Angelica Fădor: „PNL a rezolvat problema foştilor angajaţi ai IPEG, neîndreptăţiţi de PSD”

Angelica Fădor, deputat PNL de Suceava, a declarat că nedreptatea pe care guvernul PSD nu a vrut să o rezolve privind drepturile foştilor angajaţi din Institutele de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) a fost îndreptată în şedinţa de marţi a guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, prin OUG elaborată cu Ministrul liberal al Muncii, Violeta Alexandru. Angelica Fădor a arătat că cea mai mare parte a foştilor angajaţi ai IPEG sunt din judeţele Suceava şi Maramureş.

Deputatul PNL de Suceava a arătat că potrivit acestei Ordonanţe de Urgenţă „este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. a), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi miniere, în subteran, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul Unităţilor de Prospecţiuni şi Explorări Geologice, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă”.

Angelica Fădor a spus că potrivit noilor prevederi „beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în activităţi miniere, în subteran, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul Unităţilor de Prospecţiuni şi Explorări Geologice”, iar vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Deputatul liberal a mai spus că OUG adoptată de Guvern stabileşte că drepturile de pensie se revizuiesc cu respectarea dispoziţiilor legale privind sistemul unitar de pensii publice:

„Pot spune că o problemă care mi-a fost ridicată de foşti angajaţi din IPEG-uri şi pe care am prezentat-o atât guvernului PSD, care a spus că nu se poate, a fost rezolvată de guvernul PNL pentru că atât premierul Ludovic Orban, cât şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au înţeles imediat că o situaţie care nedreptăţea o categorie de foşti angajaţi trebuie să fie îndreptată”, a declarat Angelica Fădor.

Deputatul PNL de Suceava a mai explicat că potrivit actelor normative care erau în vigoare, persoanele înscrise la pensie anterior datei de 1 ianuarie 2011 nu făceau obiectul recalculării prevăzute de Legea nr. 192/2015 şi Legea nr. 221/2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *