Știrile zilei de27 ianuarie 2022

O privire de ansamblu asupra evenimentelor din Țara Dornelor

Articolul de faţă face parte dintr-o serie mai amplă dedicată vieţii spirituale specifice mediului rural din zona Dornelor şi dacă până acum am adus în atenţie ţăranul din Bucovina montană sau aspecte din satele Ciocăneşti sau Poiana Stampei, de data aceasta, în limita spaţiului alocat, vom realiza o privire de ansamblu asupra celor mai importante evenimente cultural-artistice care se desfăşoară în satele din Ţara Dornelor şi care, de câţiva ani încoace au devenit tradiţionale.

Astfel, la începutul lunii septembrie, satul Coşna găzduieşte Festivalul Fructelor de Pădure, ocazie cu care gospodinele din sat şi din împrejurări oferă mostre de produse cu adevărat ecologice şi ne referim în mod concret la dulceţuri, siropuri, zacuscă şi multe altele, din program nelipsind evident muzica populară, iar noi nu vom trece mai departe înainte de a remarca faptul că, la una dintre ediţii, binecunoscuta interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca aprecia calitatea produselor expuse, dar în acelaşi timp, îşi exprima, pe bună dreptate, regretul pentru faptul că un asemenea eveniment nu se bucură de promovarea mediatică binemeritată.

Aşa cum am precizat şi cu altă ocazie, satul Poiana Ştampei găzduieşte în Joia Mare un foc ritual, iar în luna iulie se desfăşoară în succesiune evenimentul dedicat muzicii clasice Master Class la Altitudine, iar câştigătorul concertează în deschiderea evenimentului folcloric intitulat Flori pe Dorna. În luna august, la Neagra Şarului se desfăşoară Festivalul Bujorului de Munte, ocazie cu care primăria recompensează financiar cuplurile care în anul respectiv au împlinit 50 de ani de căsnicie.

La Dorna Arini se desfăşoară Festivalul Cetinii, la care participă interpreţi de muzică populară amatori, de toate vârstele, individual sau în grup, iar faptul acesta ne face să credem că acest eveniment poate să confirme talente şi valori pe tărâmul melosului popular autentic, dar să fie în acelaşi timp şi o adevărată „rampă de lansare” în aceeaşi direcţie.

Nu este deloc întâmplător faptul că satul Ciocăneşti a fost supranumit Sat-Muzeu şi a fost recompensat de Ambasada Republicii Fraceze la Bucureşti cu mult râvnitul titlu de „Sat Cultural al României”, iar faptul că această distincţie a fost conferită de o instituție care aparţine altui stat, care în mod tradiţional promovează şi susţine valorile culturale autentice este un indiciu foarte clar că preţuirea acordată nu este întâmplătoare.

La Ciocănești se desfăşoară atât Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, cât şi Festivalul Național al Păstrăvului, la care ne vom referi în continuare. Aceste evenimente au puternice rezonanţe spirituale, nţionale şi internaţionale, ele bucurându-se de participarea interpretului de muzică populară Pamfil Roată, om de-al locului, tot aşa cum la Poiana Ştampei, grupul „Poieniţa” este prezent la toate evenimentele cultural-artistice locale.

Festivalul Ouălor Încondeiate se desfăşoară, cum este firesc, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale şi se bucură de o importantă participare internă şi internaţională, turiştii veniţi aici cu acest prilej putând admira frumoasele exponate, dar şi Muzeul Ouălor Încondeiate, a cărui deschidere n-a fost întâmplătoare, ci reflectă în mod cât se poate de evident faptul că aici există o bogată şi îndelungată tradiţie în acest sens.

La rândul său, Festivalul Păstrăvului atrage ca un magnet, la fiecare ediţie, o mulţime de oameni amatori de pescuit sau simpli iubitori ai naturii, cărora le face o deosebită plăcere să stea cât mai mult timp în mijlocul naturii. Evenimentul în sine constă, cum e firesc, în partide de pescuit, prepararea diverselor mâncăruri din păstrăv, jocuri, concursuri şi acţiuni de ecologizare a râului Bistriţa şi foarte îmbucurător este faptul că, de la o ediţie la alta, numărul participanţilor este în continuă creştere, evenimentul bucurându-se de o mediatizare dn ce în ce mai intensă la nivel naţional.

Revenim la grupul „Poieniţa” şi interpretul de muzică populară Pamfil Roată, precizând faptul că promovează folclorul din zona Dornelor în mod constant, fie în cadrul unor spectacole, fie prin intermediul unor emisiuni difuzate la posturi de televiziune cu acoperire naţională precum Favorit TV, Etno TV sau TVR.

1 comentariu publicat:

  1. Acarie

    Muncesc oamenii astia, deci merita aprecierile noastre.La multi ani si multe realizari in 2017!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.