Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a luat parte la Festivalul „Dance in the hearth” din Slovacia

În perioada 3-9 octombrie 2016, formația de dansuri a Ansamblului Folcloric „Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei a participat la Festivalul Internațional de folclor „Dance in the hearth”, organizat în regiunea Liptov din Slovacia.

ansamblu_slovacia_2016

Festivalul a fost organizat de către Asociația Folclorică și Ansamblul „Cindruska”, cu sprijinul autorităților locale din orașul Liptovski Hradok, scopul evenimentului fiind acela de a conecta prin intermediul folclorului copiii și tinerii din diferite țări participante, de a le face cunoscute tradițiile în rndul comunității locale și în special copiilor și adolescenților.

Alături de Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, la festival au mai participat ansamblurile „Sokoliki” din Ucraina, „Branislav Nusici” din Serbia, „Cindruska”, „Majeran” și „Dumbier” din Slovacia. Deschiderea oficială a festivalului s-a desfășurat în interiorul castelului medieval al cărui nume i-a fost dat și orașului Liptovski Hradok, în prezența primarului și a numeroși reprezentanți ai autorităților locale.

În decursul anului 2016 au fost și sunt organizate numeroase evenimente cultural-artistice, care marchează 700 de ani de la atestarea localității Liptovski Hradok din Slovacia.

Elevii dorneni, coordonați de profesorii Dorin Pardău și Mirela Nedelea, au susținut opt spectacole în orașele apropiate, dintre care șase reprezentații s-au desfășurat în școli gimnaziale. După spectacole, elevii din școlile slovace, dar și profesorii lor au participat la atelierele de lucru în cadrul cărora au avut posibilitatea de a învăța dansuri populare din România, Serbia, Ucraina și Slovacia. Tinerii dorneni au prezentat suite de jocuri populare din Țara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia și Banat.

Andrea Lupescu a interpretat o suită de vechi cântece românești la nai, iar solista Alexandra Ursu a interpretat cântece vocale din zona Țării Dornelor. De asemenea, participanții au coordonat ateliere de lucru în domeniul artei populare și au prezentat produse gastronomice tradiționale specifice regiunilor pe care le-au reprezentat. Foarte apreciate de către participanți și gazde au fost dulceața de afine și fragi, dar și produsele lactate din Țara Dornelor.

Gazdele au pregătit un program foarte atractiv pentru timpul liber, astfel că participanții la festival să rămână cu amintiri și impresii plăcute despre Slovacia și poporul slovac. Dintre cele mai apreciate excursii au fost cele în renumita stațiune montană Jasna, pe vârful Chopok (2024 metri) din munții Tatra și acumularea de noi energii la complexul Thermal Paradise Liptovski Jan.

Deplasarea elevilor dorneni a fost susținută de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria Municipiului Vatra Dornei și Asociația Plaiurile Dornelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *