Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a ajuns la 60 de ani de activitate

În urmă cu 60 de ani, în orașul Vatra Dornei, a luat fiinţă Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, casă ce avea să devină în scurt timp centrul de interes pentru majoritatea pensionarilor din zonă. Este oare mult? Sau puțin? Cum să apreciezi cu „mult” sau cu „puţin” timpul pentru un lăcaş al cărui denumire spune totul: 60 de ani de căutări, de împliniri, de realizări pe măsura scopului ce l-a avut de îndeplinit această casă. Un scop ce a constat în primul rând în dorința de ajutorare și înţelegere a aproapelui, de echitate faţă de om, în atragerea membrilor.

În ziua de 10 ianuarie 1956, un număr de 116 pensionari, în frunte cu preşedintele ales, Hofman Carol, au avut curajul să înfiinţeze o asociaţie denumită „Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor”, prescurtat CARP. Li s-au alăturat şi alţi colaboratori care au sprijinit orice iniţiativă bună luată de conducere. A fost greu la început, dar dorinţa de a face bine i-a obligat să privească cu mult optimism spre viitor.

casa_pensionarilor_vatra_dornei

De-a lungul anilor ne-am bucurat de un deosebit şi constant interes din partea membrilor, lucru ce ne-a ajutat să ne menţinem prestigiul, mai ales că această casă a trebuit să supravieţuiască prin autofinanțare. În anul 1976, Consiliul de Conducere, cu preşedinta Moraru Maria, din economiile C.A.R.P. si ajutaţi de pensionarii membri, au hotărât cumpărarea imobilului de pe str. Negreşti, nr. 8, unde ne desfăşurăm activitatea şi în prezent. Le mulţumim din toată inima, şi chiar dacă au plecat spre cele veşnice le suntem recunoscători şi le purtăm o vie amintire.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a unit oamenii, oferindu-le o mână de ajutor pe tot parcursul funcţionării ei pentru a suporta mai uşor greutăţile vremurilor. Din anul 1996, a fost aleasă de către Adunarea Generală a Pensionarilor doamna Maftei Elena, care fusese contabil şef la CARP din ianuarie 1978 şi se pensionase şi care de 20 de ani este preşedinta asociaţiei noastre.

În prezent, numărul membrilor înscrişi este de 7.000 de membri (5.000 în oraş și 2.000 în cele opt filiale din comune, deserviţi de 8 casieri), ce se bucură de afecţiune din partea conducerii și a salariaților și au simțit întotdeauna o atmosferă caldă, de respect, colaborare şi deplină înţelegere. Aniversarea a 60 de ani de existenţă este o sărbătoare nu numai pentru personalul casei şi colaboratori, ci şi pentru toţi pensionarii membri care au contribuit la dezvoltarea ei.

Socotesc întreaga activitate a C.A.R.P. a fi una intensă și valoroasă, la conducerea ei fiind oameni pricepuți și dăruiţi profesiei, de aceea mulţumim conducerii din trecut şi de astăzi, actualilor salariaţi, comisiei de revizie şi colaboratorilor, urându-le putere de muncă şi succese mari pe mai departe. Istoria sentimentală a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Vatra Dornei nu va putea ocoli câteva certitudini. Aici pensionarii beneficiază de ajutoare de diverse tipuri: împrumuturi cu dobândă între 4% şi 8% pe an, în funcţie de pensie, ajutoare ocazionale pentru pensionarii cu pensii mici, ajutoare de tratament (spitalizare, boli grave), ajutoare de deces și multe altele.

Se organizează câte două excursii pe an, costul fiind cu 50% reducere. Pensionarii solicită şi bal, anul acesta fiind cea de-a XV-a ediţie, organizat la restaurantul hotelului Intus. E greu de afirmat care perioade au fost mai bune sau mai nefaste. Poate nici nu trebuie pusă problema aşa. Oricum, cu buretele nu se poate şterge nimic. Această casă trebuie să rămână casa necesară fiecăruia dintre noi.

Aniversarea a 60 de ani reprezintă fără îndoială şi un prilej de bucurie pentru membrii săi, dar şi modalitatea de recunoaştere a rolului esenţial al acestui tip de casă, constituie o ocazie în care pensionarii sunt aduşi în prim-plan, acordându-li-se preţuirea pe care o merită. Doresc la acest eveniment să ne amintim de toţi cei care au trudit spre binele casei şi să mă aplec cu adânc respect în faţa acestor oameni.

Conducerea C.A.R.P. aduce calde mulţumiri tuturor membrilor asociaţiei, salariaţilor, comisiei de cenzori şi casierilor comunali pentru activitatea depusă. Mulţumim celor care te-au slujit si „La mulţi ani!” celor care te slujesc. La mulţi ani! celor care te fac să exişti pentru că avem nevoie de tine.

Elena Maftei
Preşedintă

2 comentarii publicate:

  1. ROTARIU MARIA

    doresc la tot perspnalul de la CARP,si in special doamnei presedinte sa poata sa coordoneze in continuarie asa cum a facuto si pina acum.impreuna cu tot personalul!LA MULTI ANI !2016!

  2. Mihai

    Am o soră în Dorna Candrenilor, este membră a CARP cu un fond social de 3.000 de lei și este născută în 1946. Vrea să împrumute o sumă de 10.000 de lei. Are o pensie de 2.200 de lei. Vă rog să îmi comunicați ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi această sumă. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.