Doi copii de 6 și 9 ani au strâns toate gunoaiele de pe strada Todirenilor din Vatra Dornei

scris de Liviu Timiș
28 mart. 2019
28 mart. 2019, ora 19:28

Sătui să vadă doar gunoaie în drumul lor spre școală, doi frați din municipiul Vatra Dornei au avut inițiativa de a ecologiza zona Todirenilor cu forțele proprii. Astfel, Georgian și Andrei Frățiloiu, doi frați de șase, respectiv nouă ani, s-au gândit că ar putea da o lecție de bun simț celor mari și au reușit.

Sâmbătă, 23 martie 2019, au mers la străbunicul lor, rugându-l să le dea niște saci pentru că vor să facă curat pe stradă. Au reușit să strângă în câteva ore patru saci de gunoaie aruncate pe marginea drumului și așa plin de gropi și bălți care ne duc cu gândul la un cătun din Evul Mediu, nicidecum la o stradă dintr-un municipiu ce are pretenția de a se numi Perla Bucovinei.

Este de-a dreptul jenant ca doi copii să își sacrifice o zi de joacă pentru a strânge gunoaiele aruncate de cei mari, dar și o lecție pe care fiecare dintre noi ar trebui să o învățăm de la cei mai mici dintre noi. Dacă ei au ales din propria inițiativă să facă curățenie pe drumul public, noi de nu putem alege să păstrăm măcar ceea ce ei au reușit să facă?

Bănuiesc că aș da dovadă de prea multă insolență dacă aș cere să ne aruncăm gunoiul la coș sau să îi rog pe cei plătiți pentru salubrizare să își facă treaba pentru care sunt plătiți, așa că nu fac nimic altceva decât să dau drept exemplu doi copii care nu mai vor gunoi pe strada lor. Cine știe, poate vreodată vor avea și ei o stradă demnă de Perla Bucovinei cu coșuri pe marginea drumului și poate asfalt.

25 comentarii publicate:

 1. Anonim spune:

  Să vedeți pe malul opus al râului câte deșeuri au aruncat alte gunoaie!

 2. Anonim spune:

  Nu mai postați din astea că se supără cei din primărie și s-ar putea sa îi amendeze pe acești frumoși copii în loc să-i premieze!

 3. Marcela spune:

  Felicitări, copii frumoși! Ați putea să dați lecții la mulți copii și adulți din toată țara.

 4. Marcel spune:

  Problema e că nu cei de pe strada Todirenilor aruncă sau depozitează gunoaiele pe marginea drumului. Trecând deseori spre Arinul văd turiști la camping spre capătul străzii. Este lăudabilă inițiativa fraților Frătiloiu, este absolut normal să faci curat acasă la tine chiar dacă alții fac mizerie. Nu mai bine ar fi ca alții să fie educați prin metode pecuniare de Poliția Locală? Câte amenzi au fost aplicate pe acest specific?

 5. Marcel spune:

  Frații la pătrat = frații Frătiloiu sunt viitorul. Ei vor înlocui această generație de kacaochii ai administrației dornene. Ei vor fi consilierii gospodari care vor administra Dorna și vor înlocui pe Becali-ul primăriei, oierul primar forever suportat de aceiași clică bolnavă de gălbează!

 6. RudyMan spune:

  Daca toți și-ar face treaba pentru care sunt plătiți atunci probabil am fi locuit și noi într-o țară civilizată și demnă de înaintașii noștri. Din păcate nu mai avem patrioți și nu se mai cunoaște acest termen de patriotism. Odată cu Ceaușescu au murit toate aceste idei și gânduri. Măcar ăla a avut destul de dezvoltat acest sentiment, cei de la conducerea de azi nici nu cred că știu ce înseamnă acest sentiment.

 7. Marcellino spune:

  Frații Frătiloiu = frați la pătrat. Bravo lor că-și curăță casa chiar dacă alți turiști aruncă sau depozitează gunoaie la capătul străzii fără ca Poliția Locală să impună măsuri pecuniare. Frătiloii vor înlocui această administrație de cacaochi și oierul bolnav de gălbează, acest Becali perpetuu. Primarul oier forever sau oierul primar forever!

 8. Anonim spune:

  În zadar se face educație pentru mediul înconjurător în școli, nu numai prin conținutul disciplinelor școlare, ci și prin implicarea în programe, proiecte, diverse activități informale! De ce? Pentru societatea umană românească are mari, foarte mari carențe în acest sens. În primul rând nu este suficient de complex și complet cadrul legal, iar cel care există nu e funcțional. Dacă s-ar aplica măsurile, i-ar speria puțin și i-ar atenționa că a doua oară să procedeze corect. Apoi, întreb și eu, gardienii aceia publici care se plimbă prin parcuri, pe străzi, cu mașinile la spate, doi câte doi, cu câte un baston atârnând de la brâu în jos, ce rol au? Nu-i pot pune la punct pe cei certați cu ordinea, curățenia și respectarea legii? Asupra acestor aspecte trebuie insistat. Oricum, gestul copiilor este admirabil! Personal îi felicit! În zadar dacă instituțiile abilitate dorm!

 9. Anonim spune:

  Bravo lor! Felicitări lor și părinților care le-au dat o educație normală și frumoasă.

 10. Scorpion spune:

  Ei, sătui! Știau că vine Monitorul. Că doar nu s-o fi rătăcit vreo dornă, pardon, dronă!

 11. Iulian spune:

  Doi copii extraordinari care au ajuns pe prima pagină pe Reddit global: https://www.reddit.com/r/pics/comments/b79gk6/two_romanian_country_kids_georgian_and_andrei_6.

 12. Anonim spune:

  Cei care iau ajutor social trebuie să strângă, nu să se plimbe și să stea la coadă la poștă doar când vin banii, să strângă gunoaiele de pe străzi!

 13. […] Potrivit monitoruldedorna.ro, cei doi copii au mers la străbunicul lor şi l-au rugat să le dea câţiva saci. […]

 14. […] Este de-a dreptul jenant ca doi copii să își sacrifice o zi de joacă pentru a strânge gunoaiele aruncate de cei mari, dar și o lecție pe care fiecare dintre noi ar trebui să o învățăm de la cei mai mici dintre noi. Dacă ei au ales din propria inițiativă să facă curățenie pe drumul public, noi de nu putem alege să păstrăm măcar ceea ce ei au reușit să facă?”, scrie Monitorul de Dorna. […]

 15. […] Potrivit monitoruldedorna.ro, cei doi copii au mers la străbunicul lor şi l-au rugat să le dea câţiva saci. […]

 16. Emil spune:

  Știe cineva adresa lor sau un număr de telefon?

 17. Anonim spune:

  Acum chiar nu avem de unde ști că acești copii n-au fost plătiți să facă asta! Dar inițiatorul acestui caz merită aplaudat pentru că așa, poate, poate, sensibilizează animalele care fac asta! Toți vorbim că în România este mizerie! Cine face mizeria? Noi!

 18. Cătălin spune:

  Monitorul de Dorna știa dinainte că copiii vor să facă curat sau au aflat după. Bravo lor, dar eu nu cred că au făcut-o din propria inițiativă și chiar când s-au apucat de făcut curat trecea x și y de la Monitorul de Dorna și gata articolul. Mai tăiați puțin!

 19. Anonim spune:

  Să vedem dacă părinții vor fi la fel de harnici și vor strânge gunoaiele din jurul magazinului pe care îl dețin pe Calea Transilvaniei.

 20. Anonim spune:

  Bravo! Acum pot și părinții lor să ia exemplu de la ei și vor strânge gunoaiele din jurul magazinului pe care-l dețin pe Calea Transilvaniei!

 21. […] S-a întâmplat în urmă cu o săptămână, în municipiul Vatra Dorna, pe strada Todirenilor. Eroii sunt Georgian și Andrei Frățiloiu, care au umplut patru saci de gunoaie aruncate la marginea drumului, scrie ”Monitorul de Dorna”. […]

 22. […] din nou prin decența și educația lor. Povestea fraților Frățiloiu a devenit virală după ce Monitorul de Dorna a consemnat gestul lor, fiind distribuită de 75.000 de ori la nivel național și mondial, inclusiv pe platforma […]

 23. […] pe aceleași coordonate, trebuie amintit și cazul fraților Andrei și Georgian Frățiloiu, care, sub coordonarea mamei lor, doamna profesoară Dorina Frățiloiu, au făcut curățenie pe […]

 24. […] Potrivit monitoruldedorna.ro, cei doi copii au mers la străbunicul lor şi l-au rugat să le dea câţiva saci. […]

 25. […] Este de-a dreptul jenant ca doi copii să își sacrifice o zi de joacă pentru a strânge gunoaiele aruncate de cei mari, dar și o lecție pe care fiecare dintre noi ar trebui să o învățăm de la cei mai mici dintre noi. Dacă ei au ales din propria inițiativă să facă curățenie pe drumul public, noi de nu putem alege să păstrăm măcar ceea ce ei au reușit să facă?”, scrie Monitorul de Dorna. […]

Scrie un comentariu la articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.