Se povesteşte că Iancu de Hunedoara a pus nişte prizonieri (sau robi) să sape o fântână şi le-a spus că dacă vor reuşi, îşi vor câştiga libertatea. Aceştia au săpat prin stâncă şi după mari eforturi au dat de apă. Apă bună, din care voievodul a gustat, i-a plăcut şi a poruncit ca robilor să le se taie capetele. Aceştia au primit sentinţa cu bărbăţie, dar au cerut răgaz până a doua zi ca să facă şi ultimele finisaje. A doua zi Iancu Voievod a văzut pe ghizdul fântânii o inscripţie cu caractere străine (probabil arabe) şi a cerut să-i fie tradusă.
Robii scriseseră: „Apă ai, inimă n-ai”. Voievodul a înţeles că a greşit şi a poruncit să fie eliberaţi. Acum vă veţi întreba ce legătură este între titlu şi povestea de mai sus. O să vedeţi că este.
Întâmplarea adevărată
În primăvara anului curent, când au început lucrările de refacere a străzii Mălinilor din municipiul Vatra Dornei, unii locatari din blocurile de pe strada Azurului şi-au pus întrebarea cum poate fi determinată administraţia oraşului să facă o lucrare similară şi pe strada Azurului. Aşa că am întocmit o cerere, s-au făcut tabele cu semnături, mai mulţi oameni lucrând ca o echipă, şi toate acestea au fost depuse la primăria localităţii.
Cererea a fost înregistrată sub numărul 13.738/02.06.2016 şi în ea se cerea asfaltarea străzii Azurului, a parcărilor şi aleilor din zonă, precum şi realizarea unor lucrări de drenaj, pentru ca apele pluviale şi cele provenite din topirea zăpezii să nu distrugă covorul asfaltic. Prin răspunsul oficial, înregistrat sub acelaşi număr şi semnat de primarul Ilie Boancheş, respectiv Eugenia Agapi de la serviciul Urbanism, ni se comunica:
„La rectificarea bugetară din luna iulie 2016 vom solicita fonduri pentru proiectul tehnic de modernizare a străzii” şi „după aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Şedinţa Consiliului Local şi în funcţie de sumele alocate din bugetul local pentru această investiţie se va stabili perioada în care vor începe lucrările”.
Rectificarea bugetară, la nivel naţional, s-a făcut abia în luna august 2016, apoi s-a făcut cea judeţeană şi astfel, în data de 29 septembrie 2016 am aflat că este pe ordinea de zi a Consiliului Local. Am mers la Primărie pentru a asista la şedinţă cu speranţa că s-au aflat banii necesari şi se va discuta despre începerea lucrărilor pe strada Azurului.
Am discutat cu primarul Ilie Boancheş înainte de începerea şedinţei şi acesta mi-a comunicat că nu a uitat solicitările noastre, însă nu au fost încă finalizate lucrările de pe strada Mălinilor, unde mai este de executat un tronson, până la terenul de minifotbal şi că lucrările nu au fost achitate. Sau nu în totalitate, nu a fost clar acest lucru. Aşa că nu se poate începe o altă lucrare, cea de pe strada Azurului. Poate la anul. Și la mulţi ani, aş adăuga eu.
Povestea electorală
Cum demersul nostru, al cetăţenilor din zona Azurului, se suprapunea cu campania electorală pentru alegerile locale, la întâlnirea cu primarul în exerciţiu şi candidatul Ilie Boancheş, în acelaşi timp, i-am adus la cunoştinţă demersul nostru, iar acesta mi-a răspuns că este la curent şi că dacă va fi ales nu va lăsa aşa strada pe care o vedea cu proprii ochi în ce stare deplorabilă era. S-a mai angajat ca după terminarea lucrărilor de pe Mălinilor, următorul şantier de modernizare a străzilor va fi pe Azurului.
Am relatat discuția vecinilor şi colaboratorilor, cei care trudiseră la strângerea semnăturilor, însă am punctat că fiecare trebuie să-şi dea votul cui crede de cuviinţă. Nu ştiu cât a contat promisiunea candidatului Boancheş în obţinerea unui nou mandat şi nici cât au cântărit afirmaţiile mele în opţiunea electorală a oamenilor, însă acum, după ce din vară echipele de muncitori care lucrau pe strada Mălinilor au plecat, iar strada noastră, acum în toamna lui 2016, arată ca şi în anii precedenţi, este firesc ca aceştia să fie frustraţi şi să-mi arunce în obraz cu obidă: „L-ai făcut primar şi noi cu ce ne-am ales?”.
În paranteză fie spus că strada Mălinilor arată bine, nu ştiu dacă tehnic sunt bine realizate lucrările, pentru că nu mă pricep, dar ca aspect este cu totul altceva. Îţi este drag să mergi pe ea. Are trotuare cu pavele ornamentale şi borduri, covor asfaltic şi guri de canalizare încastrate în asfalt, alei şi parcări asfaltate. Poate cu ceva atenţie la detalii se putea şi mai bine, dar şi aşa este cu totul altă stradă, faţă de cea dinainte.
Aici este punctul de întâlnire şi morala poveştii din început. Voturile le-am dat, „fântână” la primar am făcut, capul nu ni s-a tăiat, dar nici stradă asfaltată n-am pupat. Sperăm ca în anul care vine primarul şi voievodul să se întâlnească, în cuget, şi să elibereze „autorizaţie de asfaltare”. Până atunci din (cu)vântul electoral a rămas doar… vântul, care poartă frunzele de toamnă pe o stradă tristă şi desfundată, aşa cum o ştim parcă din vremuri imemoriale.
Domnnule care … *scrii frumos* ce-i drept !!!, da, *stadionul de *minifotbal, doar ca pentru a ajunge la el, te intrebi, care *strada Malinelor a fost asfaltata ???*, ai fost sau,. mai bine zis, *ai intrat pe strada Malinelor prin care ajungi la celebrul teren de minifotbal, pe intrarea dinspre Penny Market, pe langa noile *blocuri ANL – ghetourile (pentruca, construite atat de aproape, probabil sigur, vecinii isi numara unul la altul prin geam, *boabele de fasole din farfurie !!!), ai vazut tot c-am pe acolo *canalizarile – caminele construite *stramb si SUB nivelul actual al strazii ???, CINE A PLATIT pentru ASTA ?, nu cred ca ai fost pe acolo pentruca, oamenii de pe acolo spun ca a fost asfaltata ultima data prin 1979 …, in rest, da, politicienii spoun orice numai sa fie VOTATI, ce urmeaza dupa … *nu-i mai intereseaza, nu mai este de domeniul lor.