Ca urmare a faptului că gazul metan va ajunge la Vatra Dornei până la finalul lunii octombrie, Primăria Municipiului Vatra Dornei va efectua o expertiză tehnică a celor două turbine de ardere a gazelor naturale din componența centralei termice pe gaze naturale, o expertiză în valoare de aproximativ 11.000 de euro. Acesta este primul pas necesar punerii în funcțiune a acesteia ca urmare a înființării rețelei de gaze naturale pe raza localităților Vatra Dornei și Roșu.
Cele două turbine de ardere a gazelor naturale sunt considerate componentele de bază ale centralei termice pe gaze naturale cu cogenerare deoarece prin arderea gazelor naturale acestea vor produce energie electrică, iar gazele rezultate în urma arderii vor produce energie termică. Prin construcția centralei termice pe gaze naturale cu cogenerare, energia electrică produsă de agregatele turbinelor va fi valorificată și livrată în Sistemul Energetic Național, iar energia termică va fi livrată locuitorilor municipiului prin rețeaua termică actuală, recent reabilitată.
Expertiza tehnică a fost luată în calcule și aprobată în contextul a două proiecte legate de gazele naturale ce sunt în desfășurare la momentul actual: construirea conductei de gaze naturale de înaltă presiune de către Transgaz și înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în localitățile Vatra Dornei și Roșu de către Nova Power & Gas SRL. Conducta de gaze naturale de înaltă presiune ce leagă localitățile Pojorâta și Vatra Dornei este aproape de finalizare, urmând să se înceapă lucrările la stația de reglare și măsurare și predare a municipiului, de către Transgaz.
Sistemul de distribuție a gazelor naturale în localitățile Vatra Dornei și Roșu este în stadiu de proiectare, urmând ca în următoarea perioadă să fie obținute avizele necesare implementării acestuia. Prin expertiza tehnică a turbinelor din cadrul centralei termice pe gaze naturale cu cogenerare se vor avea în vedere, printre altele, două principale aspecte: verificarea tuturor componentelor din structura turbinelor și efectuarea de teste de funcționare în regim ideal.
Verificarea tuturor componentelor din structura turbinelor presupune verificarea de către producător a axurilor centrale, a elementelor de ardere și a conexiunilor cu restul componentelor centralei în ansamblu. Testele de funcționare în regim ideal presupun testarea modului de funcționare a turbinelor prin alimentarea cu combustibil de la o sursă mobilă, temporară, și monitorizarea tuturor funcțiilor turbinelor. În baza unui rezultat pozitiv vor fi întreprinse următoarele acțiuni necesare punerii în funcțiune a centralei termice pe gaze naturale cu cogenerare: efectuarea unui studiu de eficiență energetic, expertiza tehnică pentru restul componentelor principale din structura centralei și reabilitarea și reautomatizarea procesului tehnologic pentru aducerea la standardele în vigoare.
Efectuarea unui studiu de eficiență energetic este necesar pentru gestionarea corectă și integrală a resurselor disponibile, având la bază diminuarea costurilor de vânzare a agentului termic livrat către utilizatori. Expertizele tehnice pentru restul componentelor din structura centralei sunt necesare întrucât acestea sunt cruciale pentru funcționarea în ansamblu. O ultimă etapă avută în vedere pentru punerea în funcțiune a centralei termice pe gaze naturale cu cogenerare este reabilitarea și reautomatizarea procesului tehnic. Acest aspect este necesar pentru aducerea centralei la standardele de siguranță în exploatare în vigoare și asigurarea unui proces tehnologic eficient.
Bravo! Dar totuși 11.000 de euro pentru a verifica, standardiza și pune în siguranță această uzină electrică și fabrică de agent termic mi se pare o sumă foarte mică! Aveți grijă pentru că aveți pe mână o bombă cu ceas! Nu faceți economii unde nu trebuie, dar nici nu aruncați cu bani în stânga și în dreapta. Cheltuiți atât cât trebuie pentru a nu pune în pericol populația, pentru siguranță mai întâi, dar și pentru a produce maximul posibil cu un minim de consum.