Știrile zilei de19 martie 2025

Ionuț Pascu a reușit reatestarea câinelui Erik pentru intervenții și căutarea de victime

Salvamontistul Ionuț Pascu, de la Salvamont Vatra Dornei, a fost invitatul ediției de miercuri, 8 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru ORION FM și Monitorul de Dorna. Salvamontistul dornean a vorbit despre reatestarea câinelui Erik pentru intervenții și căutarea de persoane rătăcite sau dispărute, dar și despre calamitățile la care un echipaj de salvare poate să participe.

Ascultă aici interviul AUDIO cu salvamontistul Ionuț Pascu:

Jurnalist: Ați reușit reatestarea câinelui Erik în februarie 2017? După cum ne povesteați într-un interviu anterior, câinele trebuie reatestat an de an.

Ionuț Pascu: Da, am reușit reatestarea. Să știți că nu este deloc ușor. Am primit, din nou, invitații de la colegi, de la șefii noștri de la Salvamont România, fapt pentru care ne-am prezentat. Ca titlu informativ, am avut cel mult două zile la dispoziție pentru ca Erik să arate tot ce știe. Am hotărât cu familia să mergem pentru toată perioada disponibilă acolo. A fost ușor pentru că am avut toată familia alături, inclusiv soția, inclusiv toți cățeii.

Ne-am antrenat timp de zece zile. Ca să înțelegeți, în cele zece zile am slăbit trei kilograme. De la orele 08:30 până la 15:30 ne-am antrenat în câmpul de zăpadă, apoi am săpat gropi pentru antrenamentul cățeilor, am avut parte de viscol, de soare, foarte puțină ploaie, după care am avut parte de condiții de munte, zăpezi de patru metri și avalanșe. Pentru astfel de lucruri ne-am pregătit.

Jurnalist: În Făgăraș a avut loc această reatestare?

Ionuț Pascu: Da, în Făgăraș. Mai exact în partea argeșeană a Masivului Făgăraș, la Cabana Capra.

Jurnalist: Câinele cel mic, cățelandrul care îi calcă pe urme lui Erik, a tras cu ochiul?

Ionuț Pascu: Mulțumesc frumos pentru întrebare. Cel mic a participat sub limita legală de atestare, neavând un an împlinit în momentul examenului. Însă l-am luat cu mine ca să fie văzut și de ceilalți colegi, să socializeze. A făcut o figură frumoasă. A văzut pentru prima oară câmpul de antrenament în zăpadă și deja spărgea bucăți de zăpadă pentru a găsi victime.

Jurnalist: Seniorul Erik are o vârstă limită până când poate fi folosit pentru căutare și salvare?

Ionuț Pascu: În principiu, vârsta limită este dată de Dumnezeu. Doar să fim sănătoși. Doar asta contează. Instinctul câinelui nu dispare niciodată. Ca și noi, ca orice alt atlet, apar tot felul de probleme medicale, iar când ne vom confrunta cu ele sperăm să fim capabili să le depășim. Colegii din Franța au un ciobănesc german în vârstă de 12 ani, care încă este activ, și care este coborât din elicopter în câmpul de zăpadă pentru a găsi victimele.

Gândiți-vă ce atenție dă statul francez unor asemenea exemplare. Este lăsat zece metri să ia urma, iar mai apoi ceilalți căței se iau după urmă și pleacă în căutarea victimelor, iar ciobănescul este adus înapoi în elicopter și ținut la căldură.

Jurnalist: Este incredibil ce ne spuneți. Am mai văzut doar în imagini, pe internet, asemenea acțiuni de salvare. Acești câini am aflat că pot fi folosiți și la cutremure.

Ionuț Pascu: Da, este adevărat. Precizez că ne antrenăm asiduu inclusiv0 pentru căutarea la suprafață. În România, foarte greu ajung să fie folosiți câinii pentru asemenea acțiuni. Sunt foarte multe cazuri în care oamenii se rătăcesc, se pierd copii, se petrec o mulțime de lucruri nefericite care ar putea fi rezolvate de astfel de câini antrenați.

Ne antrenăm în special pentru asemenea cazuri. Nivelul zăpezii, la nivel mondial, este din ce în ce mai mic. O calamitate de tip avalanșă este foarte puțin probabil să avem în Țara Dornelor. Așa cum vă mai spuneam și în interviurile anterioare, România este reprezentată la nivel internațional pentru asemenea intervenții de patru echipaje.

Noi suntem unul dintre ele, deci noi reprezentăm țara noastră la nivel mondial în cazul unei solicitări de acest gen. Însă pentru teritoriul național ne pregătim serios pentru căutările la nivelul solului.

Jurnalist: Este un lucru incredibil, o performanță aș putea spune. Ne bucurăm că vă avem la Vatra Dornei! Se pare că este vorba de mai mult decât de o pasiune. Ați demonstrat prin munca pe care o faceți zi de zi că este mai mult decât o pasiune, este deja o misiune.

Ionuț Pascu: Așa și trebuie să fie. În meseria noastră, nu este loc de îndoieli, nu este loc de mediocrisme. Dacă poți să faci treaba asta, o faci. Dacă nu poți, faci cu demnitate un pas în lateral și vine altcineva care poate să o facă și își dorește să o facă. Nu este vorba de bani, nu este vorba de orgoliu, nu este vorba de absolut nimic. Trebuie să lupți pentru viața celui care are nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *