Ziua de 31 august, instituită ca Ziua Limbii Române pentru românii de pretutindeni începând cu anul 2013, a prilejuit o întâlnire a dornenilor la Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu” pentru a aduce un omagiu limbii noastre, principal factor identitar.
Au participat membrii Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, membrii filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, membrii filialei Vatra Dornei a Societăţii pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, alți iubitori ai cuvântului românesc, prin programul manifestării subliniindu-se ideea că limba română este o valoare națională și pe care trebuie să o păstrăm și promovăm, fiind limba maternă în care ne-am format, care conferă personalitate neamului și care este expresie a conștiinţei naționale și culturale.
Profesoara Emilia Popescu Rusu a prezentat eseul „Trăirile de odinioară, modul de viață, portul și graiul românului adevărat”, ce va face parte din volumul în pregătire „Dimineți în plămadă”. Declarându-se adepta valorilor patriarhale, profesoara Emilia Popescu Rusu a deschis prezentarea cu versurile unui cântec popular și a motivat că nu este împotriva modernizării limbii și a obiceiurilor srămoșeşti, ci a modernismului cu orice preț.
Un emoționant cuvânt de învățătură a preotului Alexandru Stănciulescu Bârda, de la parohia Malovăţ, a prezentat poeta Anica Facina. Din acesta se desprinde uimirea pentru refuzul unora de a se recunoaște drept români, duşmănia faţă de ţară, greşeala ce se face frecvent în diferite medii de a scoate la iveală doar aspectele negative ale vieţii românilor („toate cârpele, toate gunoaiele”) care se regăsesc în viaţa tuturor oamenilor.
Cuvântul se vrea un semnal de alarmă pentru intelectuali, pentru presă, pentru oamenii politici pentru a replanta şi a reclădi în sufletul concetăţenilor noştri, mai ales al celor tineri, sentimentul patriotic. Preotul Bârda realizează şi o excepţională definiţie a patriei, care include păstrarea şi respectarea limbii naţionale.
„Limba noastră” s-a intitulat poemul omagiu dedicat limbii române de către profesorul Gruia Ungurian. Reiterând adevărul că limba română a atins cel mai înalt nivel poetic prin creaţia lui Mihai Eminescu, scriitorul Gheorghe Patza a prezentat o carte valoroasă apărută în anul 1923, în colecţia „Cartea cea bună”, girată de Sextil Puşcariu şi prefaţată de Lucian Blaga.
Volumul intitulat „Mihai Eminescu, poesia filosofică” cuprinde 14 poezii, din care vorbitorul a lecturat „Se bate miezul nopţii”, text care demonstrează că între viaţă şi moarte se află cuvântul. În prefața lui Lucian Blaga se analizează rădăcinile filozofice ale operei eminesciene şi se evidenţiază iubirea sa pentru neam şi ţară.
Profesoara Jenica Romanică a întărit ideea că Eminescu a pus bazele limbii noastre literare şi că ar trebui să păstrăm curăţenia limbii, a numelor româneşti (schimbate de către unii care au trecut peste noi). Consideră că sufletul românesc se degradează, unii tineri, dar nu numai, folosesc în exces neologisme străine, unele neasimilate corect, că acestea, după cum se ştie încă de la Titu Maiorescu, ar trebui admise doar când nu avem corespondent în limba naţională.
Eleva Andreea Alexandra Buzilă, recent admisă la Colegiul Naţional Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, se declară uimită că sunt străini care doresc să vorbească româneşte şi unii dintre noi stricăm frumuseţea limbii, exagerând, din snobism, din dispreț față de valori sau utilizând exagerat mijloacele moderne de comunicare.
Nu toţi tinerii procedează aşa, a subliniat corect vorbitoarea, adăugânnd că tinerii trebuie mai mult sprijiniți să înțeleagă adevăratele valori. Din volumul „Ca un fagure de miere”, Aldona Patraş a ales să recite poezia „Odă limbii române” de Dumitru Bălăieţ, o frumoasă definiţie a limbii nostre. Biblioteca municipală a organizat, cu acest prilej, o expoziţie de carte tematică.
În partea a doua a manifestării, cei prezenţi au vizionat expoziţia de pictură realizată de către participanţii la cea de-a doua ediţie a taberei „Atelierele creative”, iniţiată de pensiunea Genţiana şi Mihaela Romanică. Au participat elevi din clasele primare de la Şcolile Gimnaziale Nr. 2 şi Nr. 4, elevi de liceu, pictorii Valentina Petrescu Anechitei, Silvia Dorneanu, Cristian Serdenciuc (cu lucrări), profesoara Jenica Romanică (ce şi-a descoperit o nouă pasiune, aceea de-a picta).
La această expoziție a participat și profesoara Geta Aizmaier, care a realizat cu elevii momente de poveste din călătoriile pe meridianele lumii. S-a lucrat cu plăcere, s-au realizat lucrări reuşite, s-a cântat, a fost o activitate reuşită şi instructivă desfăşurată la Bilioteca Municipală „G. T. Kirileanu”.
Lasă un răspuns