Proiect de conștientizare a valorilor naturale: „Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani”

Asociația pentru Conservarea Vieții Sălbatice și Romsilva, prin administrația Parcului Național Călimani, implementează proiectul „Ecoturism și educație ecologică în Parcul Național Călimani”. Proiectul face parte din cadrul programului Spații Verzi, finanțat de MOL Romania și Fundația pentru Parteneriat. Prin intermediul acestuia, organizatorii își propun continuarea programului de educație ecologică pentru elevii comunităților din destinația de ecoturism Țara Dornelor și îmbunătățirea experienței de vizitare a Parcului Național Călimani.

În acest sens, vor iniția o serie de activități, precum dezvoltarea pepinierei educative amenajată în curtea Centrului de Vizitare al Parcului Național Călimani, prin implicarea elevilor școlilor partenere din destinație. În urmă cu doi ani, tot prin intermediul programului Spații Verzi, elevii Școlilor Gimnaziale din comunele Panaci și Șaru Dornei au plantat puieți de molid în această pepinieră. Anul acesta, alți elevi din Țara Dornelor vor lua parte la dezvoltarea pepinierei, învățând, prin activități practice, etapele de viață ale unui arbore.

Organizarea zilei Parcului Național Călimani, pe data de 23 iunie 2021. În anii precedenți, cu scopul de a conștientiza membrii comunității locale cu privire la importanța ariei naturale protejate Parcul Național Călimani, s-au organizat competiții culinare, ca Eco-bucătarul destinației, jocuri tematice pentru copii, în care le-au fost testate abilitățile de orientare, de aprindere a focului în aer liber, în condiții de siguranță, de identificare a vârstei arborilor pe rondele din lemn.

Participanții au avut parte și de proiecții de film cu imagini din viața sălbatică a Parcul Național Călimani, sesiuni de birdwatching, plimbări călare, ateliere de sculptură în lemn, tururi ghidate pe poteci tematice, precum Lumea Tinovului sub Lupă și Lemnul Prețios al Muntelui. Un film de prezentare a ediției din 2019 se poate vedea aici.

În acest an, datorită condițiilor deosebite create de pandemie, cu ocazia zilei parcului vor fi organizate tururi ghidate pe poteca tematică din fosta exploatare de sulf. De asemenea, o parte din elevii școlilor din Șaru Dornei și Panaci vor participa la o excursie cu ghid în Parcul Național Călimani.

Ca element de noutate, inițiatorii proiectului vor reamenaja poteca tematică a carierei de sulf din Călimani și vor construi un punct de informare turistică în vecinătatea potecii tematice, cu scopul de a îmbunătăți calitatea experienței de vizitare a Parcului Național Călimani, responsabilizând comunitatea și oaspeții ei în direcția respectului pentru natură și biodiversitatea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *