Știrile zilei de5 decembrie 2023

Huțanu, fostul primar, singurul care a susținut sportul dornean

Vreau să împrospătez puțin memoria comunității în legătură cu fotbalul dornean, cu cine a susținut cu adevărat sportul și cine l-a îngropat. Mai ține cineva minte că în cel de-al doilea mandat al domnului Constantin Huțanu echipa de fotbal a municipiului a promovat în liga a treia?

Ca urmare a acestui succes a fost înființat CSM Dorna Vatra Dornei, club finanțat de Consiliul Local. Performanța primarului Huțanu a durat însă puțin deoarece în cel de-al doilea mandat al lui Ioan Moraru (2008-2012) acesta a desființat echipa, aceasta fiind preluată de inimosul Radu Ciocan, simplu inginer la acea vreme și care, după ce a preluat-o, cu antrenori și jucători, ciocăneștenii, microbiști de felul lor, l-au ajutat să ajungă și primar.

Ce face Ioan Moraru după ce vede că fotbalul poate să-ți aducă și voturi? Reînscrie echipa în liga a cincea, la sfaturile consilierul personal, domnul Mitică Candrea, numai că dornenii, cu memoria ceva mai lungă decât cred politrucii, se prind de șmecherie, iar Moraru pierde alegerile. Ilie Boncheș, urmașul lui Moraru în fruntea administrației locale, duce un mandat echipa reînființată de Moraru, apoi o desființează în 2016.

Dacă Boncheș păstrează tiparul gândirii precedentului primar, echipa ar trebui reînființată în 2019 ca să dea bine la următoarele alegeri. Oare ce zice domnul Constantin Huțanu de această „alba-neagra” cu echipa de fotbal? Dacă Huțanu nu s-a lăudat niciodată că ar fi practicat vreun sport sau să-și manifeste măcar pasiunea de a urmări un sport, ceilalți primari n-au ratat niciun moment în care să nu se laude cu „performanțele” lor sportive din tinerețe, Ioan Moraru declarându-se fotbalist în timpul facultății (și cu ginere fotbalist la CSM Dorna), iar Ilie Boncheș schior și jucător de tenis cu piciorul (și cu fiu polisportiv).

N-ar strica să-i amintesc și pe cei care i-au secondat pe acești doi primari care au pus fotbalul pe butuci, viceprimarii Nicușor Cojocaru (cu ginere fotbalist), Mircea Rusu (fotbalist la „Avântul-Frasin”), dar și Marius Râpan, actualul viceprimar, care are copiii la echipa de juniori, copii care la ultimele meciuri ale reprezentativei României de tineret și seniori s-au numărat printre cei care i-au însoțit pe jucătorii echipei naționale până la centrul terenului, asistându-i și la intonarea imnului.

Dacă pasiune există, așa cum se vede din ceea ce am scris mai sus cum se face că stadioanele sunt de o calitate îndoielnică? După ceea ce a făcut, dar și ceea ce va face primarul Viluț Mezdrea la Poiana Stampei, sală polivalentă, sală de forță, bazin de înot, teren sintetic, pistă de atletism și teren de fotbal cu nocturnă, comuna pe care o conduce va fi cu mult peste ceea ce oferă municipiul Dorna. Culmea, primarul Mezdrea, ca și Constantin Huțanu, nefiind vreun practicant recunoscut al vreunui sport.

E nevoie să adaug că fostul Huțanu a refăcut și pista de biatlon de pe Dealul Runc unde se țin și campionate de biatlon? Dar ce ziceți despre Pârtia Veverița? Pârtia care a mărit domeniul schiabil. A făcut și această investiție fără să se pozeze pe schiuri, cu clăpari de culoarea PSD-ului, cu cușmă și ițari, așa cum o fac alții.

Știți cine era președintele Clubului Sportiv în vremea domnului Huțanu? Nimeni altul decât Octavian Pungovschi, un brand în sportul dornean, omul care a adus la Dorna campionate de cupă mondiale de sanie de stradă, tot el inventându-l și pe Cristi Prâsneac. Adică omul potrivit la locul potrivit.

Întrebarea care s-a tot vehiculat în ultimii ani este cât se poate de pertinentă: oare cu antrenori ca Mihai Szekely și Relu Buliga o echipă susținută nu ar fi putut face performanță? Domnul Szekely a demonstrat acest lucru cu echipa din Pojorâta, iar domnul Buliga a demonstrat ce avea de demonstrat prin promovarea în liga a treia a echipei dornene, fiind ulterior aproape de promovare în aceeași ligă cu echipa din Ciocănești.

Microbiștilor dorneni le rămân nostalgiile anilor în care mergeau să-și susțină echipa, iar alegătorii promit să se gândească de două ori atunci când candidații la funcția de primar se vor mai lăuda cu pasiunea lor pentru sport sau când vor mai promite performanțe fotbalistice. Până atunci le recomandăm să meargă la Dorna Candrenilor pentru a vedea meciurile echipei de fotbal susținute de primarul Dănuț Candrea, „Vânătorul Dorna Candreni”, echipă din liga a patra, sau ale celor din Iacobeni, care joacă în liga a cincea.

3 comentarii publicate:

  1. Haiducul

    Domnule, profesor, greșiți când spuneți că domnul Huțanu a revigorat fotbalul în Dorna. Fotbalul a murit odată cu întreprinderea minieră! A încercat apoi Dragoș Cristea să facă ceva, dar tot a murit. În final, Boncheș l-a îngropat , iar astăzi nu mai avem fotbal nici la nivel de divizia a cincea!

  2. Haiducul

    Domnul Huțanu nu a făcut nimic pentru fotbal. Fotbalul în Dorna a murit odată cu prăbușirea întreprinderii miniere. După asta fotbalul a murit, iar Boncheș, cel care părea că iubește fotbalul, l-a îngropat, așa că acum nu mai avem echipă nici în liga a cincea în județ. Judecați voi care este cauza!

  3. Punct

    Ce interes aveți să-l scoateți la suprafață pe unul dintre cei care au pus umărul la distrugerea Casinoului? A? Auzim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *