces ce se va finaliza la finalul lunii noiembrie 2021”, a mai adăugat Angelica Fădor.
De asemenea, a fost implementat și reglementat controlul de la distanță, iar în primele zece luni ale anului au fost efectuate 6.000 de verificări în urma cărora au rezultat sume suplimentare de peste 265 de milioane de lei. În primele zece luni din anul 2021 au fost colectate venituri mai mari cu 18% față de anul anterior și cu 14% mai mari față de anul 2019.
Suma absolută colectată suplimentar față de 2020 este de 40 de miliarde de lei, iar față de 2019 este de 31,5 miliarde de lei, conform celor de la ANAF. Această colectare se datorează măsurilor benefice pentru mediul de afaceri permanentizate în anul 2021 de către guvern, precum rambursarea TVA cu control ulterior și eșalonarea la plată simplificată.
Lasă un răspuns