DNA Iași: inspector antifraudă al Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, reținut pentru luare de mită

Procurorii din cadrul DNA Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 iulie 2021, a inculpatului Alexandru Rebenciuc, inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Între 12 mai și 30 iunie 2021, în calitate de inspector antifraudă, inculpatul Alexandru Rebenciuc ar fi pretins și primit pentru sine sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu îl penaliza în contextul în care, cu ocazia a două controale la societatea comercială respectivă, inspectorul ar fi constatat nereguli. Concret, inspectorul fiscal ar fi pretins pentru sine 1.500 de euro din care ar fi primit efectiv, în două tranșe, suma de 1.000 euro, iar pentru colaboratoarea sa ar fi pretins o sumă neprecizată, din care ar fi primit 500 de euro.

În contextul controlului fiscal desfășurat, pentru a favoriza societatea comercială, inspectorul ar fi inserat mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu a sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 de lei.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile articolului 309 din Codul Penal. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Iași și Suceava. La data de 29 iulie 2021, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au transmis procurorii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *