Știrile zilei de6 decembrie 2023

100 de soldaţi americani au făcut exerciţii de luptă alături de soldaţii români

Baza de pregătire militară Rotunda, de pe raza comunei Cârlibaba, a găzduit timp de 5 zile, în perioada 6-10 octombrie, numeroase exerciţii de luptă şi antrenamente militare comune, cu muniţie reală, desfăşurate de 300 de soldaţi americani şi români. Poligonul din munţii Rodnei este un poligon în care se pot executa exerciţii de trageri pe o arie întinsă, potrivit pentru antrenamentele vânătorilor de munte, dar şi pentru simularea diverselor scenarii de asediu militar.

Din cei 300 de soldaţi participanţi la exerciţiile de luptă, o treime reprezintă un corp de infanterie marină americană, în timp ce restul soldaţilor fac parte din batalioane româneşti ale vânătorilor de munte, şi anume Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, Batalionul 22 Vânători de Munte Sfântu Gheorghe, Batalionul 24 Vânători de Munte Miercurea Ciuc şi Brigada 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc.

În luna mai a anului 2014, în poligonul Rotunda şi în garnizoana Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, în cadrul proiectului Black Sea Rotational Force 14, al NATO, 80 de infanterişti marini americani au realizat antrenamente comune alături de vânătorii de munte dorneni, ce au constat în exerciţii tactice, acordarea primului ajutor în zone de conflict şi instrucţie militară alpină. Acum, în cadrul proiectului Black Sea Rotational Force 14-3. tot al NATO, s-au reunit forţe militare mai numeroase, ce au executat exerciţii tactice, orientare topografică, instrucţie alpină şi acordare de prim ajutor în cadrul conflictelor militare.

„A fost un exerciţiu planificat acum mai bine de un an de zile, în cadrul unui modul de pregătire militară început la Miercurea Ciuc. Atât militarii români, cât şi infanteriştii americani au desfăşurat exerciţii de orientare topografică, exerciţii de acordare a primului ajutor în cadrul conflictelor militare, antrenamente tactice, dar şi trageri cu muniţie reală. Americanii şi-au testat forţa de atac, în timp ce soldaţii români au exersat apărarea în tranşee”, a declarat locotenent colonelul Laurenţiu Andriesei, ofiţer de informaţii publice al Brigăzii 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc.

Black Sea Rotational Force 14-3 este un exerciţiu condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane, dislocate în Europa (MARFOREUR). Exerciţiul militar are drept scop pregătirea militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi contra-insurgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *