Tema celei de-a IX-a Conferințe Internaționale a Uniunii Internaţionale a Femeilor Române (UNIFERO INC.), organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2007 în Atlanta, Georgia, S.U.A. de către prof. univ. Smaranda Cazan Livescu, care s-a desfăşurat la Jupiter, în luna august 2016, s-a constituit dintr-un triplu îndemn „Învață, iubește trăiește”.
Un îndemn adresat tuturor femeilor române din ţară și din afara granițelor, din perspectiva necesității general umane de a ne perfecționa permanent, de a fi mai demni, mai buni, de a căuta și sluji adevărul, de a fi utili nouă și semenilor.
Participantele și participanții la această conferință au avut ca spațiu de desfășurare a lucrărilor un ambient plăcut, și anume hotelul Majestic din Jupiter, au vizionat expozițiile de artă plastică ale artistei și scriitoarei Victorița Duțu și ale elevilor participanți la concursul organizat de UNIFERO, o expoziție de obiecte de etnografie (aparținând participantelor din jud. Arad, Caraș Severin și Timiș), au participat la mai multe lansări de carte, la festivitățile de premiere ale concursurilor de artă plastică și literară pentru elevi și a concursului de creație literară „Diamante spirituale” pentru adulți (ediția a II-a).
A avut loc o întâlnire de suflet cu poetul și cantautorul Ovidiu Scridon, revederea prestației muzicale a supertalentatei fetițe românce Laura Bretan, un foarte antrenant și de succes concurs gastronomic și, în ultima zi, cu sprijinul generos al unei agenții de turism, vizitarea domeniului regal de la Balcic. Partea cea mai consistentă a conferinței s-a constituit dintr-o întâlnire cu doamna Sandra Pralong, consilier prezidențial pe probleme de diaspora și din numeroase dezbateri pe teme de interes major pentru viața și activitatea femeilor române.
Au suscitat interes teme precum: efectul tehnologiei în educație, de la școala de ieri la școala altfel (metode), tehnici de învățare și educație în școală și familie, interculturalism și multiculturalism în țară și în alte țări, păstrarea identității naționale prin revigorarea costumului tradițional autentic, păstrarea tradițiilor, culturii și limbii native în condițiile viețuirii în altă țară, conviețuiri etnice, educația sanitară și importanța ei în familie, copii infractori în România și în lume, cauze și soluții de prevenire a delincvenței juvenile, organizații model de voluntariat, emanciparea femeilor în zilele noastre, femeia în opera lui Constantin Brâncuși.
De un mare interes s-au bucurat prezentările de oportunități de afaceri și de reușite în domeniul tehnic. Toate activitățile desfășurate au fost un prilej de cunoaștere reciprocă, de informare, de schimb de experiență, menite să contribuie la un real progres în activitatea UNIFERO a unor asociații și fundații cu care colaborează aceasta, la promovarea unor valori. Din Vatra Dornei au participat cu lucrări prof. Jenica Romanică, etnograf Minorica Dranca, Aldona Patraş şi subsemnata.
La concursul de creaţie literară pentru adulţi, Aldona Patraş a obţinut premiul II şi prof. Dorina Paicu din Poiana Stampei, un premiu special. Participanții la cea de a IX-a Conferință UNIFERO s-au pronunțat pentru realizarea unor demersuri care să stea în atenția uniunii, dar și a unor organisme și instituții care au răspunderi și rol de decizie în viața societății românești sau a altor comunități.
Lasă un răspuns