Lumea goului românesc s-a reunit în vacanța școlară intersemestrială la Vatra Dornei. Deși gândit la început doar ca un eveniment pilot, Tabăra de Iarnă a adunat de cinci ori câte cinci ori cinci oaspeți din întreaga țară, la care s-au adăugat și participanții dorneni.
Practic, de duminică până duminică, între 5 și 12 februarie 2017, au fost opt zile pline de activități dedicate științei, artei și sportului minții: lecții conduse de Cristian Pop 7d, Dragoș Băjenaru 7d și Cătălin Țăranu 5p, antrenamente ale loturilor naționale de juniori, adunarea generală a FRGO, zece concursuri oficiale și, mai ales, o multitudine de discuții în jurul tablei de go, între jucători de toate vârstele și rangurile, care și-au împărtășit unii altora experiențe și vise, legând, înnoind și întărind prietenii trainice.
Administratorii, patronii și angajații Hotelului Călimani au fost gazde deosebit de calde și primitoare, iar oaspeții din Brașov, București, Voluntari, Galați, Brăila, Botoșani, Bistrița, Pitești, Sibiu, Timișoara, Giarmata, Turnu Severin, Craiova, Oradea și Cluj-Napoca au avut numai cuvinte de apreciere și mulțumire pentru organizatorii FRGO, prin președintele Sorin Sora și secretarul George Bordea, profesorul Vasile Bunea de la GOVEST Oradea, profesorii instructori-antrenori Marius Ion și Tudor Vîrtic care au însoțit cele mai numeroase grupuri de copii și, în mod cu totul deosebit, lui Cătălin și Mihaelei Țăranu.
De asemenea, se cuvine remarcat sponsorul principal, Aqua Carpatica, care și-a dovedit generozitatea chiar din proprie inițiativă, familia Dobraniș din Bistrița care a contribuit, printre multe altele, la premierea juniorilor și la prezentarea momentului artistic de dans sportiv, al cărui protagonist a fost perechea formată din Iris Văcar și Denis Dobraniș, campioni naționali la dans sportiv, precum și copiii de la Clubul Copiilor și Elevilor din Vatra Dornei, îndrumați de profesorii Dorin Pardău și Vasile Moroșan, care au prezentat la ceremonia de deschidere un memorabil moment artistic de folclor bucovinean. Și încă, dintre cei nenominalizați explicit, se disting în mod deosebit cele câteva familii în care ambii părinți și-au însoțit copii, participând și ei la activitățile taberei, o săptămână întreagă.
În prima parte a taberei, în centrul atenției a fost concursul „FRGO junior”, în care a fost în joc și miza câștigării pozițiilor onorabile de reprezentare a României la Campionatul European de la Grenoble, 18-20 februarie 2017, pe locurile finanțate de FRGO. La categoria 12 ani, primul a fost Ștefan Rotăriță din Botoșani, care în ultima perioadă a realizat un progres remarcabil și, deși este în vârstă de doar opt ani, și-a depășit în mod categoric colegii de vârste mai mari, Andrei Vieru și Antonia Stanciu, din București/Voluntari, care s-au clasat pe locurile doi și trei.
La categoria 16 ani a câștigat bistrițeanul Denis Dobraniș, campion european U12 în 2015, la mare luptă cu Ionuț Arșinoaia din Timișoara, și el campion european U12 în 2016. Ionuț a arătat în partidele școală disputate în compania lui Cristi și Cătălin că este în continuare în formă foarte bună, după ce anul trecut a obținut rangul de 1 dan și, în mod remarcabil, a câștigat turneul național open „Marele Premiu Radu Baciu”, disputat în 8 etape de-a lungul întregului an 2016.
Locul al doilea a fost ocupat de George Gigoi de la CSOV, iar marea surpriză a fost realizată de de colegul său de club, Mircea Nițu, care a ocupat ultima poziție de pe podium, după ce l-a învins în runda a patra cu o jumătate de punct pe Ionuț Arșinoaia. La categoria 20 ani primii s-au clasat doi buni prieteni, Alexandru Pitrop din Botoșani și Elian Grigoriu din Galați. S-a confirmat faptul că ambilor elevi excepționali (și la învățătură și la olimpiade) le priește aerul înălțimilor.
De data aceasta a ieșit învingător Alex, după ce anul trecut, în august, la etapa a șasea a MPRB de la Vatra Dornei, tot ei au ocupat primele două poziții de pe podium, dar în ordine inversă. Darius Dobraniș, ocupantul locului al treilea, Elian și Alex, campion european U16 în 2014, sunt speranțele noastre la un rezultat bun, fiind printre favoriții categoriei juniorilor seniori la CE de la Grenoble.
La categoria speranțe s-au remarcat: Bogdan Pirlea și Eva Pop din București, Andrei Ghenghiu și Toma Cotoi din Voluntari, Paul Cheregi din Oradea, și Darius Baciu, Teodora Roiu, Mihaela Toloș, Luciana Șandru, Maria Ioja, Maria Dinu-Buzilă, Isidor Ordinschi și Beatrice Lăcătușu, din Vatra Dornei. La competițiile desfășurate în a doua parte a săptămânii, cu puține excepții, au participat cei mai buni jucători din țară. Campionatul Național de perechi a fost câștigat de cea mai omogenă pereche formată din Laura Avram și George Ghețu, care au depășit în partide extrem de spectaculoase perechile formate din Adelina Sora și Cristian Pop, respectiv Mihaela Țăranu și Dragoș Băjenaru.
Campioană națională la feminin a devenit Laura Avram, care a depășit-o pe Adelina Sora, deținătoarea titlului de campioană națională în 2016. Surpriza majoră a fost însă oferită de ocupanta locului al treilea, Gabriela Vlad 5 kyu, din Sibiu, elevă în clasa a X-a, cea mai aplaudată participantă pentru momentul artistic oferit în încheierea festivității de deschidere. După ce, complet neverosimil, în „Memorialul Dan Cucu” învinsese jucători de 3 și 4 dan, Gabriela a dominat categoric partidele disputate în compania Laurei și Adelinei și doar lipsa de experiență, care i-a produs câteva flashuri de „visare artistică”, a făcut să-i scape printre degete victoria în ambele partide în care tensiunea a atins cote abisale.
În concursurile open organizate în memoria bunilor noștri prieteni Dan Cucu și Viorel Arșinoaia, medaliile au fost câștigate de Alexandru Caraivan, George Ginguta și Sorin Sora, respectiv Elian Grigoriu, George Ginguta și Dan Iugulescu, iar ocupanții podiumurilor în Campionatele Naționale disputate pe table neconvenționale au fost Sebastian Ilie, Iulian Toma și Alexandru Dogaru în CN 9×9, Dan Iugulescu, Iulian Toma și Mircea Nițu în CN 13×13.
Însă, vedeta incontestabilă a taberei de la Vatra Dornei se poate spune că a fost AlphaGo. E vorba de o ea, o mașină de jucat go, o sofisticată colecție de algoritmi și programe de calculator, care are vârsta de doar 12-15 luni. AlphaGo, care a obținut consacrarea deplină în urma victoriei din meciul de un milion de dolari disputat în martie 2016 în compania coreanului Lee Sedol, reprezentantului umanității, învață și se autoperfecționează jucând mii și mii de partide cu sine însăși, iar descoperirile și realizările sale sunt de-a dreptul incredibile.
Se poate spune că aceasta este contribuția majoră a civilizației occidentale la dezvoltarea jocului de go. Creatorii lui AlphaGo fac parte dintr-o echipă de cercetători de la DeepMind, companie achiziționată în 2014 de Google pentru 600 milioane de dolari. Privind doar o părticică a proiectului, aspectul financiar al lucrurilor, tranzacția a fost un mare succes, deoarece o „soră” mai mică a lui AlphaGo ajută deja la reducerea cu 40% a energiei consumate în serverele de date ale companiei Google, ceea ce echivalează cu economii anuale în valoare de câteva sute de milioane de dolari, iar o variantă a mașinii ce conține algoritmii esențiali este în curs de dezvoltare pentru a fi folosită în cadrul Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie.
Este interesant de remarcat și faptul că Demis Hassabis, cercetător în AI și neuroscience, directorul DeepMind și unul dintre pilonii principali ai echipei, copil minune la șah (la 13 ani avea un coeficient Elo 2300, fiind al doilea din lume la copii sub 14 ani, după Judith Polgar, Elo 2335), a fost pe deplin impresionat și pentru totdeauna marcat de jocul de go, despre care spune că este „cel mai complex și mai frumos joc conceput vreodată de om”. Astfel, țelul vieții sale a devenit problema „rezolvării” inteligenței. Pentru aceasta, inspirându-se din formele de manifestare a inteligenței naturale, a trecut la studiul inteligenței artificiale, al cărei problemă esențială era înțelegerea jocului de go, Sfântul Graal al AI.
După o perioadă de absență din spațiul public, în care AlphaGo a continuat să învețe, timp în care DeepZen (o altă mașină dezvoltată de o echipă din Japonia, care, la fel, este propriul său profesor) intrase în centrul atenției prin rezultatele obținute și jocul său extrem de spectaculos, o nouă versiune a lui AlphaGo și-a făcut apariția la începutul anului 2017. Noul Master, numele folosit incognito, este invincibil, realizând o serie neîntreruptă de peste 50 de victorii în fața celor mai valoroși jucători din lume.
Alese din această serie, partidele prezentate de Cătălin Țăranu și Cristian Pop în cadrul lecțiilor ținute până seara târziu, în toate zilele taberei, sunt adevărate bijuterii, opere de artă de cel mai înalt nivel, care provoacă stări de spirit, sentimente și emoții din categoria celor produse de operele marilor creatori Brâncuși, Dostoievski, Van Gogh, Mihai Eminescu sau Johann Sebastian Bach.
Lasă un răspuns