Microconferința „Folclorul din cărți” s-a desfășurat la Poiana Stampei

Manifestarea organizată la Școala Poiana Stampei a avut un caracter cultural și educativ, fiind „o pledoarie pentru descoperirea valorilor folclorului prin intermediul antologiei şi monografiei ştiinţifice, dar şi prin discografia de colecţie profilată pe domeniul etnomuzicologiei”.

În cadrul evenimentului, muzicolog doctor Constanţa Cristescu, – consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina, a continuat lansarea „Ghidului iubitorilor de folclor”, nr.8/2018, ce a devenit un veritabil manual de educaţie culturală pe filon folcloric cu apariţie periodică anuală şi ce-a de-a doua ediţie a discului „Cântece de cătănie din Bucovina” dedicată Centenarului României (disc audio după manuscrise de acum un secol, ce reprezintă documente de epocă din culegerile folclorice ale învăţătorului bucovinean Alexandru Voevidca).

Muzicologul Constanţa Cristescu a explicat publicului prezent, format din oficialități locale, referenți culturali, profesori coordonatori, membri ai formațiilor prezente în program, valoarea patrimonială şi artistică a folclorului autentic, activitatea devenind un veritabil dialog despre păstrarea și perpetuarea valorilor locale, zonale și naționale.

S-a promovat în continuare hora ca joc identitar românesc din Bucovina istorică, ilustrarea complexității acestui fenomen fiind asigurată prin prestația artistică a Grupului Folcloric „Cetina Călimanilor” din Şaru Dornei, coordonat de Vasilica Dascălu. De la Școala Gimnazială din Șaru Dornei au fost prezenți la eveniment învățătoarea Nicoleta Căilean și profesorul Bogdan Ionuț Negrea.

Genul autentic al colindei a fost ilustrat de Grupul Folcloric de la Școala Gimnazială Coșna, coordonat de profesoara Ofelia Arvinte și de Grupul Vocal de la Școala Gimnazială din Poiana Stampei, coordonat de profesoara Dorina Paicu, conducere muzicală de profesor Costel Lostun. Interpretarea vechilor colinde a emoționat auditoriul, fiind un preambul al obiceiului colindatului care se mai păstrează încă în forma sa autentică, fiind practicat în special de grupuri de copii pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Înscriindu-se și în programul derulat de Școala Poiana Stampei sub genericul „România la Centenar”, manifestarea a fost, de fapt, o întâlnire a tinerilor care se formează în spiritul cultivării și promovării celor mai frumoase aspecte ale culturii tradiționale, care își păstrează autenticul interpretării și veridicitatea trăirii prin aceste veritabile cursuri de educație culturală și artistică aplicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *