Știrile zilei de13 decembrie 2024

2018, un an plin de reușite pentru scriitorii și artiștii din Țara Dornelor

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în anul 2018 a produs efervescenţă în toate mediile sociale. S-au remarcat scriitorii şi artiştii, cei din Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor nefăcând excepţie. Remarcăm de la început implicarea membrilor ASATD, din mai multe perspective (iniţiatori, organizatori, colaboratori, participanţi) în toate manifestările care s-au desfăşurat în oraş.

Amintim Ziua Culturii Naţionale, omagierea lui Mihai Eminescu, Unirea Principatelor, evocări ale unor mari scriitori, Unirea Basarabiei cu România, Ziua Limbii Române, Ziua Bucovinei, Ziua Naţională a României, Festivalurile de poezie şi proză scurtă „Nichita în luna lui marte” şi „La pas prin ţara mea”.

Înregistrăm două participări la „Amiezile bucovinene” de la Iaşi, cu lansări de carte semnate de Paul Braşcanu şi Alina Andruhovici, la Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti (autorii de carte Gheorghe Vicol, Gheorghe Patza, Alina Andruhovici; prezentări de carte şi referate realizate de Jenica Romanică, Anica Facina, Paraschiva Abutnăriţei, Filon Lucău), la Festivalul Bujorului de munte de la Şaru Dornei (cu lansări şi expoziţie de carte).

La Festivalul „Flori de pe Dorna” de la Poiana Stampei, la Adunarea Generală a Ligii Scriitorilor, Filiala Iaşi Moldova (Vasile Cristea, Gheorghe Patza, subsemnata, din ligă mai făcând parte şi Vasile Panţiru, Aldona Patraş, Jenica Romanică), la cenaclul „Nectarie” din Vama, la sărbătoarea „Limba noastră cea română” de la Cernăuţi, la activităţi ale Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, la întâlniri cu elevii în cadrul programului „Şcoala altfel” la Poiana Stampei şi Dorna Candrenilor.

Subliniem implicarea preşedintelui ASATD, pr. dr. doc. Mihai Valică în acţiunile dedicate Centenarului: întâlnire cu delegaţia de ardeleni care au participat la manifestarea de la Chişinău din 27 martie, înălţarea unei cruci monumentale dedicată eroilor şi martirilor români.

Scriitorii dorneni au tipărit în anul 2018 un număr de 15 cărţi, semnate de Gheorghe Vicol, ing. dr. Vasile Avădănei, Alina Andruhovici, prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, Anica Facina, Gheorghe Patza, Emilia Popescu Rusu, Gruia Ungurian, Vasile Panţiru, Artemisia Ignătescu, Georgeta Buzec Păduraru.

Aceste cărţi, dar şi cele semnate de cernăuţenii Maria Toacă şi Nicolae Şapcă, au fost lansate la Iaşi, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung, Vama, Casa de Cultură „Platon Pardău”, Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu”, Catedrala „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, la Şaru Dornei, Ciocăneşti, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor, la Şcoala Gimnazială Nr. 2 din oraş.

Scriitorii dorneni au semnat poezie, proză, cronică literară în revistele „Moldova literară”, „Surâsul Bucovinei”, „Însemnări bucovinene”, „Taifasuri literare”, „Cronos”, „Eminesciana” (Vasile Cristea, P. Abutnăriţei, Gh. Patza, A. Facina, Ion Grămadă, Aldona Patraş, Jenica Romanică, Simion Tudurean, Valeria Moroşan, Emilia Popescu Rusu, aceasta fiind prezentă şi în publicaţiile online Cronopedia, Contraste literare, Negru pe alb, Sunetul muzicii).

Unii scriitori dorneni sunt prezenţi cu poezie, proză, articole despre activităţile desfăşurate în antologii şi culegeri, respectiv „Amintiri din sec. XX” (Rm. Vâlcea), antologia îngrijită de Nicolae Velea la Craiova, în compendiul „Tradiţii, arte şi literatură” editat de Fundaţia „Ateneul Cultural Ştefan Goanţă” Liebling şi Timişoara, în volumele „Lansări europene” şi „Născut pe Lăpuşneanu”, semnate de Dan Teodorescu, vicepreşedintele Ligii Scriitorilor de la Iaşi, în Almanahul cultural al românilor din Cernăuţi „Ţara Fagilor” (Taţiana Vlad Guga şi subsemnata), în antologia cenaclului „Prietenia” de la Iaşi, în „Ghidul iubitorilor de folclor” Suceava.

Au fost recompensaţi cu „Meritul Bucovinei”: Paul Braşcanu, Taţiana Vlad Guga, Filon Lucău, Ion Grămadă, au primit diploma omagială a Centenarului Artemisia Ignătescu şi Filon Lucău, diplomă de apreciere din partea Centrului Cultural Bucovina – Paraschiva Abutnăriţei.

În anul trecut a desfăşurat o activitate rodnică cenaclul „Cornelia Maria Savu”, coordonat de Jenica Romanică, la atelierele de creaţie participând şi elevi de la şcolile gimnaziale din Dorna Arini, Nr. 1 şi Nr. 2 din Vatra Dornei, Liceul Teoretic „Ion Luca”.

Artiştii plastici s-au remarcat prin David Critor, care a deschis o expoziţie la Muzeul de Istorie din Suceava şi a participat la activitatea a două tabere internaţionale, prin Silvia Dorneanu, cu expoziţia „Lumină şi culoare”, prin Valentina Petrescu Anechitei, cu expoziţia „Bucovina magică”, ambele deschise la Casa de Cultură din Vatra Dornei.

Cele două pictoriţe, dar şi artistul plastic Cristian Seredenciuc, au participat la o tabără de creaţie găzduită de pensiunea „Genţiana” şi Biblioteca Municipală. Li s-a alăturat Luminiţa Boca. La Câmpulung s-au remarcat Filon Lucău, cu lucrări dedicate Centenarului, şi Otilia Sfarghiu, cu o expoziţie deschisă în cadrul Clubului „Femina”. Paul Braşcanu este autorul a două expoziţii de fotografie, soţii Dumitru şi Emilia Chiriluş sunt prezenţi la manifestări, imortalizându-le prin imagini.

La cea de a IX-a ediţie a Galei Premiilor ASATD au fost distinşi pentru activitatea culturală şi creaţie artistică Gheorghe Patza, Vasile Cristea, Jenica Romanică şi pictorul David Croitor. Ne-am bucurat de buna colaborare cu instituţiile dornene: Primărie, Casa de Cultură, Biblioteca Municipală, Muzeul de Etnografie, şcolile gimnaziale şi Liceul Teoretic „Ion Luca”, cu Filiala „Arboroasa” a ACPBB, cu Filiala Vatra Dornei a SCLRB. Am primit sprijinul presei în popularizarea activităţilor: Crai nou, Monitorul de Dorna, Orion TV. Tuturor le adresăm mulţumirile noastre şi sperăm ca anul acesta să ne aducă tuturor armonie şi noi reuşite.

3 comentarii publicate:

  1. Gărgăriță Roz

    Oamenii ăştia chiar muncesc, chiar fac ceva pentru oraşul ăsta amorţit. E mai mult decât nimic, decât o opinie. Datorită lor se mai aude şi ceva de bine în legătură cu Țara Dornelor. Dacă cei amintiţi prin articol nu reprezintă în opinia dumneavoastră decât o adunătură de comunişti mâzgâlitori de hârtie şi pânză, atunci care sunt valorile de azi sau de mâine ale acestui oraş? Cei care sprijină gardul de la piaţă, care dorm în gară sau te fac la buzunare, şacalii puşi pe căpătuială din banul public sau cei care aruncă cu lături în opozanţii politici?

  2. Bucovineanul

    V-ați întrebat de ce la adunările cincinale nu participă decât ei între ei și vin aduși cu arcanul elevii de la liceu? Câte din prețioasele lucrări, poate cu foarte mici excepții, sunt valoroase cu adevărat? Chiar și dumneavoastră, Gărgăriță Roz, puteți scrie câteva cuvinte. Dacă aveți bani, plătiți o tipografie, vă scoateți 100 de exemplare și gata, sunteți scriitor!

    Să fim serioși! Câte referințe ați citit în lucrări valoroase despre marile valori dornene? Câte studii cu adevărat valoroase fac referire la aceste opere? Da, poate că sunt una sau două excepții, și știu clar la cine mă refer, dar în rest se promovează între ei și promovează mediocritatea. Niciunul nu iese din patul lui Procust! Doare dacă spunem adevărul, știu, dar asta este! Ați citit operele unora să vedeți cât de încărcate de simboluri și valori sunt? Cât de profunde și pline de adevăr? Mă îndoiesc!

    Nu v-ați pus întrebarea de ce scriitorii dorneni umblă după sponsorizări ca să își tipărească opera? Un autor valoros nu umblă să își tipărească pe banii lui lucrarea. Un autor cu adevărat valoros este căutat de edituri, se licitează pentru carte, se fac contracte, este o adevărată bătaie între edituri să își adjudece o carte valoroasă și un autor pe măsură. Lectură plăcută la valorile pe care le susțineți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *