Știrile zilei de30 noiembrie 2021

Raport al Salvamont Suceava cu privire la căutările din Călimani din 12 decembrie

Salvamont Suceava a emis un comunicat de presă cu privire la deplasarea în zona producerii avalanșei din data de 1 decembrie 2017, din munții Călimani, acolo unde doi salvamontiști și-au pierdut viața după ce au fost luați prin surprindere de o avalanșă. La acțiunea din 12 decembrie 2017 au luat parte patru salvatori montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Suceava, trei salvatori montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Mureș și doi salvatori montani din cadrul Salvamont Vatra Dornei.

Echipa de suport a fost constituită din trei pompieri SMURD din cadrul ISU Bucovina din municipiul Vatra Dornei. Deplasarea salvatorilor montani s-a făcut pe schi de tură până în Poiana Izvoarelor, iar salvatorii montani din Mureș au urcat pe schi de tură până în Coada Pietrosului, aceasta fiind zona de declanșare a avalanșei din data de 1 decembrie2017. Fiind prima zi cu vizibilitate bună, salvatorii montani au reușit să vizualizeze întreaga zonă. În urma deplasării au fost constatate următoarele lucruri:

1. Stratul de zăpadă nou în zona depozitului de avalanșă este de circa un metru, iar în zona superioară unde s-au format cornișele de zăpadă, stratul total fiind de circa doi metri;

2. Pe toate jgheaburile din care a curs zăpada în data de 1 decembrie 2017 s-a depus un nou strat de zăpadă cu risc mare de producere a unei noi avalanșe. Acest lucru s-a dedus din studiul stratului de zăpadă efectuat de echipa de salvatori montani din județul Mureș în zona de cornișă. În urma studiului au constatat că stratul de zăpadă măsoară aproximativ doi metri, din care circa 1,5 metri este stabilizat, iar stratul superior de 50 de centimetri este instabil, existând riscul producerii unei avalanșe spontane;

3. Depozitul de zăpadă rezultat din avalanșă nu este înghețat în profunzime, dar are o crustă de gheață la contactul dintre acest depozit și stratul de zăpadă nou depus.

Ținând cont de constatările de la fața locului și evoluția vremii, salvatorii montani consideră că zona prezintă, în continuare, un risc major de avalanșă, fapt pentru care s-a hotărât stoparea temporară a căutărilor și monitorizarea zonei.

* imagine din articol via Salvamont Suceava

1 comentariu publicat:

  1. Anonim

    Ce autorități! Atunci seara când erau în jur de 100 de oameni și voiau să sape în zăpadă, atunci trebuia intervenit. Și mai dureror, această deplasare pe munte nu era autorizată! Oare chiar nu e nimeni vinovat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.