Acțiune umanitară în zona Dornelor

Anul 2017 este al patrulea an consecutiv în care un grup de voluntari francezi desfăşoară o acţiune umanitară în zona Dornelor. Cei 34 de oameni cu suflet mare, veniţi din ţara lui Voltaire, au făcut din nou o vizită unor familii, evident familii cu o situaţie materială foarte precară din Vatra Dornei şi zona adiacentă, iar aici ne referim în mod concret la Borcut, Chiril şi Broşteni.

Anul acesta, acţiunea umanitară s-a desfăşurat în perioada 11-15 aprilie sub deviza „Un surâs de Paşte” şi, aşa cum a precizat domnul Erwin Kestner, coordonatorul acţiunii, acest tip de acţiuni se vor desfăşura în mod constant în zona Dornelor. Acesta a declarat:

„Să le mulţumim cum se cuvine fraţilor noştri de gintă latină, care investesc timp, energie, resurse materiale, dar mai ales suflet pentru a veni în sprijinul unor semeni de-ai lor cu care soarta a fost mai puţin generoasă, iar gestul este de apreciat cu atât mai mult cu cât în lumea aceasta sunt semeni de-ai noştri care trăiesc în condiţii mult mai grele, de multe ori de-a dreptul inimaginabile”.

Acţiunea umanitară s-a desfăşurat cu largul concurs al soţilor Iosif Livia Chidovăţ, iar pachetele distribuite au avut, fiecare în parte, greutatea de 15 kilograme şi conţineau alimente precum ulei, zahăr, mălai, paste făinoase, mazăre şi fructe, la care s-au adăugat dulciuri şi detergenţi, iar în anumite situaţii în care starea materială este una critică, au fost donate şi sume de bani.

Voluntarii francezi participanţi la acţiunea umanitară din acest an au plecat din Țara Dornelor cu amintiri foarte plăcute, o impresie deosebită producând bucuria nedisimulată a revederii dintre români şi francezi, ajutoarele, binevenite şi ele, reprezentând mai mult un gest simbolic, beneficiarii acestor ajutoare fiind mai degrabă victimele unor conjuncturi economice grele (în special lipsa locurilor de muncă) decât propriile lor victime.

Este impresionant să vezi cum vin aceşti oameni, de la o vreme încoace, cu inima deschisă şi fără interese meschine în acest colţ de lume. Cu siguranţă, faptul că şi ei au rădăcini în ţări sărace de pe continentul african le-a modificat comportamentul, iar apartenenţa lor actuală la un stat bogat, Franţa, indiferent că sunt la prima sau a doua generaţie de emigranţi, i-a făcut să nu-şi piardă solidaritatea cu cei aflaţi în nevoie.

Acest tip de ajutoare periodice nu pot nici pe departe să rezolve problema sărăciei extreme nicăieri în lume, zona Dornelor neputând reprezenta din acest punct de vedere o excepţie şi, de aceea, statul român trebuie să adopte în mod constant şi hotărât o politică fiscală minimală pentru investitori, astfel încât să se creeze locuri de muncă bine plătite, în condiţiile în care experienţa a demonstrat că locurile de muncă sigure şi stabile reprezintă adevărata protecţie socială.

În final, le adresăm sincere mulţumiri şi soţilor Marin şi Kristine Chirileanu pentru ajutorul acordat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.