Interviu cu dr. Alina Horia, de la Dorna Medical, despre enterocolitele la copii în vacanța de vară

Copiii sunt mai expuși la enterocolite în sezonul estival. Nu este doar o presupunere, ci un fapt confirmat de pediatri și de Organizația Mondială a Sănătății. Aproape că nu există familie care să nu se întoarcă de pe litoral cu micuții care să nu manifeste simptomele acestei boli. Avem două vești pentru voi, dragi părinți.

Vestea bună este că boala se tratează relativ ușor. Vestea mai puțin plăcută este că cei mici vor avea o stare generală proastă atât timp cât persistă simptomele de enterocolită.

„Enterocolita acută la copii sau diareea este o problemă frecvență a sugarului și a copilului mic care apare mai ales atunci când cel mic începe să exploreze mediul înconjurător (bagă tot în guriță!)”, este definiția bolii date de dr. Alina Horia, medic specialist pediatru la Policlinica Dorna Medical.

Care sunt cauzele acestei afecțiuni, ale enterocolitei?

De obicei, este o infecție intestinală cauzată de microbi (virusuri, bacterii, paraziți) sau poate să însoțească alte afecțiuni ale copilului: infecții ale urechii sau urinare, intoleranțe alimentare sau erupția dentară. Sunt boli autolimitate, cea mai importantă parte a tratamentului fiind cea de regim alimentar și rehidratare. Vara este, cu predilecție, sezonul preferat al acestei boli. Călătoriile, căldura, aglomerația, înghițitul apei din mare saupiscină, toate acestea predispun la diaree.

Care sunt semnalele de alarmă care ar trebui să îndrume orice părinte la medic?

Semnalele de alarmă care ar trebui să îndrume părintele la medic sunt vărsăturile repetate (care persistă mai mult de 12 ore), refuzul sistematic al alimentației, deshidratarea, somnolența, scaunele cu sânge, febră ridicată, mai mare de 39 de grade Celsius, durerile de burtă intense).

Care este cea mai frecventă întrebare pe care o primiți de la părinți în momentul în care puneți diagnosticul de enterocolită copilului lor?

Cea mai frecventă întrebare pe care o primesc este dacă necesită tratament antibiotic. Iar răspunsul meu este întotdeauna același: „haideți să facem un examen de scaun”. Examenul de scaun este singurul care ne poate depista cu exactitate ce anume a cauzat diareea și, dacă este vorba de o bacterie, ne arată și ce antibiotice putem folosi în funcție de sensibilitatea microorganismului respectiv.

Ce alte analize mai pot fi făcute în laboratoarele Dorna Medical atunci când există suspiciunea sau diagnosticul de enterocolită?

Pe lângă cultura din probă de scaun, laboratorul nostru dispune și de kit-uri de identificare a unor microbi (antigene virale, Giardia, Camylobacter) venind în completarea clasicei coproculturi.

Care sunt recomandările dumneavoastră pentru părinți pentru a preîntâmpina această boală în rândul celor mici?

Recomand folosirea apei îmbuteliate pentru copii, alimente proaspete, preparate termic corespunzător și bineînțeles, igiena mâinilor. Dacă este vorba despre un sugar care este la începutul diversificării recomand folosirea mai degrabă a piureurilor gata preparate („borcănele”) decât să mănânce din meniul mamei atunci când familia e în concediu. Și probiotice zilnic pe toată durata călătoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *