Interviu cu Mihai Munteanu (Bere Gratis): „Nu știu ce ar mai rămâne din mine dacă muzica nu ar mai exista”

Arta, în toate formele și manifestările sale, a demonstrat de-a lungul timpul că poate să ajute, să transforme și să fructifice creativitatea umană. Am stat de vorbă cu Mihai Munteanu, chitarist al trupei Bere Gratis, despre importanța artei, despre valorificarea talentului și despre cum un tânăr de 23 de ani, student politehnist, a reușit să fie un muzician profesionist.

Mihai Munteanu s-a născut în Onești, a studiat la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, iar muzica nu a fost singura lui pasiune. În timpul liceului îi plăceau activitățile sportive și practica fotbal, handbal și baschet de performanță, însă a renunțat la ele pentru a se putea dedica în totalitate muzicii. Colaborarea cu trupa Bere Gratis a venit pe neașteptate pentru Mihai atunci când acesta a postat pe canalul său de Youtube un cover al piesei „Pas în doi”.

Cover-ul a fost distribuit de formație pe pagina lor oficială, iar două luni mai târziu Mihai a fost chemat la o audiție în vederea unei colaborări. Pe maestrul Gheorghe Zamfir l-a cunoscut în primăvara anului 2016, iar din vară formația a început colaborările pentru un proiect muzical comun cu marele compozitor. Pentru maestru, tânărul Mihai Munteanu manifestă admirație și un nemărginit respect și îl descrie ca fiind un om pe care „nu prea poți să îl cuprinzi în cuvinte căci este un adevărat patriot și un geniu în toată regula”.

Cum crezi că te-ar descrie un prieten apropiat?

Majoritatea m-ar descrie drept un tip retras și serios, dar unul dintre prietenii mei cei mai buni ar spune că sunt o persoană foarte pretențioasă și aspră atât cu mine însumi, cât și cu cei din jur; impulsiv și puțin nebun, deoarece nu renunț niciodată la idealurile mele, pasionat și devotat deoarece prin ceea ce fac, sunt un om fericit.

Ce înseamnă arta pentru Mihai Munteanu?

Arta pentru mine reprezintă un mijloc de comunicare. De fapt cred că este cel mai important mijloc de comunicare, deoarece în artă nu există limite, nu există prejudecăți, nu există eșec, exiști doar tu și sufletul tău pus pe tavă. Fără să îmi dau seama, arta a ajuns să facă parte din viața mea de când eram foarte mic: am făcut desen, am luat lecții de pian, am studiat scriitori și m-am descoperit prin muzică.

La ce vârstă ai descoperit pasiunea pentru muzică și când ai realizat că acesta este lucrul pe care dorești să îl faci în viață?

Eu cred că pasiunea aceasta mi-a fost insuflată de părinții mei pentru că din copilarie am luat contact cu muzica de calitate: Pink Floyd, Tears for Fears, A-ha, Coldplay, Michael Jackson, Phil Collins, Sting și foarte mulți alții. Muzica a fost prezentă în viața mea de când m-am născut. Mama îmi povestea mereu că atunci când m-am născut mă ținea în brațe și mă legăna și cânta piesa „Man in the rain” a lui Mike Oldfield. Ciudat este că acest Oldfield a ajuns unul din artiștii mei preferați.

Este una din cele mai dificile întrebări, fiindcă niciodată nu știi cu siguranță că acesta este lucrul pe care îl vei face mai departe, poate chiar toată viața. Am crezut în țelurile mele și m-am îndreptat întotdeauna spre lucrurile care îmi aduc satisfacția interioară. Eu am fost un nebun care a crezut orbește în această carieră de muzician. Acest lucru este valabil și în prezent.

Care a fost traseul pe care l-ai urmat până ai ajuns chitarist în formația Bere Gratis?

Începând cu orașul meu natal, Onești, unde mi s-a deschis apetitul pentru aceast stil de viață implicându-mă în cât mai multe proiecte muzicale (formații, colaborări cu alți cântăreți, muzică bisericească, seri de chitară în parc cu prietenii, voluntariat într-un ONG, canal de YouTube și pagină de Facebook) ca în final să ajung la București, unde am continuat să fac aceleași lucruri. Însă niciodată nu am spus NU nimănui.

Înainte de Bere Gratis am reușit să colaborez cu studioul Kazibo, Codul Penal, Tudor Turcu și Miruna Oprea, câștigătoarea concursului „Be a Disney Channel Star”, NAVI împreună cu studioul NMC și LAV.

Ce schimbări a adus muzica în viața ta?

Prin muzică am reușit să cunosc lumea, m-am maturizat, m-am bucurat, am suferit, am învățat și, cel mai important, m-am găsit pe mine. Chiar nu știu ce ar mai rămâne din mine dacă muzica nu ar mai exista.

Povestește-ne care au fost sacrificiile pe care ai fost nevoit să le faci de-a lungul timpului pentru a-ți vedea visul împlinit

Evident că nu poți avea numai succes. Acest domeniu mi-a adus multe provocări și am căzut de nenumărate ori. Mi-am sacrificat mult din timpul meu liber în încercarea de a reuși în acest domeniu, ajungând să merg ziua la facultate, iar noaptea să cânt în pub-uri. De foarte multe ori am luat-o de la capăt cu o nouă trupă, un nou proiect, un alt concept.

Am fost criticat și mi s-au pus multe piedici în special din partea oamenilor cu care îmi plăcea să lucrez. Un lucru important a fost faptul că familia m-a susținut în permanență, dar cel mai important a fost faptul că eu nu am renunțat niciodată.

Care au fost oamenii sau artiștii care te-au inspirat?

Referitor la cei internaționali, cei mai influenți ar fi Mike Oldfield și Ed Sheeran. În România, caut să mă inspir din fiecare persoană pe care o întâlnesc fie că sunt artiști, fie că au doar un cuvânt de spus. M-au marcat foarte tare Cezar Popescu de la Vița de Vie, Dan Bittman de la Holograf, Sorin Dănescu, fost membru al trupei Vița de Vie, Dan Iliescu de la Timpuri Noi, Corrado Sgandurra și, desigur, băieții din trupa Bere Gratis.

Ce sfat ai oferi persoanelor talentate care își doresc să urmeze o carieră artistică?

Cred că cele mai relevante sfaturi ar fi să muncească mult și să creadă în visul lor, să nu spună NU niciodată. Nu se știe niciodată când te poate ajuta acea persoană.

Cu ce artiști îți dorești să colaborezi în viitor și de ce?

Am învățat să mă orientez spre artiștii intelectuali și nu spre cei care au succes în prezent deoarece consider că am foarte multe de învățat de la aceia. Dacă ar fi să aleg, eu aș spune Bon Jovi, Ed Sheeran, Sting, Maroon 5, Alternosfera și Holograf. Totuși, cred că acum sunt în cel mai potrivit loc pentru mine, alături de Bere Gratis și maestrul Gheorghe Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *