Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș, semnează o carte despre Gheorghe Boncheș

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, alături de inginerul Paul Brașcanu, un pasionat al istoriei Bucovinei, au semnat de curând cartea „Gheorghe Boncheș, un țăran dornean în Dieta Bucovinei”. În aprilie 2016, Paul Brașcanu publica pe Monitorul de Dorna un articol despre Gheorghe Boncheș, un țăran care reușea să ajungă în Dieta Bucovinei.

Cartea dorește să aducă în atenție un personaj care a reușit să își treacă numele în istorie ca un reprezentant și un apărător al țăranilor din Bucovina prin intrarea sa în Dieta Bucovinei. Vorbim, bineînțeles, de Gheorghe Boncheș, un țăran născut în 1864 și decedat în 1929, un strămoș al primarului de azi al municipiului Vatra Dornei. Așa cum este prezentat și în carte, Gheorghe Boncheș a fost un vehement tribun și luptător pentru cauza unirii Bucovinei cu Patria Mamă, lider recunoscut și apreciat al românilor din Țara Dornelor, dar și unul dintre membrii Consiliului Național Român din Bucovina, care au votat Moțiunea de Unire cu România pe 28 octombrie 1918.

Cartea semnată de primarul Ilie Boncheș și inginerul Paul Brașcanu cuprinde patru secțiuni:

> Biografia lui Gheorghe Boncheș
> Războiul
> Pseudo-epilog
> Lupta unui țăran dornean pentru adevăr și dreptate;

„Cartea reprezintă doar începutul unui demers de recunoaștere și aducere în actualitate a meritelor și jertfei multor oameni de seamă și patrioți din Țara Dornelor, care au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru semenii lor, fără a se gândi nici o clipă la o răsplată din lumea aceasta”, afirmă cei doi autori.

1 comentariu publicat:

  1. Paul Braşcanu

    Cartea conţine în partea a II-a a ei (activitatea deputatului GB), ceea ce a spus şi a semnat Gheorghe Boncheş (proiecte de legi, interpelări, solicitări diverse) ca deputat în Dieta Bucovinei – sprijinul său pentru lupta românilor bucovineni, pentru oamenii din ŢARA DORNELOR – în mod special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *