Poveștile spuse de una dintre cele mai interesante arii protejate din România, și anume Tinovul de la Românești, a fost provocarea micilor cercetători de la Școala Gimnazială Coșna, pentru descoperirea valorilor naturale din comunitate. „În primul rând trebuie să cunoști ca să poți proteja” a fost motto-ul proiectului și al elevilor care au participat în această vară la atelierele de știință.
„Cum se dezvoltă un ecosistem de turbă” este una din întrebările la care elevii au aflat răspunsul prin experimentare. Au folosit un borcan în care au pus o bucată de turbă și au ales mai multe condiții de viață: un borcan pus la lumină sau la întuneric, udat cu apă din tinov sau cu apă de fântână. O altă poveste a tinovului a fost dezvăluită prin determinarea proprietăților fizice și chimice: „apa din tinov nu este acidă” sau „turba nu absoarbe uleiul, ci doar apa” au fost răspunsurile acordate.
Pe parcursul acestor cercetări elevii au mai aflat de ce plantei carnivore Roua Cerului îi plac insectele, dar nu și o bucățică de hârtie sau cât de important este mușchiul pentru viața tinovului. La finalul proiectului, rezultatele și observațiile obținute de Micii Cercetători au fost dezvăluite colegilor în cadrul unei conferințe online. Efortul elevilor și profesorilor a fost apreciat cu diplome și premii, iar șapca cu sigla tinovului oferită elevilor îi vor face mândri că au pe raza comunei lor o arie protejată recunoscută la nivel european, și anume Situl Natura 2000 Tinovul de la Românești.
Cele două corpuri ale Sitului Natura 2000 sunt puse în valoare de două panouri format A0. Textul panourilor exemplifică atât un sumar al formării ariei, cât și o parte din flora cea mai importantă ce poate fi întâlnită pe aceste meleaguri. Imaginile surprinse din tinov cu mușchii de turbă, Roua Cerului și Bumbăcăriţa colorează întreaga poveste a tabloului, a adaptării plantelor într-un mediu care pare ostil vieții, dar care fac parte dintr-un ecosistem perfect.
Proiectul s-a desfășurat în perioada mai-octombrie, în parteneriat cu Fundația Speologică „Club Speo Bucovina” și Școala Gimnazială Coșna, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Lasă un răspuns