Astăzi se face o săptămână de la cel mai mare accident ecologic petrecut pe raza județului Suceava în ultimii 25 de ani! În după-amiaza zilei de miercuri, 26 august, râul Bistrița a fost poluat cu mai bine de un milion de litri de substanțe toxice, după ce două diguri de la fosta mină Isipoaia au cedat, ducând la deversarea de fier, cupru și zinc, care au contaminat grav râul, debitul său crescând de la 15 litri pe secundă la 150 de litri pe secundă.
Urmărește un scurt material video despre situația de pe râul Bistrița!
Potrivit rapoartelor oficiale, întocmite în ultima săptămână, dezastrul ecologic se pare că nu are nici un vinovat. Din documente reiese că nimeni nu este răspunzător de faptul că râul Bistrița a devenit portocaliu în urma deversării de aluviu cu substanțe neferoase. La câteva ore de la anunțarea accidentului, directorul Gărzii Regionale de Mediu Suceava a declarat:
„S-a produs o acumulare de ape de mină în reţeaua de lucrări miniere subterane, iar aceasta a debuşat spre lucrările de închidere executate de MinBucovina la mina Isipoaia. Acumularea de ape a străpuns două diguri de beton armat, care au cedat, iar prin cele două conducte de evacuare de dimensiuni mari apa uzată s-a scurs în râul Bistriţa”. (Adriana Iordache)
Imediat după accidentul ecologic, au fost prelevate probe de apă atât de la mina Isipoaia, cât și din apele râului Bistrița, rezultatele fiind concluzionate de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, care au declarat că s-a constatat o depășire a fierului și a manganului în apă peste nivelul maxim admis. Conform aceleași declarații, alături de cercetările făcute de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Broșteni, ISU Neamț și SGA Neamț, nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă și nici nu a fost afectată vegetația din zonă.
fotografii via Monitorul de Suceava (monitorulsv.ro)
O cauză posibilă a incidentului o constituie acumularea de ape din infiltrații de la suprafață, în perioade cu precipitații, sau din izvoare, combinată cu procese naturale de surpare a pereților unor galerii, având în vedere că rețeaua de galerii din subteran este foarte mare. Apa se poate acumula o perioadă mai mare de timp, după care se poate produce o debușare masivă prin conductele de evacuare, care poate depăși cu mult debitele înregistrare în mod normal; a fost răspunsul oficial oferit de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava.
Mina Isipoaia este închisă din anul 2004, iar lucrările de ecologizare au fost terminate în anul 2013. Mina Isipoaia a aparținut de MinBucovina, societate intrată între timp în faliment. În mod normal, lucrările de ecologizare finalizate în 2013 trebuiau să fie sigure pentru mediu, însă s-a dovedit că un accident ecologic este posibil în orice moment.
Lasă un răspuns