Comuna Coșna se află printre fruntașele din Țara Dornelor când vine vorba de proiecte aflate în implementare. Așa după cum am aflat de la primarul Gavril Pardău valoarea totală a noilor investiții din localitate se ridică la peste 21 de milioane de lei.
Se lucrează intens la înființarea rețelei de canalizare și a stației de epurare, un proiect ce se realizează prin PNI „Anghel Saligny” și are o valoare ce se apropie de 8,6 milioane de lei.
Alte 3,5 milioane de lei sunt alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea unor locuințe pentru tineri, dar și pentru specialiști din diferite domenii. E vorba de două locuințe moderne, construite în sistem duplex, proiectul prevăzând și montarea unei stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Primarul Pardău a adăugat că un million de lei a fost alocat, prin Compania Națională de Investiții, proiectului de reabilitare și modernizare a drumurilor afectate de calamități în satele Podu Coșnei și Coșna.
Un alt demers important a fost făcut pentru amplasarea unor stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, investiție ce se ridică la aproape 830.000 de lei, bani atrași prin Agenția Fondului pentru Mediu. Una dintre stații va fi în centrul localității, una la Sala de Sport din Coșna și una în Teșna.
Sunt într-un stadiu avansat și lucrările la construirea Centrului de Colectare prin Aport Voluntar (CAV) a deșeurilor de toate tipurile. În acest proiect, investiția se ridică la aproape 5,5 milioane de lei, din Planul Național de Redresare și Reziliență, urmând a fi finalizată în luna septembrie, Pardău explicând că este un proiect foarte util pentru cetățeni, întrucât aceștia vor avea unde să arunce toate deșeurile din gospodării, astfel încât această localitate să fie păstrată curată.
Primarul de la Coșna a completat că acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.
Trebuie spus că acest centru se construiește pe o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați, din care 1.800 de metri pătrați sunt destinați platformei betonate, iar restul sunt destinați spațiului verde.
Evident că nici infrastructura școlară nu a fost omisă, primarul Gavril Pardău acordând o atenție deosebită investițiilor de la frumoasa școală din centrul comunei. Astfel, un prim proiect vizează eficientizarea energetică a clădirii Școlii, o investiție atrasă prin PNRR, ce se ridică la aproape două milioane de lei.
Proiectul presupune, pe lângă lucrările de termoizolare, și lucrări de consolidare a clădirii. Astfel, va fi consolidat și hidroizolat soclul clădirii, vor fi înlocuite tălpile din lemn și vor fi realizate trotuare perimetrale etanșe.
De asemenea, vor fi efectuate lucrări de termoizolare cu vată bazaltică a întregii clădiri, va fi schimbată tâmplăria veche cu una performantă energetic și vor fi refăcute finisajele degradate. Proiectul mai presupune și montarea unui sistem solar de preparare a apei calde menajere, montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru furnizarea energiei electrice, înlocuirea corpurilor de iluminat vechi cu unele eficiente energetic și revizuirea completă a instalației electrice, precum și montarea unei stații de încărcare a vehiculelor electrice.
Un alt proiect ce vizează școala prevede dotarea claselor cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de ultimă generație. Potrivit primarului, investiția, care se ridică la aproape 300.000 de lei, este finanțată prin Planul National de Redresare și Reziliență, Componenta 15.
Lasă un răspuns