Pictorul dornean David Croitor, invitat al emisiunilor Speranța TV și Orion TV

Rândurile care urmează au rolul de a aduce în atenția cititorilor confesiunile și impresiile artistului plastic David Croitor expuse la Orion TV și Speranța TV. Pentru început mă voi referi la cele două interviuri pe care David Croitor le-a acordat profesorului Mihai Cioată pentru postul local de televiziune Orion TV.

Sintetizând, am reținut pe deoparte nemulțumirea domniei sale față de evoluția societății românești, în general, dar și prestația guvernanților, în particular, iar pe de altă parte artistul a evidențiat nevoia de echilibru și de bun simț de care trebuie sa dea dovadă oamenii atât în relația cu semenii, cât și cu natura, deoarece nerespectarea acestor cerințe firești au în mod inevitabil efect de bumerang.

Se referă în mod corect atât la toleranța etică, religioasă, politică sau socială între oameni, în condițiile în care pe pământul acesta este loc pentru toată lumea, motiv pentru care vrajba și intoleranța nu-și au nicio justificare, iar pe de altă parte calamitățile naturale sunt consecința disprețului pe care îl manifestă omul față de natură prin exploatarea nerațională a resurselor.

L-am urmărit pe David Croitor de-a lungul timpului și nu o dată a reieșit din cuvintele acestuia nevoia de compasiune, insistând chiar pe unul dintre fundamentele compasiunii, și anume acela de a-i face pe oameni să fie demni, de a-i face să devină conștienți de faptul că ceea ce ți s-a întâmplat ție li se poate întâmpla și lor.

În religiozitatea dumnealui pe care încearcă să și-o manifeste cât mai discret, parcă pentru a nu stingheri, regăsești adesea mesaje de o simplitate dezarmantă, însoțite de o mare căldură umană și din care nu lipsește poate cel mai important dintre îndemnurile creștine, și anume nimeni nu este o cauză pierdută, nimeni nu este lipsit de valoare, iar iluminarea nu e ceva ce merităm sau nu, ea fiind însăși esența noastră din momentul în care îl recunoaștem pe Dumnezeu.

Tot din interviurile acordate Orion TV telespectatorii au putut afla că domnul Croitor și-a întemeiat o gospodărie la marginea orașului Vatra Dornei, unde îmbină în mod armonios munca în mijlocul naturii cu activitatea creatoare din atelierul de pictură.

La Speranța TV, pictorul David Croitor a fost protagonistul uneia dintre edițiile emisiunii „Jurnalul de credință”, realizată de Beatrice Lospa, pe parcursul căreia pe lângă înregistrarea realizată în platoul de filmare au fost difuzate și trei secvențe realizate de o echipă a postului de televiziune sus-menționată, la domiciliul invitatului emisiunii.

Urmărind emisiunea telespectatorii au putut afla că în anul 2008, pe când avea vârsta de 50 de ani, inginerul David Croitor se simțea pe deplin realizat în condițiile în care își construise o casă în care să trăiască fericit alături de soția sa, Adriana, și având cele două fete pe deplin realizate, dar tocmai atunci au intervenit în viața sa anumite probleme complicate, care, după mai multe emoții s-au rezolvat în mod favorabil, iar faptul acesta l-a adus în situația de a înțelege că Dumnezeu îi întărește omului credința trecându-l prin tot felul de încercări.

Într-o lume a egoului, a lui „cine mi-s eu”, artistul pare să-și spună că trebuie să rămână un om obișnuit. Chiar un „nimeni” dacă se poate pentru că doar atunci sosește la tine „oaspetele suprem” și de-abia atunci îi devii gazdă. Întâmplător sau nu, a venit o zi în care David Croitor a descoperit postul de televiziune al cărui invitat a fost, iar faptul acesta i-a permis să afle răspunsuri la importante probleme existențiale, urmărind emisiunile „Vremea întrebărilor”, în cadrul căreia invitatul permanent al lui Iona Paicu era profesorul Aron Moldovan.

David Croitor a mai făcut o remarcă de bun simț, și anume aceea că fiecare om are talente native pe care trebuie să le valorifice la maximum, iar în ceea ce îl privește, dacă ar exista o zi în care să nu picteze, aceasta ar fi o zi pierdută, și de aceea nu este întâmplător că au fost înregistrate imagini care îl surprind pictând în atelierul său, în timp ce, pentru memoria posterității era răsfoit albumul maiestrului intitulat „Vocația peisajului, bucuria culorii”.

Spre finalul emisiunii, Beatrice Lospa le-a sugerat celor interesați să viziteze pagina de Facebook a lui David Croitor pentru a vedea în ce constă creația artistică a acestuia. Mă opresc aici, exprimându-mi speranța că vor mai exista prilejuri similare care să îmi ofere șansa de a evidenția partea cea mai frumoasă a personalității locuitorilor din Țara Dornelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.