EXCLUSIV! Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, despre căutările celui de-al treilea salvamontist dispărut

Doru Bighiu, jurnalist al Monitorului de Dorna, a stat de vorbă, în exclusivitate, cu prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, cea carea astăzi, marți, 5 decembrie 2017, a condus și coordonat comitetul întrunit la Vatra Dornei pentru analizarea situației apărute ca urmare a avalanșei produse în munții Călimani vineri, 1 decembrie 2017, acolo unde trei salvamontiști au fost luați prin surprindere de zăpezile puse în mișcare. În acea zi, doi salvamontiști aveau să își piardă viața, iar un altul să fie rănit.

Urmărește un interviu VIDEO cu prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi:

Doru Bighiu: Ați coordonat astăzi comitetul întrunit la Vatra Dornei care a analizat situația apărută ca urmare a avalanșei din munții Călimani de la finalul săptămânii trecute. Opinia publică este destul de nerăbdătoare să afle dacă vor continua căutările ultimului salvamontist dintre cei prinși de avalanșă. Care sunt concluziile întâlnirii de astăzi?

Mirela Adomnicăi: Întâlnirea de astăzi a avut loc în timpul unei misiuni care nu s-a încheiat. Cel de-al doilea pompier și salvamontist voluntar este în continuare dispărut. Condițiile meteo nu ne permit să continuăm căutările până la găsirea acestuia. Astăzi am dorit, în primul rând, să punem față în față toate structurile implicate în căutare, să remediem problemele care au existat în coordonarea și în colaborarea la fața locului și să stabilim modalitatea de acțiune în data în care se va aprecia că sunt întrunite condițiile de căutare.

Sunt estimate forțe suplimentare de la Asociația Salvamontiștilor, în jur de 60 de persoane, care s-au oferit să susțină eforturile colegilor de la Salvamont Suceava și Salvamont Vatra Dornei. De asemenea, Brigada Vânătorilor de Munte, care în data de 1 decembrie a fost într-un efectiv incomplet având în vedere că erau antrenați în activitatea festivă de ceremonie militară de Ziua Națională a României, sunt și ei la dispoziție, alături de logistica necesară intervenției.

Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Jandarmeria și-au evaluat astăzi misiunea și modalitatea în care vor interveni la acea dată. Astăzi s-a mai convenit că în asemenea situații coordonarea va fi asigurată de domnul Raia din cadrul structurii Salvamont din subordinea Consiliului Județean. Tot prin intermediul dumnealui se va realiza și comunicarea cu presa astfel încât să putem schimba informații în mod eficient și cât mai aproape de realitate în ceea ce privește căutarea.

Estimăm că, având această desfășurare de forțe, în timpul zilei și pe condiții corespunzătoare intervenția să fie încheiată într-o singură zi. Dacă nu apar lucruri neprevăzute, estimăm că acțiunea de căutare să aibă loc în următoarea zi de vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *