Rândurile care urmează au menirea de a aduce în atenția cititorilor evenimente muzicale anuale care se desfășoară în Țara Dornelor sau care au legătură cu acestea, ele devenind deja tradiționale. Poate că dumneavoastră, dragi cititori, v-ați fi așteptat să încep cu orașul nostru, evident din perspectivă muzicală, dar nu se întâmplă așa, ci voi acorda întâietate comunei Poiana Stampei, iar faptul acesta nu este deloc întâmplător, deoarece acolo se desfășoară de câțiva ani încoace un important eveniment muzical, în fiecare vară, și care se intitulează „Masterclass la altitudine”.
La acest eveniment participă tineri deosebit de talentați, sub coordonarea celebrilor muzicieni Ștefan Horvath și Răzvan Suma, câștigătorii acestui concurs urmând să concerteze în deschiderea evenimentului intitulat „Flori de pe Dorna”, care se desfășoară tot la Poiana Stampei. Nu voi trece mai departe înainte de a preciza faptul că vara trecută, domnul Ștefan Horvath i-a acordat profesorului Mihai Cioată un interviu pentru Orion TV, ocazie cu care a precizat, printre altele, faptul că alegerea comunei Poiana Stampei pentru desfășurarea masterclass-ului nu este deloc întâmplătoare, deoarece aici este un adevărat „rai pe pământ” concretizat printr-un peisaj încântător, o liniște deplină și un aer curat cum nu se găsește în multe locuri din țară.
Grupul „Poienița”, care activează tot la Poiana Stampei, este format din femei și bărbați, tineri și copii, rolul lui fiind acela de a perpetua folclorul și obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care, de fiecare dată când la Sala Radio din București s-a desfășurat spectacolul intitulat „Am plecat să colindăm”, acest minunat grup a fost prezent, spectacolul find înregistrat și transmis ulterior la Favorit TV.
La acest spectacol participau formații din mai multe județe ale țării care cuprindeau întregul areal etno-folcloric, județul nostru fiind singurul din țară reprezentat de două formații folclorice, unul dintre ele fiind „Poienița”, care în mod invariabil evolua ultimul și prezenta urături, colinde, „semănatul”, jocurile „babelor” și a „moșilor”, „urșilor” și „caprelor”, iar la final cântau „Mulți ani trăiască”, provocând în rândul spectatorilor prezenți un entuziasm greu de descris în cuvinte.
Trecem acum la Cârlibaba, unde, în fiecare vară, la data de 29 iunie, când în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Șfinții Apostoli Petru și Pavel, se desfășoară „Festivalul Minorităților”, unde sunt invitați și tinere speranțe ale folclorului românesc din diverse zone etno-folclorice ale țării, cum ar fi, Oltenia sau Maramureșul. Ajungem acum la Vatra Dornei, unde cu ocazia desfășurării „Serbărilor Zăpezii” și „Zilelor Municipiului” se desfășoară concerte de muzică ușoară și populară.
Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret reunește în fiecare an pe scena din parcul orașului, grupuri folclorice din țară și de peste hotare, printre țările reprezentate putând fi amintite: Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Polonia, Croația, evenimentul acesta având rolul de a lega prietenii între tineri din diverse țări prin intermediul muzicii, de a promova cultura popoarelor prin mijlocirea folclorului și nu în ultimul rând este omagiată personalitatea profesorului Gavril Moroșan care este un fel de „patron spiritual” al folclorului.
La puțin timp după evenimentul folcloric menționat anterior se desfășoară tot în parcul orașului un alt festival, intitulat „Muzritm”, el fiind destinat copiilor și tinerilor din mai multe județe ale țării, pasionați de muzica ușoară. Toate evenimentele la care m-am referit anterior (evident, face excepție cel de la Sala Radio) sunt prezentate cu mult talent de către Doru Bighiu, iar spectacolele folclorice menționate anterior au în program și piese interpretate de Ansamblul „Plaiurile Dornei”, aparținând Clubului Copiilor și Elevilor din Vatra Dornei.
Faptul că la evenimentele din zona noastră la care m-am referit sunt trimise echipe de la posturile naționale de radio și televiziune spune foarte multe despre interesul pe care-l prezintă, acesta fiind o modalitate eficientă de promovare a zonei noastre prin intermediul culturii. În final, îmi exprim speranța că la Vatra Dornei concertele de Crăciun ale Coralei „Armonia” desfășurate la Casa de Cultură „Platon Pardău” vor deveni și ele o tradiție.
Lasă un răspuns