Are Dorna viitor?

Postarea de pe pagina de Facebook a primarului, denumită „Vatra Dornei are viitor”, m-a făcut să mă întreb câți dintre copiii din acea poză vor rămâne în Dorna sau câți se vor întoarce după studii. Măcar unul și tot ar fi ceva. Și atunci de ce ai posta așa ceva știind că realitatea dorneană, trasă la indigo la nivel național, îți produce multe frământări și frustrări și nicidecum vreun entuziasm ca cel al edilului-șef?

În urmă cu ceva ani aș fi scris că doar copiii celor care s-au priceput să facă bani (pe căi mai mult sau mai puțin ortodoxe) s-ar mai întoarce. Acum situația s-a schimbat de vreme ce chiar și unii dintre aceștia vor să plece. Iar asta spune că Dorna nu mai e atât de frecventabilă.

Și nu doar pentru acei copii din fotografie, ci și pentru cei din alte generații, care se simt captivii unui clan, ai unor șefi îndoielnici, atât la stat, cât și în privat, dar mai ales a lipsei oportunităților de tot felul. Curajoșii au luat drumul pribegiei, iar contaminaţi cu dorul de casă şi mânaţi de dorința de a face ceva cu viaţa lor, plătesc un preţ mare pentru lipsa de alternativă de acasă.

Alții așteaptă să facă la fel. Aceştia devin europeni şi globalizaţi înaintea noastră. Nu este neapărat rău pentru că dacă s-ar întoarce, ar veni cu o altfel de mentalitate. Ceea ce e trist e că cei rămași au trecut prin momente de intimidare, chiar de amenințare, șantaj și blamare, încât, ca să nu fie scoși din mainstream, s-au adăpostit sub umbrela politicului.

Iar consecințele sunt grave asupra moralului lor deoarece ştiu că şefii lor nu au argumente, că majoritatea sunt produsul sistemului comunist și doar banii, slugoismul, precum și conjuncturi dubioase i-au propulsat în anumite posturi și nicidecum valoarea sau anumite realizări.

Ceea ce s-a întâmplat recent la PSD pare un miracol. Grangurii comuniști au scăpat din mână partidul, în favoarea unuia care nu e din „specia” lor. Vom vedea dacă măcar la nivel local acest partid putred poate fi reformat. Cu modele reale în politică și afaceri, cultură și religie, poate am fi evoluat și noi puțin mai altfel. Însă securiștii și comuniștii, mulți absolvenți de „Ștefan Gheorghiu”, au condus halucinant această comunitate.

Iar oamenii au ales compromisul, complicitatea, dezbinarea (despărțiți în tabere ușor de controlat), precum și gogoșile de doi bani, cum că doar ei știu să descâlcească ghemul. Asta au făcut dornenii, indiferent de vârstă. Au acceptat cu ochii închiși, cu creierul congelat, dar și în poziția ghiocelului, să le treacă viața prin fața ochilor.

2 comentarii publicate:

  1. Anonim

    Viitor? Sigur are! Dar nu știm cum va arăta! Va fi la fel de gri cum este acum? Sigur da cu acest mare gospodar și clica lui în fruntea acestui minunat oraș care în anul 1989 era infinit mai dezvoltat, vizitat și admirat. Mare păcat! Azi domnul gospodar a fost extrem de iritat de faptul că i se reproșează multe nerealizări, dar ne-a luminat și am aflat (în sfârșit) care sunt găurile negre unde se scurg banii prețioși ai comunității! Dragi dorneni, dacă nu știați, acum ați aflat! Căminul de bătrâni ți creșa, aceste două unități trag orașul în jos!

    Norocul celorlalte orașe sau municipii (poate chiar comune) este că nu au astfel de unități! Suntem singurii, primii, unicii, cei mai omenoși cu bătrânii noștri cărora le-am făcut un cămin! A uitat gospodarul să spună că aici se plătesc în jur de 2.000 lei/lună de cazat și singurii care avem grijă de copilași prin creșa din strada Unirii (și aici a uitat domnul gospodar de faptul că pentru fiecare zi/copil se plătesc 10 lei). Ah, sigur, salarii nesimțite aici, unii din salariații căminului de bătrâni și creșei chiar depășesc și cu 50 sau 100 de lei salariul minim garantat! Vă dați seama acum de unde lipsa de bani!

    Desigur, a fost un mic pamflet care trebuie tratat ca atare! Să revenim cu picioarele pe pământ acum, toată stima pentru salariații căminului de bătrâni de pe strada Roșu și ai creșei din strada Unirii! Domnule primar gospodar, mai aruncați un ochi prin municipiile din jurul comunei Vatra Dornei și nu încercați să aruncați praf în ochii dornenilor! Chiar nu sunt naivi și toate acestea se vor taxa (sperăm) la vot! PS: cred că ar fi bine dacă ar fi actualizate și publicate, conform principiului transparenței prevăzut în Legea 544/2001 actualizată, veniturile din primărie și aici nu mă refer decât la câteva posturi, cinci, șase, cine știe cunoaște! Cred că aceste venituri depășesc cu mult fondul de salarii însumat al celor două unități menționate ca fiind găuri negre!

  2. Mario

    Cum să nu aibă Dorna viitor? Măi dar pleoștiți mai sunteți! Nu știți să vă vindeți! Aveți zero lei și zero bani competență administrativă la nivel de partide și decizii deștepte. Autoritățile trebuie să caște ochii mari de bour la ceea ce au realizat cei din atletism la cluburile din Dorna și de acolo să pornească. Sportul rupe limite și granițe. Sportul face ca lucrurile să se întâmple mult mai repede. Vatra Dornei are un potențial uriaș, dar nu este pus în valoare de autorități. Dorna a fost condusă de figuranți și continuă să fie administrată de lichele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.