Este foarte posibil ca unele persoane din Vatra Dornei sau împrejurimi sǎ fi zâmbit neîncrezător în ziua de 5 august 2003, atunci când a apărut primul numǎr al publicaţiei Monitorul de Dorna, gândindu-se că acesta nu are şanse sǎ devină un ziar de “cursǎ lungǎ”, cu atât mai mult cu cât, anterior, au mai existat în oraşul nostru douǎ tentative de a “scoate” un ziar, ambele având o existenţǎ de foarte scurtǎ duratǎ.
Din fericire, cea de-a treia încercare de acest gen la Vatra Dornei n-a mai avut caracter meteoric, ziarul apǎrând cu regularitate (bilunar până la sfârșitul lui 2013), deşi uneori au existat dificultǎţi greu de imaginat şi îndurat. Ziarul a rezistat și datorită îndârjirii celor care s-au înhămat la o asemenea muncă, dar și datorită cititorilor, tuturor acelora care nici nu-și imaginează că acesta ar putea înceta să mai existe. Dacă amenințările nu au fost puține, încurajările au fost cu siguranță și mai multe, de vreme ce chiar și după 11 ani, apar colaboratori și rubrici noi.
George Teo Șaptefrați, Ioan Cruceanu şi Ciprian Pardău sunt ultimii care întregesc o echipă sudată într-un deceniu, din care n-au lipsit nici Ioan și Paraschiva Abutnăriței, Codrin Antoniu, Corina David, Doru Bighiu și, nu în ultimul rând, Mihai Cioată. Deși au trecut atâția ani, mulți își aduc aminte cu drag de Adrian Ardelean, Mihaela Manole şi Violeta Codorean, fără de care poate că ziarul nu ar fi apărut acum mai bine de un deceniu. Scrisul le-a adus tuturor acestora bucurii, fie ele și mărunte, iar fiecare în parte și-a primit “porția” de satisfacție, în funcție de reacțiile celor ce le-au parcurs materialele publicate. Toți și-au primit și criticile, iar cum ziarul a crescut de la an la an, asta demonstrează că s-a ținut cont de părerile cititorilor.
Întreaga echipă este conștientă de faptul că ziarul poate primi un plus de calitate, că vrând-nevrând, ajungi să te repeți, sau că mai apar și greșeli. Conținutul articolelor a făcut diferența, într-un sens pozitiv, mai ales că mulți dintre vizitatorii Dornei, în momentul în care le-a căzut un ziar în mână, au exclamat cu surprindere: “În presa noastră locală, nimeni n-ar îndrăzni să scrie în felul ăsta!”. Da, cu siguranță a fost nevoie și de curaj, de imaginație, de perseverență, dar mai ales, de dorința de a le da oamenilor TRANSPARENȚA pe care le-au refuzat-o toți cei care aveau obligația, prin lege, să le-o dea. Cât despre atitudine, ce să mai vorbim? Monitorul de Dorna rămâne un ziar de atitudine! A fost și va rămâne un ziar deschis opiniilor de orice naturǎ.
Nu sunt mulți cei care au rămas “netaxați”, iar aici ne referim, în special, la cei care au ocupat funcții publice. Nimănui nu i-a fost refuzat dreptul la replicǎ, astfel încât nimeni nu poate spune cǎ opiniile exprimate în acest ziar sunt unilaterale. Nu putem decât sǎ ne bucurǎm pentru faptul cǎ, de 11 ani încoace, dornenii au un ziar care este doar al lor, ziar care reprezintǎ, în fond, chintensenţa vieţii lor de zi cu zi. De 11 ani, istoria zonei, judeţului sau chiar a ţǎrii, este cu siguranţǎ mai bogatǎ, întrucât apariţia unui ziar este un act de ISTORIE şi CULTURĂ, având menirea de a reţine şi conserva, prin metode specifice, fapte din trecut sau prezent, şi care, altfel, ar risca sǎ fie date uitǎrii, sau, în cel mai fericit caz, sǎ fie mult mai greu de reconstituit.
Aşadar, Monitorul de Dorna a ajuns în al doilea deceniu de existenţǎ, iar tocmai de aceea, urăm întregii echipe să dea dovadă de același profesionalism și dăruire, pentru că ceea ce fac, fac bine. Și nu în ultimul rând, le mulțumim cititorilor, tuturor acelora care, financiar sau moral, au contribuit la mulții ani pe care acest ziar începe să-i adune.
Foarte frumos, felicitări! Dacă vorbim despre istorie și cultură, v-ați întrebat vreodată câți dorneni autentici sau nu știu sau cunosc semnificația Vicilicilor? Sau a monumentului de lângă fostul UCRUPS? Ele fac parte din istoria și cultura dorneană. Unii chiar confundă Bucovina cu tot nordul Moldovei. Nici nu prea au auzit de anul de tristă amintire 1774. Humorenii au avut prima și cea mai mare fortificație austriacă! Tocmai de aceea ne calcă atâția în picioare, cei care nu își știu propria istorie și cultură și își bat joc de ea. Rămâne să dovediți și să promovați prin paginile Monitorului reabilitarea și cunoașterea adevărului istoric și cultural.
La mulți ani, Monitorul de Dorna! Mulțumesc pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor! La mulți ani tuturor celor care au activat sau activează în redacție!