Ansamblurile „Poienița” și „Plaiurile Dornelor, prezente pe micile ecrane în preajma sărbătorilor

Duminicǎ, 13 decembrie 2015, s-a desfǎşurat în sala ”Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române o nouǎ ediţie a tradiţionalului concert intitulat “Am plecat sǎ colindǎm”, la acest eveniment participând formaţii folclorice din judeţele Alba, Arad, Hunedoara, Mureş, Maramureş, Gorj, Mehedinţi şi Suceava, judeţul nostru având, ca şi în marea majoritate a ediţiilor precedente ale spectacolului, o dublǎ reprezentare, la acest eveniment participând, de aceastǎ datǎ, un grup folcloric din Boroaia şi grupul “Poieniţa” din Poiana Stampei.

poienita_poiana_stampei

Urmǎrind cu atenţie spectacolul, am observat faptul cǎ toate formaţiile participante au îmbinat cântecele laice cu cele religioase dedicate Naşterii Mântuitorului şi cǎ, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimele ediţii, membrii formaţiilor participante le-au oferit spectatorilor aflaţi în salǎ, nuci, mere, plǎcinte, colaci.

Evident, nu ne propunem sǎ facem o cronicǎ a spectacolului, ci ne vom referi, aşa cum este firesc, la prestaţia şi repertoriul grupului folcloric “Poieniţa”, întrucât el a reprezentat zona Dornelor la acest eveniment cultural-artistic devenit deja tradiţional cu ocazia sǎrbǎtorilor de iarnǎ. Astfel, remarcǎm faptul cǎ interpretul de muzicǎ popularǎ mehedinţean Dumitru Samfira, în calitatea dumnealui de prezentator al spectacolului, a salutat prezenţa în salǎ a domnului Viluţ Mezdrea, primarul satului Poiana Ştampei, precizând totodată faptul cǎ, începând din anul 2001, grupul “Poieniţa” promovează cu succes deplin, pe plan intern şi internaţional, zona noastră, din punct de vedere etnofolcloric.

Ca de fiecare datǎ până acum, grupul “Poieniţa” a intrat ultimul în spectacol, iar lucrul acesta a fost benefic dintr-un motiv pe care-l vom explica mai târziu, dar nu ne referim la principiul biblic potrivit căruia cei din urmǎ vor fi cei dintâi. În continuare ne vom referi la repertoriul propriu-zis, şi precizǎm faptul cǎ membrii grupului au prezentat în faţa spectatorilor douǎ colinde şi douǎ urǎturi, toate însoţite de un fundal muzical deosebit, asigurat în mod special de acordeoane.

Asemeni grupului folcloric din Boroaia, care a intrat pe scenǎ la mijlocul spectacolului, minunaţii artişti de la „Poieniţa” au avut în repertoriu jocul “urşilor” şi “caprelor”, interpreţi fiind atât oameni maturi, prezenţa ursuleţilor, interpretaţi evident de copii conferind acestui moment din spectacol un farmec aparte, apreciat din plin de spectatori. Spre deosebire de colegii lor din Boroaia, artiştii din Poiana Ştampei au avut în repertoriu jocul ”babelor” şi al ”moşilor”, iar unicitatea unui asemenea moment în spectacol îi conferă o anumitǎ originalitate.

Repertoriul grupului “Poieniţa” şi, evident, întregul spectacol de la Sala Radio s-a încheiat cu tradiţionalul “La mulţi ani!” cântat de toţi membrii grupului, de la mic la mare, evident nelipsind acompaniamentul muzical, acest moment fiind cel mai apreciat din întregul spectacol, aceastǎ afirmaţie nebazându-se pe orgoliul local, ci pe faptul cǎ spectatorii au aplaudat îndelung, în picioare, acest moment cu totul deosebit. A venit momentul sǎ explicǎm de ce, de fiecare datǎ când participǎ la acest eveniment deosebit, grupul ”Poieniţa” intrǎ ultimul la spectacol.

Ei bine, acest grup este singurul care, de-a lungul anilor, a avut în repertoriu tradiţionalul ”La mulţi ani!”, iar pentru cei de la “Poieniţa” faptul acesta reprezintă un atu comparativ cu toţi ceilalţi participanţi la acest tradiţional spectacol, iar acest mod de a încheia spectacolul este cum nu se poate mai inspirat, în condiţiile în care până la Anul Nou nu mai erau decât câteva zile.

Ca de obicei, acest spectacol a fost înregistrat şi difuzat la ”Favorit TV” în după-amiaza zilei de 25 decembrie 2015, adică în prima zi de Crăciun, astfel încât telespectatorii ocazionali sau fideli ai postului de televiziune sus-amintit au avut posibilitatea sǎ “ia contact” cu ceea ce este specific zonei Dornelor în privinţa tradiţiilor populare de iarnǎ.

N-a existat vreo ediţie a spectacolului la care ne referim în care sǎ fie reprezentate toate judeţele (acest lucru nu este posibil datoritǎ timpului limitat). A doua zi de Crăciun, de la 13.00, şi prietenii emisiunii „Din zestrea Ardealului” au avut parte de o ediţie specială. Ioan Cristian Ţăran de la TVR Tg. Mureş ne-a vorbit despre „Sărbătorile din Ardeal în Bucovina”. Mai exact, emisiunea s-a dorit a fi o întâlnire a zonelor folclorice ale ţării la masa de Crăciun. Invitaţi au fost Petrică Mâţu Stoian, Margareta Clipa, Cornelia Ardelean Archiudean, Ovidiu Someş, Anghelina Timiş Lungu şi mulţi alţii.

Sâmbătă, 26 decembrie şi duminică, 27 decembrie, de la ora 18.00, TVR 3 ne-a invitat să petrecem „Sărbătorile-n Banat”, alături de Felicia Stoian şi Tiberiu Ceia. Am colindat şi cântat de Crăciun împreună cu cete de colindători din Maramureş şi Timiş: Corul Bărbătesc al Şcolii de Arte Timişoara, coordonat de Carmen Popovici Dumbrava, Dubaşii din Brăneşti, dar şi ansamblurile Izvoraşul din Buziaş, Timiş, Liliac de la Ponoare, Mehedinţi, Plaiurile Dornelor, Vatra Dornei.

În cele două emisiuni de Crăciun realizate de TVR Timişoara au răsunat şi cântece populare aduse în dar de tineri interpreţi din Maramureş, Bucovina şi Banat: Diana Cârlig, Ancuţa Timiş, Titiana Mihali, Oana şi Raluca Stanca, Ioan Alexandrescu, Sebastian Râmneanţu şi solişti ai ansamblului Izvoraşul din Buziaş: Ramona Ilieşi Drăgan, Ramona Torzan Gomboş, Nelu Blidariu, Liliana Savu Badea. Îndrăgiţii interpreţi Maria Didraga, Zorica Savu, Niculina Stoican, Adrian Stanca şi Petrică Miulescu Irimică au încununat „Sărbătorile-n Banat”.

În aceste condiţii, faptul cǎ suntem promovaţi în mod eficient şi constant reprezintă o dulce povarǎ pentru cei care răspund de promovarea acestui colţ de ţarǎ din punct de vedere economic sau cultural-artistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.