Știrile zilei de4 decembrie 2023

Cartea „În ospeție la ursulețul Marmi” a ajuns la Școala Gimnazială „Miron Costin” din Suceava

Noiembrie 2018. Şcoala Gimnazială „Miron Costin”. Suceava. Forfotă mare. Se descarcă din maşină pachete de cărţi. Pe holul şcolii elevi, profesori, învăţători, invitaţi, cu toţii preocupaţi şi interesaţi de prezentarea unei cărţi. „În ospeție la ursulețul Marmi”, în cadrul unui parteneriat, dar şi ca punct important al unei manifestări culturale de amploare, și anume Zilele Casei Corpului Didactic „George Tofan”.

Cu această ocazie se lansează un concept nou, cărţile terapeutice, ca temă pentru workshopul bazat pe metoda terapiei narative, desfăşurat în cadrul Clubului de Storytelling, la care au participat reprezentanţi de seamă, preocupaţi de activităţile desfăşurate cu elevii pentru promovarea lecturii, profesor Elena Manuela David, director CCD Suceava, profesor Isabel Giorgiana Vintilă, ISJ Suceava, profesor Dumitru Moraru, directorul Şcolii Gimnaziale „Miron Costin”, precum şi coordonatorii evenimentului, profesorii Daniela Argatu şi Anna Ştefură.

O atmosferă primitoare pentru oaspeţii de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, profesor Mihai Cioată şi documentarista Centrului de Documentare şi Informare, Rodica Crăciun, care au pregătit în amănunt prezentarea cărţii cu povestirile terapeutice pentru copii şi părinţi, aşa cum afirmă autorii, psihologii Mircea şi Jana Grecu de la Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în domeniul adicţiilor, din Republica Moldova.

Profesorul Mihai Cioată, implicat în acest proiect, a fost premiat la diseminarea şi finalul proiectului, într-o festivitate derulată la Chişinău. Clopoţelul vesteşte că pauza s-a terminat. Uşa sălii de clasă se deschide şi pătrunde copilăria cu entuziasmul ei. Fetiţe şi băieţi îmbrăcaţi în uniforme, ochi cercetători, iscoditori, curioşi, voioşi, bine dispuşi, cu feţe luminoase a căror zâmbete revigorează pe cei prezenţi.

Părinţi fericiţi pentru copiii lor, dascăli ce le recunosc elevilor isteţimea şi preocuparea timpurie pentru cuvântul scris. Atmosferă electrizantă. Pionul principal, profesorul Mihai Cioată, îi captează pe cei mici prin câteva întrebări ce sparg gheaţa şi graniţele dinte adulţi şi copii, elevii din clasa I-a şi a II-a, cei care descifrează tainele abecedarului şi care sunt deja iniţiaţi în arta cititului.

Se împart cărţile şi cei mici le răsfoiesc cu pasiune, descoperă povestirile, sunt impresionaţi de desenele viu colorate şi apoi se antrenează în discuţii. Că le este drag să vină la şcoală, că le place să deseneze, că iubesc lectura şi că o să citească şi această carte, dedicată lor, că o să tragă învăţăminte şi o să fie cu luare aminte la ce li se întâmplă personajelor.

Paralel cu discuţiile aprinse despre carte şi lectură, profesorul Mihai Cioată le povesteşte despre copiii care au citit cartea, mulţi, foarte mulţi din şcolile din ţinutul Dornelor, din Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, prezentând secvenţe din întâlnirile cu aceştia, scurte filmuleţe cu interviuri, cu scenete după cele cinci povestiri, cu desene ale elevilor.

Într-o linişte surprinzătoare elevii citesc pe rând una din povestiri: „În căutarea fericirii pierdute”. Comentează, simpatizează cu personajele, se entuziasmează. Radiază de bucuria celui care este ascultat şi apreciat. Sunt dornici să se implice, să demonstreze că sunt receptivi şi cu seriozitate ridică mâna şi la rândul lor pun întrebări, aşa încât timpul se scurge nemilos, pe nesimţite, şi clinchetul clopoţelului vesteşte că ora despărţirii se apropie. Rămân ca amintire zâmbetul lor, entuziasmul, curiozitatea cercetătorului şi fotografiile de grup.

Iar „În ospeție la ursulețul Marmi” rămâne ca o lecţie despre prietenie, competiţie, fericire, limite, respect, curaj, devotament, caracter și voluntariat. Aceiaşi ochi iscoditori, aceleaşi feţe luminoase lasă în urma lor o sală electrizată, copilăria însăşi pleacă la braţ cu o carte ce se lasă citită şi dăruită mai departe celor care se vor bucura de poveştile despre copilăria contemporană, cu beneficiile şi capcanele ei.

Pufina, Marmi, Adrenalin şi toţi ceilalţi la un loc, personajele cărţii, se vor bucura când vor declanşa discuţiile libere despre cărţile citite. Un rămas bun pentru cei care i-am cunoscut, o toamnă prelungită suceveană ne poartă paşii pe alei şi cu amintirile de reală înălţare spirituală regăsim drumul spre matcă, Vatra Dornei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *