Scrisoare deschisă domnului Gerald Schweighoffer, patronul HolzIndustrie

Domnule Gerald Schweighoffer, ținând cont de faptul că a trecut mai bine de o lună de zile de la întâlnirea pe care am avut-o cu dvs. la fabrica HolzIndustrie de la Dornești, iar noi, cei din asociația lemnarilor de pe Valea Bistriței, încă nu am primit un răspuns la problemele pe care vi le-am ridicat, atât în memoriul nostru, cât și în scrisoarea personală pe care v-am adresat-o, cred că e momentul ca mesajele pe care vi le trasmitem de-acum încolo, să fie publice. Am păstrat discreția în legătură cu discuțiile purtate în timpul celor 4 ore petrecute împreună, însă tăcerea dvs. aduce cel puțin a sfidare, și nicidecum a început de dialog sau parteneriat. Pentru un manager cu experiența dvs., extrem de abil în arta negocierii, consider că e mai mult decât o lipsă de politețe.

Este chiar neinspirație, atâta timp cât această asociație va îngloba în scurt timp poate mai bine de jumătate din firmele din domeniul lemnului din județ. De fapt, s-ar putea chiar interpreta că tăcerea dvs. înseamnă că de fapt noi nici nu contăm, ci doar instituțiile statului și politicienii care au făcut posibilă creșterea firmei dvs. la un nivel la care industria locală a lemnului este periclitată. Și vorbim aici de o industrie autohtonă ce asigură locuri de muncă pentru 3.000 de oameni în județ, și, implicit, supraviețuirea a tot atâtor familii. Îngâmfarea de care dă dovadă conducerea HolzIndustrie este de neînțeles.

Oricare dintre specialiștii dvs ne-ar fi putut răspunde punctual la problemele ridicate de noi, chiar și printr-un clișeu: “ Nu e reală problema ridicată de dvs” sau “Nu e de competența noastră” samd. Acest comportament ne face să ne îndârjim și mai mult, dar și să cercetăm mai atent mecanismul care a permis firmei dvs să devină o amenințare pentru averea unui județ, și pentru siguranța zilei de mâine a mii sau zeci de mii de oameni. V-am spus-o personal, că vom căuta toate mijloacele legale posibile pentru a împiedica dezastrul economic și social rezultat din acapararea unei cantități mult prea mari de lemn din județ, cantitate care nu ne permite și nouă să trăim. Nu ne impresionează câtuși de puțin povestea pe care ne-ați spus-o, și anume aceea conform căreia toate cele 19 gatere de pe valea în care trăia familia dvs au dat faliment, în momentul în care Austria a aderat la UE. De ce-ar trebui s-avem aceeași soartă?

gerard

Chestiunea cu “piața liberă” e o poveste pentru politicieni habarniști și reprezentanți ai statului corupți sau neputincioși. V-am repetat că FABRICA DVS E MULT PREA MARE pentru ceea ce oferă județul Suceava, iar dacă nu reveniți între niște limite, pentru noi totul s-a terminat. V-am prezentat într-un mod elegant și discret punctele slabe ale întregului edificiu (care vă pot afecta în special pe dvs), însă atâta timp cât lucrurile pot fi remediate în favoarea oamenilor, fie că e vorba de muncitorii care lucrează în pădure sau de locuitorii care trăiesc de sute de ani de pe urma pădurii, putem trece cu vederea acele lucruri, prioritară fiind conviețuirea între un gigant economic ca al dvs, și niște firme amărâte care de-abia își mai duc zilele.

Să începem cu începutul

Domnule Gerald Schweighoffer, când v-am întrebat ce părere aveți în legătură cu o cotă de lemn atribuită direct spre licitație firmelor autohtone, ne-ați răspuns că de la RNP București vi s-a spus că nu e posibil așa ceva, după care ați revenit (conștient că v-ați trădat interesul pentru o astfel de propunere), spunând că e o decizie strict politică, apoi ați revenit asupra prețului la licitație dacă o astfel de lege trece. Prețul va fi cel fixat de RNP la nivel național, numai că vom licita doar noi, nu și dvs. Practic, la un nivel mai mic, și pentru un procent mai mic, dvs ați beneficiat de același lucru timp de 10 ani: PROTECȚIONISM! În fiecare an, ați ales peste 100 de mii de metri cubi de lemn, de cea mai bună calitate din județul Suceava, fără licitație.

Domnul Adrian Năstase, fost premier, actualmente pușcăriaș, v-a atribuit dreptul de a debita cel mai bun lemn din țară, fără licitație. Când am adus în discuție acest lucru, domnul Helmuth Fleissner, ne-a făcut rapid un calcul din care reieșea un preț pe care nu-l considera extrem de avantajos. Asta se numește ipocrizie domnilor! Ba mai mult, deși beneficiați prin Hotărâre de Guvern de avantajele de mai sus, v-ați băgat și în licitațiile celelalte, acaparând o masă lemnoasă incredibil de mare. Între 2007-2008, datorită doborâturilor masive, Direcția Silvică Suceava și proprietarii privați, au scos pe piață un volum mare de lemn. Practic, firma dvs, care începuse să funcționeze la adevărata capacitate, nu a produs un șoc mare pe piața județului datorită acestui excedent de lemn, care a satisfăcut și firmele mici locale.

Firmele mari și mijlocii au dispărut. După ce s-au terminat doborâturile (între anii 2009-2012), inerția a făcut ca proprietarii particulari să ofere pe piață cantități mari de lemn, de care ați beneficiat în special dvs, printr-un mecanism bine pus la punct. După 2012, aceste cantități s-au redus considerabil și a fost din ce în ce mai vizibil că aveți nevoie de aproape toată masa lemnoasă de lemn de rășinoase din județ. Dacă în 2013 au dat faliment aproximativ 30% din firmele de profil din județ, iar dacă același lucru se va întâmpla și în 2014, se datorează “înfruptării” generale (din anii 2007-2012), în care, în județul Suceava se exploatau peste 500 de mii de metri cubi de lemn de rășinoase/an/județ, peste cantitatea normală de exploatat. Începând cu 2012 și 2013, cantitatea de lemn de pe piață s-a apropiat de cantitatea normală de exploatat, și astfel resursa a devenit insuficientă.

Precizez aceste detalii pentru ca toată lumea să înțeleagă cum s-a ajuns la acest atac fără precedent din punct de vedere economic și social asupra acestei părți de țară, dar și de ce în maxim 10 de ani, prin prezența fabricii dvs în acest județ, pădurile vor dispărea. Ca om de presă, de ani de zile studiez acest mecanism, cunosc în mare parte modalitățile prin care s-a ajuns la această situație, și îmi fac datoria, ca bun român, să informez întreaga populație.

Toți, la aceeași masă

Din această toamnă, discuțiile trebuie să aibă loc între 4 părți: firmele din asociație, Direcția Silvică Suceava, ITRSV, HolzIndustrie. De cel puțin 2 ori pe an, trebuie să ne întâlnim, înainte de licitațiile mari, pentru a stabili cum procedăm. Impresia generală în momentul de față este că noi suntem doar spectatori la ceea ce se întâmplă de câțiva ani încoace, iar discuțiile au loc doar între HolzIndustrie și Direcția Silvică. Amărâții de români vin umili la licitație, doar-doar mai prind și ei o cantitate, care în cel mai bun caz, licitată la aceste prețuri de pornire, îi bagă direct în faliment.

După RESETAREA prețului de pornire la licitație, preț mare, impus nejustificat, de către Direcția Silvică Suceava, ne vom îndrepta spre Regia Națională a Pădurilor, care prin prețurile practicate, încurajează furăciunea din păduri, munca la negru precum și condițiile inumane în care se lucrează. Dvs știți foarte bine de ce se practică astfel de prețuri. Dar cel mai important, dvs știți și fragilitățile acestui sistem, care numai economie de piață nu e, sau așa cum vă alintați cu toții, “piață liberă”. V-am spus la modul decent, ce înseamnă piață liberă în UE, ce înseamnă încredere în relațiile de afaceri, și cum se poate pierde această încredere, care nu pierde numai bani, ci și perspective de afaceri.

Ofurile vechi și noi

Vi le-am prezentat cam pe toate, domnule Gerald Schweighoffer, atât scris cât și verbal, în cele aproape 4 ore de discuții. De la COAJA pe care românii v-o dau gratis și pentru care ulterior plătesc suplimentar în factura de energie electrică (chiar v-am felicitat pentru abilitatea de a lua subvenții și certificate verzi pentru asta), până la politica unilaterală ce ține de RECEPȚIA mărfii: ba ne penalizați pentru subdimensiuni, ba pentru că lemnul e murdar etc. V-am propus ca recepția lemnului să fie făcută de cineva neutru.

Domnul Fleissner ne-a spus că “clupa” nu e omologată, noi i-am replicat că softul dvs nu este certificat metrologic și sigilat de către o firmă neutră (nu avem nici o dovadă în acest sens), acesta recunoscând că de-abia de 2 ani funcționează sistemul(!?) Deci, așa cum am insistat în dialogul nostru, măsurătorile diferite duc la “teoria erorilor”, și anume aceea conform căreia două tipuri de măsurători vor da rezultate diferite. MĂSURĂTOAREA fiind făcută în fabrica dvs, evident, măsurătorile ne dezavantajează. Totodată, unul dintre răspunsurile mult așteptate este acela legat de cantitate și de calitate. PENALITĂȚILE pe care ni le tot puneți pe conicitate, sunt exagerate. V-am cerut ca lemnul să fie recepționat la încărcare, și nu în fabrică.

Liniște totală și aici. “RĂZBOIUL DE GUERILĂ” pe care îl practicați de ani de zile, nu aveți cum să-l recunoașteți, deși îl practicați. Puteați să ne răspundeți că nu înțelegeți la ce ne referim? Nici un mușchi nu a tresărit pe fața dvs în momentul în care v-am spus că acest “război” al ridicării prețului de achiziție, chiar la sume iraționale, va sfârși prin a afecta inclusiv HolzIndustrie. Iar aici, am adus ca și argument, că dispariția firmelor noastre nu va putea fi suplinită doar cu “firmele de casă”. “BONUSURILE” pentru “firmele de casă”, fac ca acestea să ridice prețurile, știind că sunt susținute din spate, inclusiv cu împrumuturi financiare, așa-zisele “avansuri” pentru livrarea de lemn. Singurul răspuns dat a fost acela că dați liber angajaților “să cumpere tot, la prețurile cele mai mari”, acolo unde sunteți amenințați.

V-am cerut ca plata să fie făcută la 15 zile, integral. De asemenea, în ceea ce privește transportul, și acesta ar trebui să aibă prețuri mai bune, plus TVA, pe mc și km. COAJA nu este plătită, și nu înțelegem de ce? Dintr-un milion de metri cubi, 100 de mii de metri cubi înseamnă o imensă gaură în buzunarul nostru și un surplus de marfă în fabrica dvs. Luați gratis un produs pentru care noi transpirăm în pădure (tăiem copacul, îl scoatem din pădure, îl transportăm la fabrică), iar dumneata încasezi subvenții și certificate verzi de la stat, și, mai mult de atât, fiecărei persoane i se mărește nota de plată la energie electrică. Dăm coaja gratis, după care o plătim în facturile de la curent. LEMNUL CERTIFICAT ar fi trebuit să fie subiectul următoarei noastre întâlniri.

Din acest “silenzio stampa” în care ați intrat, înțeleg că nu va mai exista o astfel de întâlnire. Deci, următoarea scrisoare pe care o veți primi, tot pe prima pagină a unui ziar, va aborda și tema “lemnului certificat”. PARTENERIATUL ar fi putut exista, dacă ați fi conștientizat importanța și gravitatea cererilor noastre. Suntem curioși dacă veți da curs cererii noastre, cea în care vă solicitam să nu participați la licitații timp de 6 luni, pentru a ne da un “respiro” în privința adjudecării lemnului la un preț decent. După inflamarea spiritelor pe Valea Bistriței, HolzIdustrie a făcut un pas în spate și nu a participat la două licitații. Lemnul achiziționat de noi, cel între 12-30 cm, vi-l vindem dvs, așa cum v-am propus.

E o soluție pentru toată lumea, până vom reseta prețul de pornire la licitație, la Direcția Silvică Suceava. Firmele procesatoare de lemn din Suceava luptă de mai bine de 2 ani de zile, cu 2 contralicitatori: HolzIndustrie și Direcția Silvică Suceava. Absența dvs nu ar amâna falimentul nostru, însă ne-ar da un răgaz pentru a lămuri problemele cu instituțiile statului. Se pierde totodată și posibilitatea de a face un lobby comun pentru multe dintre problemele pe care le-ați ridicat dvs, dar care au lăsat autoritățile indiferente. Sunt politicieni care fac declarații iresponsabile, de genul: “să plecați Holz de-aici, ca să ne exploatăm noi averea lăsată de strămoșii noștri”. Nu, noi nu vrem să ne trezim cu scandinavii de la STORA aici, care sunt de 20 de ori mai mari și probabil mai agresivi decât dvs, însă dacă politicile nu vor fi comune, atunci drumurile se despart iremediabil.

În încheiere

Trebuie să recunosc domnule Gerald Schweighoffer, că am avut o singură scăpare în lunga discuție pe care am purtat-o, iar orgoliul meu de ziarist a avut de suferit. O singură întrebare am omis s-o pun: “Cine este în spatele dvs domnule Gerald?” Dacă sunt băncile austriece sau alte grupuri de interese, atunci aproape că vă înțeleg. De mai bine de o lună de zile, fac cercetări despre mentalitatea și structura austriacului pur-sânge, care te duce cu gândul la “Terminatorul” lui Schwartzenegger. Sunt uluit de ce am descoperit, și nu neapărat în sens negativ. Dacă sunteți “pionul” cuiva, plătit extrem de bine să faceți ceea ce faceți, iar dacă profilul psihologic este cel la care mă aștept eu, atunci lupta va fi cumplit de grea pentru noi, falimentul tuturor firmelor fiind unul iminent, un om ca dvs oprindu-se doar când va fi tăiat și ultimul copac din județ.

Este măgulitoare descrierea, luați-o de bine, însă luați și în calcul că un val anti-Schweighoffer începe să crească în toată țara, iar din ce se mai aude la nivel european, din ce în ce mai multe națiuni privesc cu iritare comportamentul firmelor austriece în Estul Europei. Până una-alta, ceva tot se întâmplă în 2014 din ceea ce nu v-ați dorit: dvs și firma pe care o conduceți, vă aflați din ce în ce mai des în atenția presei și a opiniei publice. Și acesta este doar începutul!

Cu respect, profesor Mihai Cioată, purtător de cuvânt al lemnarilor de pe Valea Bistriței.

Fotografie de Elke Mayr / Wirtschafts Blatt
www.wirtschaftsblatt.at/home/Burger-von-Vodnany

3 comentarii publicate:

  1. ibis

    Poate ca, nu ar avea „treaba” cu chestiunea de fata”, dar … BA are, citind istoria altora, te intrebi, oare atunci, care a fost istoria noastra, pentruca, la moda este „telenovele Solyman Magnificul”, ei bine, in perioada lui de vre’o 50 ci ceva de ani, numai in Muntenia si Moldova, am avut circa … 54 sau 55 de „DOMNITORI”, nu va intrebati de ce ?, poate ca ar trebui, acum ca si atunci, romanii „sau vandut si tradat intre ei mai ceva ca niste clanuri de maimute”, mai trebuie niste concluzii … sa le trageti DVS.

  2. Cârcotașul de serviciu

    Pe bune chiar mi-e milă de hoțomanii de gateriști ,ăștia mici și perverși. Oare ce or să se facă ei? De unde vor mai avea bani să își întrețină amantele? Mi-e milă că nu vor mai putea să fraierească vre-o batrânică ca să își ia ultimul model de SUV. Pe bune domnule Cioată!

  3. razasul

    Si, ar mai fi ceva, care pe care se intreaba si clarifica, „efectele despadurii Romaniei” nu au nici un fel de valoare in „balanta voastra” ?, efectele dezastruoase pe care … nu le pune nimeni in evidenta, la dorneni inca nu au ajuns dar … timpul „isi va spune si arata efectele, doar … fiecare cat sa taie mai mult, asta e … ne meritam soarta, nu ne intrebam cum sa .. „re-ampadurim dezastrul lasat de afacerisiti” prin codrii Romaniei … , suntem, o natie de rusine altfel, nici nu si-ar permite niciun afacerist de „aiurea” sa vina sa despadureasca atat de dezastruos tara cu efectele care decurg de aici, ca o natie de idioti, am ras-criticat regimul comunist, dar asta, ne-a lasat „un cazinou in functiune, dealurile pline de brazi, o economie care functiona – in zona, cea miniera”, ce a ajuns Dorna capitalista … „o lume a 3-a in plina de ruina si cadere demografica si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *