Un început de noiembrie și vremea când se mai îmbrățișează toamna cu iarna. Un început timid cu frunze încă îngălbenite pe străzi, cu un vânticel aspru, cu nori albaștri-cenușii. E vremea când poveștile își cer dreptul de a se așterne în suflet, când oamenii sunt dornici de a fuziona în gânduri și sentimente adăpostite metaforic prin cuvânt.
Este vremea noastră, a celor care iubim întâlnirile, poezia, oamenii și natura, cuvântul și muzica. Și toate la un loc, într-o strângere puternică, precum un părinte își cuprinde copilul la piept, ne-am adunat într-o îmbrățișare constructivă, într-un sincretism cultural la Centrul de Documentare și Informare, atmosferă propice creată de documentaristul Rodica Crăciun, la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei.
Sub semnul creativității și tinereții se poate defini întâlnirea dintre poeta sighișoreană Ana Munteanu Drăghici și o clasă de adolescenți curioși, inteligenți și preocupați, din clasa a X-a D, alături de cele două colege profesoare preocupate de cuvântul scris, Dorina Ungureanu și Jenica Romanică.
O atmosferă de reală comuniune și empatie se degajă când poeta din cetatea medievală a Transilvaniei, cu ochi iscoditori, cu o voce blândă, le vorbește adolescenților despre poezia celor două volume ale sale, „Testamentul Iubirii” și „Nirvana”.
Iubirea și înălțarea prin iubirea spirituală, teme frecvente ale poeziei în general, sunt de natură să ne desprindă din realitate și să ne treacă granițele aproape într-un ireal spontan. Cu multă delicatețe, domnia sa adaugă la propriilor poezii un recital din poezia eminesciană și clasicii literaturii române. Nu suntem surprinși, ci doar conștienți că o întâlnire cu o poetă recunoscută printre creatorii contemporani de literatură este mai mult decât benefică, este un balsam pentru sensibilitatea noastră.
Maturitatea se îmbină armonios cu adolescența. Se adeverește prin momentul poetic surpriză, când, cu o ușoară timiditate, Andreea Tironeac își citește într-un gen de cenaclu literar, cele două poezii intitulate „Iartă-mă, mamă” și „Și dacă mâine”, încurajată de aplauzele tuturor, când, într-o intervenție scurtă, li se propune celor care sunt preocupați și își aștern gândurile și trăirile în versuri sau în proză să colaboreze cu revista „Creneluri Sighișorene” sau cu Cenaclul „Cornelia Maria Savu”, ce își desfășoară activitatea la Biblioteca „G. T. Kirileanu”.
Și pentru că versul și muzica se îngemănează, au alternat într-o perfectă simbioză. Pe versurile poetei Ana Munteanu Drăghici, „Iubirea din noi”, am ascultat o compoziție muzicală a cantautorului Florin Țuțuianu, vocea căruia a emoționat, și ca într-o adevărată încântare s-au alăturat Petronela Pindelea și Andra Persic, cu cele două melodii din folkul românesc, „Râpa” și „Punctul pe i”, acompaniate de întregul grup muzical al clasei.
Și pentru că invitata acestei întâlniri a fost încântată de ținutul Dornelor, și-a așternut gândurile într-o poezie de suflet, „Vatra Dornei, oglindire”. O poezie amplă, impresionantă prin farmecul lăsat în sufletu-i de poetă: Vatra Dornei, plai moldovenesc, / Plai miruit de darul cel ceresc! / E Vatra Dornei, leac de dăruire, / De suflet și de trup tămăduire!
În aceeași tonalitate, „Valorile spirituale nutritive și terapeutice în Țara Dornelor”, a doamnei Dorina Ungureanu, au pus în evidență omul, visele sale, dragostea și respectul pentru natură: Omule, / Roagă-te mereu, iubește / Privește în sufletul tău. / Învață mereu / Dă aripi viselor, iar „Insomniile matinale” ale doamnei Jenica Romanică i-a transpus pe iubitorii de literatură într-o lume cu personaje aievea, în proza scurtă despre oameni și poveștile lor de viață.
Și pentru că timpul curge cu nonșalanța-i nemiloasă, nu ne-a rămas decât o îmbrățișare peste ireversibilitate, un regret al despărțirii, dar și o speranță a revederii grabnice, recunoscând că am trăit emoții profunde, am trăit altfel clipele, am fost fericiți, am trăit o experiență inedită într-o activitate interactivă prin cuvinte ce au dat culoare întâlnirii, așa cum s-au confesat elevele Lavinia, Petronela, Ioana, Andreea, Elena, Claudia.
Ana Munteanu Drăghici, Jenica Romanică, Dorina Ungureanu și elevii clasei a X-a D
Felicitări tuturor! Din așa o întâlnire nu ai decât de câștigat în plan spiritual.