Știrile zilei de12 decembrie 2024

Dr. Emilia Beșleagă, despre cauze, simptome și tratament în cazul unui accident vascular cerebral

Ce este un AVC (accident vascular cerebral)?

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când este redusă semnificativ sau întreruptă circulația într-o anumită parte din creier, privând acea zonă a creierului de oxigen. Ca urmare, după câteva minute, celulele creierului vor începe să moară.

Acesta este accidentul vascular cerebral ischemic, care este cel mai frecvent, reprezentând aproximativ 85% din accidentele vasculare cerebrale. Mai există un alt tip de AVC, cel hemoragic, care presupune sângerare la nivelul creierului și reprezintă restul de 15% din totalitatea AVC-urilor.

Care sunt cauzele și simptomele frecvente în cazul unui AVC?

Cauza cea mai frecventă este formarea unui cheag de sânge fie într-o arteră din creier, ca urmare a depunerii de grăsime și modificărilor anormale la nivelul peretelui arterial, fie într-o altă arteră sau în inimă, de unde cheagul se poate desprinde și ajunge în creier, blocând fluxul de sânge.

Care sunt factorii favorizanți unui AVC și care sunt simptomele?

Factorii favorizanți principali sunt hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea și fumatul. Simptomele unui AVC apar brusc. În funcție de zona din creier care este afectată, un AVC se poate manifesta prin: amorțeală și/sau scăderea bruscă a forței musculare, uneori până la paralizia unui membru, a unei jumătăți a corpului; sau a unei jumătăți a feței (căderea colțului gurii într-o parte); dificultate în a vorbi sau în înțelegerea altora; dezechilibru și tulburare de mers; pierderea vederii într-o anumită parte a câmpului vizual sau vedere dublă.

Există vreo măsură de prim-ajutor pe care martorii (familie, prieteni, colegi prezenți) o pot acorda bolnavului?

Cel mai important lucru pe care îl pot face cei prezenți este să recunoască imediat manifestările specifice unui AVC și să sune urgent la 112. Dacă aveți suspiciunea că o persoană este în curs de a face un AVC, rugați-o să facă următoarele trei lucruri: să ridice ambele brațe (pentru a vedea dacă unul cade involuntar), să zâmbească (pentru a vedea dacă gura este asimetrică) și să spună o propoziție (pentru a vedea dacă își găsește cuvintele și dacă le poate articula). De asemenea, este important ca anturajul sau pacientul să rețină ora debutului simptomelor.

Un AVC înseamnă automat condamnarea la o viață în scaunul cu rotile?

Nu, consecințele depind de gravitatea AVC și de zona din creier afectată. În urma unui AVC un pacient poate rămâne cu sechele sau se poate reface complet.

Există mai multe forme de accident vascular cerebral, care este cea mai gravă?

Cea mai gravă formă de accident vascular cerebral este AVC-ul hemoragic deoarece sângerarea din creier este dificil de controlat.

În ce constă tratamentul și reabilitarea medicală? Cu ce specialiști colaborează medicul neurolog?

Tratamentul constă în dizolvarea cheagului care a blocat artera prin administrarea intravenoasă a unei enzime, procedură denumită tromboliză. Acest tratament se poate realiza doar în primele 4 ore și jumătate de la apariția simptomelor, de aceea este foarte importantă recunoașterea imediată a simptomelor unui AVC.

Atunci când cheagul este localizat la nivelul unei artere mai mari din creier se încearcă îndepărtarea mecanică a acestuia, cu ajutorul unui cateter intravascular, procedură numită trombectomie, care este, însă, disponibilă în puține centre din România, deocamdată. Ulterior se administrează tratament pentru prevenție secundară, care poate consta în medicamente anticoagulante, antiagregante, pentru reducerea nivelului de colesterol, pentru controlul hipertensiunii și alte medicamente, în funcție de particularități.

Din momentul în care pacientul este stabil din punct de vedere neurologic, se recomandă începerea reabilitării prin kinetoterapie, logoterapie pentru pacienții cu probleme de vorbire sau de înțelegere și ergoterapie pentru a ajuta pacienții să recupereze anumite deprinderi necesare activităților de îngrijire personală sau de la locul de muncă.

Recuperarea și stabilirea tratamentului de prevenție presupune colaborarea între medicul neurolog, medicul cardiolog, kinetoterapeut și, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, medicul de medicină internă, diabetolog și medici de alte specialități.

Ce investigații pot fi efectuate în cadrul policlinicii sau centrelor de imagistică medicală și a laboratoarelor clinice Dorna Medical? (A. Prevenție / B. Stabilirea consecințelor asupra organismului (stadiu) / C. Tratament).

Pentru prevenție și evaluarea factorilor de risc se măsoară tensiunea arterială, se fac analize de sânge precum glicemia pe nemâncate, nivelul colesterolului, nivelul hemoglobinei glicozilate la pacienții diabetici, iar în anumite cazuri și alte analize, precum hemoleucograma, coagulograma, funcția renală și hepatică.

Pentru stabilirea consecințelor asupra organismului și tratament de prevenție secundară se poate face consult neurologic, cardiologic, ecografie cardiacă, Holter EKG pe 24 ore și 48 ore, ecografie de artere carotide și vertebrale, angioCT/angioRMN pentru examinarea arterelor cerebrale, carotide și vertebrale, consult diabetologic și evaluare de către nutriționist, iar pentru reabilitarea fizică se pot face ședințe de kinetoterapie.

Cum pot preveni riscul de recidivă pacienții care au trecut printr-un AVC și s-au stabilizat?

Riscul de recidivă poate fi prevenit prin tratarea cauzei care a determinat AVC și prin controlul atent al factorilor favorizanți, adică al tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol și al greutății, prin renunțarea la fumat și prin controlul atent al glicemiei la pacienții diabetici. Prevenirea unei recidive se poate face în mare măsură prin modificarea stilului de viață, adoptând o alimentație echilibrată, bogată în legume, fructe și cereale, săracă în grăsimi și zahăr și printr-o viață activă și practicarea regulată a sportului.

Dr. Emilia Beșleagă este originară din Alba Iulia. A studiat Medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. A început pregătirea în rezidențiat în cadrul centrului universitar Cluj-Napoca și a continuat în Franța, în cadrul unor spitale universitare din Paris, un stagiu fiind într-un centru de referință pentru AVC. Programări Neurologie – Policlinica Dorna Medical: 0330.100.427 / 0751.516.175 / 0751.191.445

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *