Știrile zilei de4 decembrie 2023

Ansamblul Folcloric Universitar „Icoane”, concert remarcabil la Vatra Dornei

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost sărbătorit la Vatra Dornei şi printr-un remarcabil concert folcloric oferit publicului dornean, dar şi turiştilor aflaţi în staţiunea balneoclimaterică, de către Ansamblul Folcloric „Icoane”, pe 16 august 2019, în parc.

Îndrumaţi şi însoţiţi de profesorul Ioan Bocşa, studenţii Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca au prezentat în concert un repertoriu folcloric diversificat genuistic şi stilistic, ce a cuprins cântece rituale de grup, dar şi repertoriu vocal şi instrumental de performare individuală, într-o viziune de program relaxant de vacanţă.

Conform precizării din prezentarea programului, repertoriul este format din piese de colecţie, adevărate icoane folclorice selectate de specialiştii universitari clujeni din arhive, din antologii, ori culese pe teren de la performeri valoroşi neştiuţi de nimeni, prin metode etnomuzicologice.

Frumuseţea interpretării a atras, de la primele momente artistice, un public numeros, care a umplut aleile parcului dornean fermecat de sonoritatea inedită a tezaurelor folclorice prezentate de universitari. Repertoriul ritual-ceremonial de grup a constat în cântece rituale de seceriş din Câmpia Transilvaniei, cântece de cătănie şi cântece ritual-ceremoniale de nuntă (cântecul miresei şi „Găina”).

Remarcabile, în interpretarea repertoriului ritual-ceremonial de grup, sunt redarea graiului, emisia vocală specifică mai ales în cazul cântecului de seceriş, dar şi valoarea patrimonială şi artistică a cântecelor prezentate în concert ca reprezentative pentru un gen sau o specie. Repertoriul individual a fost ilustrat prin cântece lirice ori cântece vocale de joc aparţinând stilurilor locurilor de baştină ale soliştilor etalaţi în concert, acompaniate de un taraf format din maeştri instrumentişti conduşi de violonistul Ovidiu Barteş.

Soliştii, aleşi pe sprânceană de maestrul lor, au cucerit publicul cu portul tradiţional al locului de provenienţă prin costume de colecţie, deosebit de frumoase şi cu adevărat autentice, dar şi cu frumuseţea vocilor şi naturaleţea interpretării unor piese-tezaur. Aceştia au fost Iustina Horga, Ionuț Candrea, Bianca Cionca, Alina Maer, Larisa Uță, Cristina Ureche, Denisa Drețcanu, Cătălina Rotaru, Vlăduț Sărmaș, Paul Onețiu și Suzana Vlad.

Profesorul Ioan Bocşa a dominat scena cu statura sa voievodală, cu prezentarea elevată, elegantă şi concisă a programului, dar şi cu arta sa interpretativă, prin cântece binecunoscute şi dragi publicului, dar și prin doina nestemată „A lu’ tătuca”. Cu autoritatea sa profesională a ponderat permanent sonorizarea astfel încât auditoriul să se bucure din plin de muzică fără a fi asurzit, echilibrând planurile vocal şi instrumental prin gesturi şi semne adresate cu discreţie sunetiştilor.

Rapsodul sibian Sergiu Cipariu, un poet veritabil ce mustea poezie în fiecare vorbă adresată publicului, a etalat stilul viguros al mărginimii Sibiului prin cântec, dar și prin măiestria sa la taragot, acompaniat fiind cu discreţie de taraful condus de profesorul Ovidiu Barteș. Sergiu Cipariu a adus o ofrandă iubirii, îmbrăţişând publicul numeros ca nimeni altul în privire, în vorbă şi în cântec.

Violonistul Ovidiu Barteş, „un muzician desăvârşit”, cum a fost prezentat de profesorul Ioan Bocşa, a cucerit publicul cu acompaniamentul măiestrit al tarafului pe care îl conduce, dar şi prin momente instrumentale de virtuozitate reflectate în melodii de joc din diverse zone etno-folclorice, dar şi într-o versiune personală a „Ciocârliei”.

Concertul Ansamblului Folcloric Universitar „Icoane” a fost un veritabil praznic artistic pentru publicul dornean şi pentru cei veniţi la odihnă şi tratament în staţiunea balneoclimaterică Vatra Dornei. Organizatorii concertului sunt Primăria Vatra Dornei, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.

O iniţiativă demnă de laude, ce se cere reiterată şi multiplicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *